Articole
Cristian Horgoș – Să descifrăm cimilitura de la Târgu-Jiu a lui Constantin Brâncuși: Poarta Sărutului, Coloana Infinitului și Masa Tăcerii și Fizica Cuantică
Marți, 10 decembrie 2024, Muzeul Național „Constantin Brâncuși” va găzdui vernisajul expoziției Bienala Internațională de Arte Grafice „Constantin Brâncuși”, ediția a II-a.
În contextul în care Ansamblul monumental „Calea…
Lucian Ciuchiță – INDEPENDENȚA a luat foc!
Nava „Independența” a fost simbolul mândriei industriei navale românești, un titan al mărilor ce reflecta ambiția unei națiuni de a-și afirma excelența pe scena internațională. Construită la Șantierul Naval Constanța în 1977,…
Lucian Ciuchiță – Cele Două Românii: Răscrucea Valorilor și Decadenței
Suntem, din nou, la un moment de răscruce, unul care rezonează profund cu tensiunile descrise de marele filosof Mircea Vulcănescu – cel care, în numărul 2 din revista „Dreapta”, decembrie 1932, publica celebrul său articol „Cele…
Lucian Ciuchiță – ICR: Antenele Globalismului și Eșecul Cultural Național
Perioada în care Institutul Cultural Român (ICR) a fost condus de Horia-Roman Patapievici și influențată de colaboratori precum Teodor Baconschi a fost marcată de controverse grave, acuzându-se deturnarea unei instituții esențiale într-un…
Mihail Kogălniceanu – Tot ne-a mai rămas o patrie în care se poate ridica încă un glas
Deși trunchiată, tot ne-a mai rămas o patrie și tot în această patrie se poate ridica un glas care să vorbească de drepturile ei și să se îngrijească de viitorul ei.
[...]
A fost poate dat de la Dumnezeu, a fost poate un blestem…
Tudor Urse – Marele Rebus din Pietrari
Exact cum ați citit! Nu. Nu este o glumă și dacă citiți în rândurile următoare, veți afla istoria integramelor în stil românesc.
În comuna Pietrari, din județul Vâlcea avem o poveste pe atât de puțin cunoscută pe atât de…
LECȚIA DE ISTORIE: Cum a refuzat regele Ferdinand cererea ungurilor de a se uni cu România
Mihail Sturdza a deținut, în prima parte a secolului trecut, poziții înalte în diplomație la Budapesta, Washington, Riga, Copenhaga, Viena și a fost pentru o scurtă perioadă de timp între septembrie 1940 și ianuarie 1941 ministru…
IN MEMORIAM Dinu Lipatti, pe 2 decembrie 1950 tânărul muzician român dăruit cu geniu pleacă la 33 de ani în Marea Călătorie devenind parte a Infinitului și a Armoniei Universale
Mihaela Fășie Cudalbu – Ziua Națională a României la Toronto
În ajunul zile Naționale a României, doi muzicieni româno-canadieni și-au dat mâna pentru celebrarea nașterii patriei noastre moderne într-un concert absolut spectacular, cu valoare de unicat, oferit nu numai diasporei române din Toronto,…
Lucian Ciuchiță – Mari scriitori români: Radu Aldulescu – Un Mare Scriitor Marginalizat
Radu Aldulescu, un nume emblematic al literaturii române contemporane, s-a născut în București, pe 29 iunie 1954. Călătoria sa literară este marcată de un traseu aparte, unul de o vastă experiență și de o profundă reflecție asupra…