Articole

dumitru ioncica

Dumitru Ioncică – Atacul slavilor asupra limbii române

În cărțile sale, Lucian Costi arată că limba română  nu este doar un mijloc de comunicare, ci  o creație care ajută la înțelegerea lumii și constituie un sistem pe care nu-l cunoaște nici o limbă europeană în ce privește…
emanuil gojdu

Testamentul lui Emanuil Gojdu publicat la Sibiu în 1899

Pentru cazul morţii mele următoarele informaţiuni şi espresiunea dorinţei mele din urmă servească de cinosură jurisdicţiunilor civile, soţiei mele, rudeniilor mele, şi tuturor acelora, pe cari voiesc să-i împărtăşesc din rămasul…
mihai eminescu, eminescu

Mihai Eminescu – Mortua est! (poem)

Făclie de veghe pe umezi morminte, Un sunet de clopot în orele sfinte, Un vis ce își moaie aripa-n amar, Astfel ai trecut de al lumii hotar. Trecut-ai când ceru-i câmpie senină, Cu râuri de lapte și flori de lumină, Când norii…
alin cristian, cneaghina din bagdad

Alin Cristian – Risipitele alaiuri ale literaturii: 3. Cneaghina din Bagdad

„Viața sapă dinaintea noastră prăpastia tuturor mângâierilor ce-au lipsit.” – A. Artaud, Arta și Moartea În cele o mie și una de nopți ce-i preced eliberarea, Șeherezada își bate capul și gura să depene povești de…
nichita stanescu

Nichita Stănescu – A muri în zbor (poem)

Brusc, pasărea a murit în zbor; ca o pupilă piezişă taie un nor. Şterge cu aripa flască steaua verde gata să nască. Suna murdar şi greoi prin aripa ei, aerul a noroi. Cade din ce în ce mai încet spre secret. Din interiorul…
constantin c. nottara, nottara

Constantin C. Nottara, personalitate de primă linie a muzicii românești din secolul XX, compozitor, violonist, dirijor, profesor și critic muzical

Dragi prieteni ai Muzeului Minicipiului București și ai Casei Dinu Lipatti, anul acesta se împlinesc 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului București. În aceste zile aniversare dorim să vă aducem în prim plan numele…
lege, legea, litera si spiritul legii

Nicolae Grigorie Lăcrița – Legea trebuie interpretată şi aplicată atât în litera, cât şi în spiritul ei

Cuprins: 1. Interpretarea şi aplicarea actelor normative „în litera legii” 2. Căutarea „spiritului legii”, adică a „sensului dorit de legiuitor” 3. Probleme privind organele care sunt abilitate cu interpretarea şi aplicarea…
vasile stoica

Vasile Stoica – Noi și sașii

Oricât am fi de optimişti şi-am tăgădui progresele ungurizării, lucrul acesta e totuşi adevărat şi ne ameninţă tot mai năvalnic. Deocamdată nu e în primejdie de ungurizare în centrul Ardealului sau în ţinuturile unde Românii…
nasterea capitanului, capitanul, corneliu zelea codreanu

LECȚIA DE ISTORIE: 13 septembrie 1899 – Nașterea Căpitanului, Corneliu Zelea Codreanu

La 13 septembrie 1899 se năștea Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mișcării Legionare. A fost asasinat într-un mod oribil, în noaptea de 29-30 noiembrie 1938, alături de alți 13 fruntași legionari, la ordinul dictatorului Carol II…