Articole

Emil Cioran, amintiri despre Corneliu Codreanu (conferință la radio, 1940)
Cu Corneliu Codreanu am avut doar câteva convorbiri. Am priceput din prima clipă că stau de vorbă cu un om, într-o ţară de fleacuri umane. Prezenţa lui era tulburătoare şi n-am plecat niciodată de la el, fără să simt acel suflu…

Sfântul Andrei, patronul spiritual al românilor, ocrotitorul României și legenda Marelui Lup Alb


28 noiembrie 2023, Ziua Sfinxului din Bucegi
Puţini oameni, cei aleşi, știu că există o singură zi in fiecare an, când, la apusul soarelui deasupra Sfinxului de pe platoul Bucegi, razele blânde înconjoară chipul straniu sculptat în piatră şi coborându-se spre baza anticei…

Contraamiralul Horia Macellariu, „Salvatorul Constanței”, eroul Marinei românești „răsplătit” cu uitarea
Având în vedere că suntem pentru cercetarea istorică, dreptul la liberă exprimare, dreptul la a avea o opinie cu privire la subiectele de interes public și pentru că nici o publicație nu poate fi suprimată conform Constituției…

Ioan Ianolide – Despre Richard Wurmbrandt, cu amărăciune
După ce Valeriu a plecat dintre noi, Richard Wurmbrandt mi-a cerut să-l botez ortodox cu numele de Valeriu. L-am amânat până în vară ca să-i dau prijej să cugete bine. I-am explicat că nu trebuie să se grăbească, întrucât consecințele…

Nichita Stănescu – Poveste sentimentală (poem)
Pe urmă ne vedeam din ce în ce mai des.
Eu stăteam la o margine-a orei,
tu – la cealaltă,
ca două toarte de amforă.
Numai cuvintele zburau între noi,
înainte și înapoi.
Vârtejul lor putea fi aproape zărit,
și deodată,
îmi…

Mircea Eliade – Profetism românesc
E nevoie de o serie întreagă de experiențe sufletești pentru a căpăta acea stare de spirit care e ortodoxia. Conștiința, funcționând pe toate planurile și cu toate ramificațiile, își găsește firesc echilibrul în ortodoxie. Nu…

Constantin 7 Giurginca – Vârful Zboiu din Carpații de Curbură
Vârful Zboiu din Munții Buzăului este o construcție megalitică, un imens trunchi de piramidă „turnat”, cioplit în munte, în mijlocul lui tronând ca o emblemă heraldică un omphalos, un Buricul Pământului, cu rosturi oraculare,…

Cafeluța Culturală – Moartea stranie a spioanei aventuriere Maria Bălan din Vârșeț povestită în presa interbelică
Maria Bălan, spioana româncă din perioada interbelică, cea căruia îi datorăm într-o oarecare măsură Marea Unire de la 1918 și România Mare reîntregită, își află moartea stranie comentată în presa interbelică. Să vedem…