Articole

anton pann, imnul national al romaniei
lucian giura

Lucian Giura – Să nu trăim în minciună

Totul a început în anul 1995, anul în care se ridica o cruce monumentală închinată memoriei rezistenţei anticomuniste din România, într-o ambianţă încărcată de istorie de la Mănăstirea Brâncoveanu, ctitorie a familiei domnitoare…
constantin brancusi, constantin brâncuși

Apriliana Medianu – Interviu cu Constantin Brâncuși pentru ziarul Curentul (6 octombrie 1930)

Motto: „Tot ce se creiază prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut..” E în București. A venit să aranjeze vreo expoziție? A adus cu el ceva din operile lui? Nu. A…
palatul cantacuzino

Palatul Cantacuzino, una din clădirile care fac și astăzi faimă capitalei

https://youtu.be/jYHjwpMDSoI Una dintre cele mai frumoase clădiri care fac şi astăzi faima Capitalei este Palatul Cantacuzino. Clădirea în stil baroc se află pe Calea Victoriei, în apropierea Pieţei Victoriei, şi a fost construită…
Vlahuta, Caragiale, Delavrancea

Ion Luca Caragiale – Scrisoare către Alceu Urechia despre vizita lui Barbu Delavrancea (iulie 1905)

Berlin-Wilmersdorf, Preussishestr. 10 Joi, 7/20 iulie 1905 Dragă Alceu, Am pățit mai zilele trecute o mare rușine. Să tac și s-o înghit? Greu – și ar fi și păcat! Mi-ești prea bun prieten – așa cel puțin mă măgulesc…
mihai eminescu, ziua lui eminescu, romania, societatea, statul, basarabia

Mihai Eminescu – „Românul” comentează asemenea…

„Românul” comentează asemenea unul din pasajele noastre, care făcuse deliciile „Telegrafului” în curs de o săptămână, un pasaj pesimist, n-o tăgăduim, prin care arătăm că toată pseudocivilizaţiunea noastră, stearpă economic…
eliade, mircea eliade, a fi sau a nu mai fi roman

Mircea Eliade – Viitorul inteligenței

Nu cred să fie operaţie mai pasionantă şi mai riscantă decît o definiţie a inteligenţei. Fireşte, o definiţie care să nu se justifice de-a lungul a 300 de pagini, cît are o carte de filosofie. Nu poate fi vorba, aici, de a susţine…
alexandru ioan cuza, cuza voda
nicolae iorga, omul universal

LECȚIA DE ISTORIE: 2 iulie 1940 – Memoriul lui Nicolae Iorga cu privire la pierderea Basarabiei și a nordului Bucovinei

„Azi are loc ședința Comisiunei Afacerilor Străine a Parlamentului. De dimineață, Urdăreanu a fost la Iorga să-l roage să spuie că eu am fost pentru rezistență. A promis că va face ceva.”, scria Carol al II-lea în ziua de marți,…
adriana stoicescu, judecator adriana stoicescu

Adriana Stoicescu – Trăim în republica miraților

Trăim în republica miraților. A îngrijoraților. A celor preocupați, ce privesc cu atenție la ce se întâmplă, gata să sară în foc pentru țărișoara lor. Trăim, de fapt, în patria indiferenței cronice, a nepăsării…