Tudor Urse – Svastica dacilor, din simbol al bunăstării și prosperității, în simbol distructiv folosit în timpuri moderne

svastica daca, simbolul sacru al dacilor

Exact cum ați citit! Cum așa? Păi, ia hai să cercetăm mai în amănunt acest cuvânt și legătura sa cu dacii noștri!

Cuvântul swastika este de origine sanscrită. Este folosit de mii de ani ca simbol al bunăstării, prosperității sau bunei orânduiri în spațiul hindus și tibetan.

svastica hindusa, svastica budista

Din păcate, ca multe alte simboluri, acesta a fost preluat de Hitler la începutul carierei sale și i-a schimbat trebuința într-un simbol care astăzi a rămas echivalent cu distrugerea, ura și crima. 

Practic dintr-o cruce pe verticală a întors-o și a pus-o în diagonală pe un fond roșu. Bun. Și acuma poate vă întrebați, dar ce legătură are asta cu genocidurile care au urmat?

svastica nazista

Foarte simplu, orice simbol dacă este întors invers prin Legea Atracției Universale i se schimbă influența și va atrage energiile care îi corespund. Poate nu credeți însă, în chimia și biologia moleculară când se pune același obiect în alt mediu i se schimbă compoziția. Asta se întâmplă zilnic fără să fim conștienți din păcate de aceste fenomene extraordinare care au loc.

Dar să revenim, simbolul svasticii este găsit în foarte multe culturi. Îl găsim la amerindieni, îl gasim la nordici având capetele în forma de dragoni, îl gasim și în Asia de Sud, și nu în ultimul rând îl găsim la strămoșii noștri!

svastica in cultura universala

La noi mai este cunoscută ca şi Crucea Fulgerelor. Acest simbol sacru se folosea adeseori de catre daci pe stânci, în ceramică, pe monede, arhitectură, haine și chiar pe vârfuri de lance.

Svastica a fost gasită încrustată pe două vârfuri de lănci dacice, una descoperită în Germania, iar alta, în Italia. De unde știm că sunt dacice? Foarte simplu – pe reversul vârfurilor, se află inscripţia ZOLMXES, derivat din ZALMOXIS, ceea ce confirmă şi naţionalitatea luptătorilor care erau înarmaţi cu aceste lănci, dar şi legătura cu Misterele Zalmoxiene.

svastica la daci

Foarte mulți cavaleri sau războinici de elită ai regilor daci cunoșteau Misterele Zalmoxiene. Ei făcând parte din Ordinul Danubian sau Basarab cum a fost cunoscut ulterior în epoca medievală. 

svastica la cavalerii traci

Să nu uităm că obiecte de luptă dacice s-au găsit până aproape de Țările Baltice, Danemarca și la granița cu Franța. Asta ca mica informare pentru cei sceptici.

Dar să revenim iar, svastica făcea trimitere şi către alte divinităţi. Astfel, în panteonul dacic, după Zeii Supremi, urmau cei Patru Arhangheli – Orfeu, Dionysos, Oeagru şi Keramos. Adică primăvara, vara, toamna și iarna. Keramos era de asemenea slavit la randul lui prin cei 4 fii ai săi de renume – Cabirii, invocaţi mai ales în timpul furtunilor de pe mare. Însumând toate zeitățile ne dă cifra sacra 8. Exact 8 Daci de pe Arcul de Triumf, de la Roma, al lui Constantin cel Mare; care și el era de origine tracă, născut în oraşul Naissus, din Moesia.

This slideshow requires JavaScript.

Adrian Bucurescu

Adrian Bucurescu

Marele istoric Adrian Bucurescu ne spune ceva extrem de interesant despre cifra opt și svastica:

„Cultul dacic a supravieţuit multe veacuri, alături de creştinism. Numele autentic al voievodului cunoscut ca Menumorut, era de fapt MENUMOROVT, cum apare în originalul Cronicii Notarului Anonim al regelui Bela. Cu siguranţă, straniul nume se rostea, în româneşte, ME NUMĂR OPT, însemnând clar ‘Cu (de; la; în) Numărul Opt’. Până astăzi, două localităţi din judeţul Olt, Optaşi şi Optăşani, amintesc de semnul sacru, Svastica, şi de numărul Celor Opt Divini, la care se închinau strămoşii noştri.”

Fără îndoială, că pe lângă Hinduism, Jainism și Budism unde întâlnim sacra cruce a svasticii, o găsim de asemenea în cultura noastra antică cu multe trebuințe.

Sper să vă fie de folos acest articol și reflectați la tot ce citiți aici.

Noi vom reveni cu informații la fel de profunde în viitorul apropiat,

Al vostru,

Urse Morega Tudor Alexandru

 

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
1 reply
  1. Gabriel
    Gabriel says:

    ´´pe reversul vârfurilor, se află inscripţia ZOLMXES, derivat din ZALMOXIS´´ — FALS. Când Zamolxe dădea legi Dacilor grecii nu existau nici măcar în proiect. Zamolxis este cea mai nouă denumire a zeului suprem al Dacilor pe care grecii au dat-o atunci când au apărut şi ei în istorie…

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu