Articole
Tudor Urse – Marele Rebus din Pietrari
Exact cum ați citit! Nu. Nu este o glumă și dacă citiți în rândurile următoare, veți afla istoria integramelor în stil românesc.
În comuna Pietrari, din județul Vâlcea avem o poveste pe atât de puțin cunoscută pe atât de…
LECȚIA DE ISTORIE: Cum a refuzat regele Ferdinand cererea ungurilor de a se uni cu România
Mihail Sturdza a deținut, în prima parte a secolului trecut, poziții înalte în diplomație la Budapesta, Washington, Riga, Copenhaga, Viena și a fost pentru o scurtă perioadă de timp între septembrie 1940 și ianuarie 1941 ministru…
IN MEMORIAM Dinu Lipatti, pe 2 decembrie 1950 tânărul muzician român dăruit cu geniu pleacă la 33 de ani în Marea Călătorie devenind parte a Infinitului și a Armoniei Universale
Mihaela Fășie Cudalbu – Ziua Națională a României la Toronto
În ajunul zile Naționale a României, doi muzicieni româno-canadieni și-au dat mâna pentru celebrarea nașterii patriei noastre moderne într-un concert absolut spectacular, cu valoare de unicat, oferit nu numai diasporei române din Toronto,…
Lucian Ciuchiță – Mari scriitori români: Radu Aldulescu – Un Mare Scriitor Marginalizat
Radu Aldulescu, un nume emblematic al literaturii române contemporane, s-a născut în București, pe 29 iunie 1954. Călătoria sa literară este marcată de un traseu aparte, unul de o vastă experiență și de o profundă reflecție asupra…
Corvin Lupu – Fapte istorice ignorate ale României contemporane și marotele din scrierile oficiale (partea 3)
O marotă dintre cele la care o să mă refer este aceea că regimul social-politic interbelic, fals numit „democratic”, a fost unul lăudabil și de regretat. Ca urmare, începând cu anul 1996, cei care au acaparat România au promovat…
Alin Cristian – Risipitele alaiuri ale literaturii: 5. Obscura noastră logostea
Motto: „Scrisul m-a preschimbat în umbră
ca să mă facă demn de întuneric.”
Blanchot, Cel ce nu mă-nsoțea.
Intuiția că Bisisica lui Preda ar întreține raporturi obscure cu mioara din balada de căpătâi a literaturii…
Alexandru Mitru, prozator român, autor de literatură pentru copii şi tineret
La 6 noiembrie 1914, la Craiova, s-a născut Alexandru Mitru, prozator român, autor de literatură pentru copii şi tineret.
Numele lui este astăzi mai puţin cunoscut decât numele cărţii datorită căreia a rămas în memoria colectivă,…
Lucian Ciuchiță – România trădată: Cronica unei decăderi orchestrate (partea I)
România a devenit o țintă încă din zorii anului 1990, imediat după căderea regimului comunist – o cădere ce a lăsat în urma sa o țară vulnerabilă, cu rădăcini încă adânc îngropate într-o istorie zbuciumată. În haosul…
Lucian Ciuchiță – Mari scriitori de care nu ați auzit: Florin Bănescu, o figură de referință în literatura română contemporană
Florin Bănescu (28 martie 1939, Armeniș, județul Caraș-Severin – 11 iulie 2003, Arad) a fost un medic, prozator, traducător și coordonator de cenaclu, o figură de referință în literatura română contemporană. Prin scrierile sale,…