monumente romanesti, daniela ciuta

Daniela Ciută – Luați atitudine pentru salvarea monumentelor românești! (conferință de presă)

Vineri, 30 iunie 2023, de la ora 13:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj Napoca sunteți invitați să luați parte la conferința de presă convocată pentru tragerea unui semnal de alarmă privind soarta monumentelor românești din orașele transilvane.

Și-au anunțat participarea academicieni, profesori universitari, profesori, oameni de cultură, activiști civici, artiști, clerici, români care încă își prețuiesc cultura, istoria și identitatea națională.

Asaltul asupra statuilor și monumentelor românești atinge cote alarmante și necesită intervenția guvernului, a celor mai înalte foruri de cultură dar și a societății civile din moment ce administrațiile locale se fac vinovate de abuzuri flagrante și tratamente discriminatorii.

Suntem datori să ne protejăm statuile și monumentele simbol!

„Pe-aici nu se trece”  au spus luptătorii români care s-au jertfit pentru patrie în primul război mondial! Nu vom permite nici noi ca să se treacă peste voința noastră românească, în țara noastră!

Suntem urmașii luptătorilor care și-au apărat teritoriile și zestrea culturală.

Anul trecut s-a mutat abuziv statuia lui Avram Iancu din centrul istoric al orasului Turda. Bustul lui Avram Iancu nu a primit aprobare de a fi amplasat în centrul Sibiului din motive ce țin… de estetica bustului.

S-a continuat cu scoaterea soclului grupului Scolii Ardelene și a statuilor Mihai Eminescu si Lucian Blaga din Cluj Napoca, interzicerea mențiunii cuvântului „ungur” din inscripțiile referitoare la fapte istorice, ex. statuii Baba Novac din Cluj sau Vasile Lucaciu din Satu Mare…

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!