In Prezentări

Vopus Romania - Stiinta meditatiei si puterea sunetului

Meditatia este painea inteleptului, spuneau vechii cautatori ai adevarului din toate culturile care s-au succedat pe suprafata Pamantului.

Meditatia, echivalent cu contemplarea care ne conduce catre beatitudine, vorbind in termeni crestini, este baza tuturor intelepciunilor.

Ceea ce cautam prin meditatie este, in primul rand, linistea (mentala, emotionala etc.), pentru ca, mai apoi, sa primim informatie.

Exista cinci trepte (denumite in sanskrita ca fiind asana, pratyahara, dharana, dyana samadhi), adica postura (pozitia corpului), relaxare fizica si emotional-mentala, concentrare, meditatie si extaz mistic sau vid iluminator. Primele trei trepte sunt cele mai dificile, in special a doua, relaxarea corpului, mintii si emotiilor.

Dar, inainte de toate este necesar sa invatam sa traim din clipa in clipa; sa stim sa profitam de fiecare moment, sa nu masuram momentul. Momentaneitatea este caracteristica specifica a gnosticilor. Noi iubim filosofia momentaneitatii.

Cu o anumita ocazie Maestrul Nansen a fost intrebat:

– Ce este TAO?
– Viata obisnuita!
– Ce se poate face pentru a trai in acord cu ea?
– Daca incerci sa traiesti in acord cu ea, va fugi de tine. Nu incerca sa canti acest cantec, lasa-l pe el sa cante. Oare bietul sughit vine singur?

Maestrul Bokujo a fost intrebat:

– Trebuie sa ne imbracam si sa mancam in fiecare zi? Cum putem scapa de toate astea?
Maestrul a raspuns:
– Mancam, ne imbracam…
– Nu inteleg – spuse discipolul.
– Atunci imbraca-te si mananca – spuse maestrul.

Aceasta este, intocmai, actiunea libera de contrarii. Mancam? Ne imbracam? De ce sa facem din asta o problema? Din ce cauza ne gandim la alte lucruri in timp ce mancam si ne imbracam?

Daca mananci, mananca, si daca te imbraci, imbraca-te si daca mergi pe straga, mergi, mergi, dar nu te gandi la alte lucruri, fa doar ceea ce faci, nu fugi de ceea ce faci, nu fugi de fapte, nu le umple de atatea semnificatii, simboluri, predici si avertizari. Traieste-le fara alegorii, traieste-le cu mintea receptiva clipa de clipa.

Aceasta tensiune continua a mintii, aceasta tensiune continua, ne duce la trezirea constiintei. Daca mancam si ne gandim la afaceri, este clar ca visam. Daca conducem un automobil si ne gandim la logodnica, este logic ca nu suntem treziti, visam. Daca lucram si in acelasi timp ne amintim de cumatru sau de cumatra, de prieten, de frate etc., este clar faptul ca visam.

Sunt teribile efortul si starea de vigilenta de care este nevoie secunda dupa secunda, clipa de clipa, pentru a nu cadea in visare. Este suficient un minut de neglijenta si deja mintea viseaza amintindu-si ceva, gandindu-se la diverse lucruri de la serviciu sau la faptul pe care il traim in acel moment.

Intreaga tehnica se rezuma la doua principii:

  1. Reflectie profunda.
  2. Teribila seninatate.

Printre tehnicile practice ale meditatiei mai este si vocalizarea anumitor sunete care sunt denumite sunete de putere (in sanskrita, mantram). Aceste sunete, vocale sau vocabule (cuvinte de sine statatoare), sunt cuvinte sau silabe din stravechiul Limbaj de Aur in care cu totii conversam intr-o antica epoca de aur a civilizatiei noastre. Este un limbaj sacru din care au provenit si degenerat, mai tarziu, toate limbile pe care le vorbim pe Pamant.

Sunt foarte multe de vorbit despre aceste sunete, si vom exemplifica cateva dintre ele. Indicii apar in toate culturile si civilizatiile, chiar si in cultura crestina. Sa ne aducem aminte de acele cuvinte rostite de binecuvantatul nostru invatator Iisus Hristos cand l-a inviat pe Lazar, Talita Kumi. Alte aparitii ale cuvintelor de putere sau dovezi clare ale puterii sunetelor mai gasim in Biblie in timpul cuceririi Ierihonului, atunci cand armata lui Israel a sunat din trambita, soldatii sai au strigat puternic, iar zidurile anticei cetati au fost daramate. Vorbim aici despre nota cheie, un tip de sunet care poate desface, distruge tot ceea ce a fost creat, inclusiv corpul uman detine nota sa cheie.

In nota cheie intreg Universul canta, in dimensiunile superioare ale spatiului, spun stravechii intelepti.

Un alt sunet care mai exista in Natura este sunetul anahat, subtilul suierat in liniste atunci cand ne asezam a ne relaxa si ne concentram in interiorul nostru. Acest suierat subtil este sunetul tuturor celulelor corpului nostru care vibreaza.

Sunetul este vibratie, iar vibratia este creatie. Universul se creaza si se creaza dinnou, in continuu, fara inceput si sfarsit, in pofida tuturor adeptilor pseudo-stiintifici ai Big Bang-ului primei clipe.

Prin relaxare si meditatie primim informatie din dimensiunile superioare ale spatiului, din noi insine, iar prin puterea sunetului ne ridicam nivelul vibratoriu al organismului astfel incat sa experimentam transcendentalul.

Reflectia senina inseamna constiinta clara in linistea non-gandirii.

Astfel ca, va invitam la conferinta care va avea loc miercuri, 17 iulie, 2019, la Hotel Capitol din Bucuresti, la salonul „Luvru”, de la orele 19:00.

Pentru mai multe detalii si informatii puteti vizita site-ul http://www.vopus.org/ro/ sau puteti scrie pe adresa de mail bucuresti@vopus.org.

Recent Posts

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
lumea viselor, dedublarea astrala, vopus romaniastudiul psihic al omului, psihanaliza intima
%d bloggers like this: