Articole

Gheorghe Calciu Dumitreasa: Șapte Cuvinte către tineri – Cuvântul Cinci – Preoția și suferința umană

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Versantul nordic al Istriței. Valea Nișcovului și urmele Doamnei Neaga
Urme de ziduri construite cu pietre, ori bolovani gigantici, le-am putea numi „ziduri ciclopice”, se întâlnesc în multe locuri de Valea Nișcovului, în versantul nordic al masivului Istriței, de la Haleș la Lapoș - Tisău, spre Buda…

Daniel Leș, meșter olar din Maramureș despre fascinația meșteșugului frământării pământului și olăritului
Cu adevărat extraordinară imaginea trecerii timpului și a omului prin lume, construită de artistul DANIEL LEȘ: cu toții vom ajunge „oale și ulcele”, dar ne-ar plăcea să știm că cineva priceput, peste veacuri, o să ne transforme…

Mihai Eminescu – Da, suntem reacționari!
Sunt acum câteva zile, cetiserăm în Românul, un articol în care ni se făcea onoarea de a fi recunoscuți de organ al reacțiunii. [...]
Când capetele mai luminate ale generațiunilor trecute au îmbrățișat ideile liberale și s'au…

Mihai Eminescu – Bătrânii noștri erau practici
Bătrânii noştri erau practici şi pricepeau administraţie, finanţe şi economie politică, aşa precum un gospodari bun pricepe administrarea moşiei sale. Iar franţujii noştri, cari de la 1848 încoace au luat avânt, sunt preste tot…

Mihail Manoilescu – Omul politic trebuie să intre în arena publică numai dacă are un ideal de pus în valoare
„Pentru a aduce puţină lumină în haosul etic al politicii, trebuie să ne întoarcem mai întâi puţin asupra raţiunii de a fi a omului politic, care este funcţiunea sa şi asupra originii obligaţiilor sale care se găsesc în mandatul…

Lucian Ciuchiță – Pamflet printre plopi și tei
Să ne închipuim, așa, printre suspinele frunzelor de tei și oftaturile plopilor fără soț, că Mihai Eminescu – da, acel Mihai, nu altul – s-ar întoarce într-o zi oarecare, fără trâmbițe, fără breaking news, fără un pixel…

Lucian Ciuchiță – Ce este viața?
O întrebare care a ars în tăcerea gândurilor marilor înțelepți, care a încolțit în rândurile poemelor scrise cu sângele disperării, și care, chiar și azi, răsună precum un ecou veșnic într-o catedrală abandonată a sensului.…

Cristian Horgoș – Arcuri peste timp spre Coloana Infinitului
Putem considera fără teama de a greși că doar o foarte mică parte din ce s-a creat în Neolitic s-a descoperit și expus în muzee. Cu atât mai remarcabil este faptul că avem câteva artifacte multi-milenare pe care se deslușesc modele…

Iulia Gorneanu – Legenda lui Prier (Aprilie)
Erau odată doi fraţi: unul bogat, iar altul sărac. Celui bogat îi mergea foarte bine (…) Cel sărac, însă, o ducea de pe o zi pe alta ca vai de dânsul. Într-un an, şi anume în revărsatul zilei de Paşti, s-a sculat cel sărac şi…