jazz cave festival

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță programul celei de-a patra ediții THE JAZZ CAVE FESTIVAL, unul dintre cele mai inedite festivaluri de muzică din România. Între 16 și 18 august 2024, THE JAZZ CAVE FESTIVAL IV aduce o nouă experiență culturală într-un decor impresionant. Evenimentul se mută din Peștera Ialomiței în județul Vâlcea și apare o nouă scenă în cadrul programului. Festivalul aduce peste 18 de formații din Europa și de peste ocean, care vor bucura publicul prin concerte de jazz în diferite stiluri ale genului, ce se vor desfășura pe 3 scene.

Scenele THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

Scena subterană Innerland se mută din peșteră în salină, la Ocnele Mari, iar scena supraterană Dreamland se mută din campingul de la Zănoaga pe Domeniul Drăgași din localitatea Drăgășani. În plus, pe harta festivalului apare Muzeul de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea, cu scena Arts District.

Programul THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

THE JAZZ CAVE FESTIVAL omagiază diversitatea artei sunetelor improvizatorice printr-un program complex de trei zile de recitaluri susținute de formații apreciate din Italia, Germania, Norvegia, Olanda, România și Statele Unite ale Americii. Festivalul aduce un line-up divers cu nume noi din țară și străinătate, precum Jim Rotondi Quartet (SUA) sau Oddgeir Berg Trio (Norvegia), dar și artiști îndrăgiți care au participat la edițiile anterioare ale Festivalului, precum Nightlosers, Luiza Zan sau Irina Sârbu și mulți alții.

Programul THE JAZZ CAVE FESTIVAL începe vineri, 16 august, pe scena din subteran Innerland din Salina Ocnele Mari, unde au loc concerte de la prânz până la orele 17:00, audiția se mută apoi la Muzeul de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea, Scena Arts District, de la orele 18:00, iar, de la orele 20:00, se încheie pe scena Dreamland amplasată lângă viile pârguite pline de miresme ale Domeniului Drăgași din localitatea Drăgășani.

Programul THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

Program Jazz Cave Festival

Dreamland nu e doar o scenă, ci un schimb de energie creativă și interacțiune autentică între muzicieni și public, în care artiștii vor include în sesiunile lor muzicale spectatorii care își doresc să ia parte la adevărate jam sessions.

„THE JAZZ CAVE FESTIVAL reușește să fie mereu la înălțime, deși coboară în subteran, punând România pe harta celor mai importante festivaluri internaționale de jazz, valorificând patrimoniul cultural și natural. Ne bucurăm să creștem an de an și să ducem festivalul la următorul nivel, oferind participanților experiențe senzoriale felurile: acustice, gustative, olfactive și chiar curative. Scena Innerland din salina Ocnele Mari demonstrează că muzică poate să vindece nu doar sufletul, ci și trupul. Anul acesta, aducem peste 18 band-uri cu 90 artiști locali și internaționali cu nume mari, din peste 10 țări, de pe 2 continente, într-un maraton jazzistic care ține 3 zile, pe 3 scene din 3 localități din Subcarpați.” – Sebastian Gheorghiu, manager cultural și membru în Consiliul Director UCIMR

O noutate pentru acest an este participarea gratuită la concerte, doar în baza biletului de acces în salină, respectiv muzeu.

Proiectul THE JAZZ CAVE FESTIVAL – ediția a IV-a este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. De asemenea, este co-finanțat de Consiliul Județean Vâlcea.

Salina Ocnele Mari 

Mina turistică Ocnele Mari este situată în localitatea cu același nume, la 8 km de Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească (aproape de Valea Oltului), cu tradiție în turism balnear (Căciulata, Olănești, Călimănești) și turism cu caracter religios (mănăstirea Cozia). Exploatarea de sare Ocnele Mari a început încă din Neolitic, fiind continuată în Epoca Bronzului și Epoca Fierului, după cum dovedesc uneltele descoperite în șantierele arheologice. Tot aici a fost localizată și fortificația dacică Buridava. Salina Ocnele Mari oferă condiții optime pentru relaxare, agrement și tratament pentru întreaga familie.

Muzeul de Artă Casa Simian 

Clădirea Muzeului de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea este declarată monument istoric, beneficiind de o structură arhitectonică eclectică, însumând două tipuri de spațiu, unul punând în valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construită în 1940, de arhitecții Gheorghe Simotta (1891 – 1979) și Nicolae Lupu, ambii de orientare neo-românească, și un altul neutru, funcțional pentru necesitățile unei galerii de artă, construit odată cu transformarea locuinței în muzeu. Aceasta a fost vila de reședință a familiei Nae și Tița Simian, originari din Săliștea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de încălțăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului al XX-lea. Expoziția permanentă a Muzeului de Artă reunește lucrări de valoare de pictură și de sculptură românească, aparținând unor artiști de renume de la sfârșitul secolului al XIX-lea și secolului XX, precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady.

Domeniul Drăgași 

Domeniul Drăgași, parte a zonei viticole Drăgășani, situat în județul Vâlcea, reprezintă una dintre bijuteriile coroanei viticulturii românești, o zonă cu tradiție străveche în cultivarea viței de vie și producerea vinurilor de calitate. Această regiune, binecuvântată cu un climat favorabil și soluri fertile, este recunoscută pentru capacitatea sa de a produce vinuri unice din soiuri de struguri autohtone, precum Tămâioasă Românească sau Fetească Neagră, alături de soiuri internaționale.

Detalii pe www.jazzcave.ro

festivalul international de teatru turda 2024

Ca parte din programul FITT 2024, iubitorii de muzică se vor putea delecta cu o amplă serie de concerte și evenimente muzicale, organizate de Teatrul Național Aureliu Manea la Cafeneaua Teatrului. Printre personalitățile muzicale care vor urca pe scena FIT Turda se numără Ada Milea, Ducu Bertzi, Fără Zahăr, Dreamcatchers Band, Mike Godoroja, Emeric Imre.

„Anul acesta ne vom bucura de zona outdoor a festivalului și ne vom întâlni mai des în zona pietonală a orașului. Continuăm tradiția și în fiecare seara la Clubul festivalului, iubitorii de spectacol se vor întâlni la depănatul poveștilor de peste zi și nu numai.  Așa că pentru cei care vor să descopere stilul muzical creat de Ada Milea, dar mai ales pentru cei care îl cunosc deja, aceasta va susține în 2 iulie împreună cu Bobo Burlăcianu un concert throwback care celebrează piese și secvențe muzicale renumite din repertoriul artiștilor.

Bobo Burlăcianu va continua în 3 iulie cu un concert acustic marca Fără Zahăr, alături de Bobi Dumitraș, într-un duo plin de umor și armonii muzicale din zona folkului alternativ. Iubitorii de muzică folk și poezie se vor putea bucura de reputatul cantautor Ducu Bertzi în 4 iulie, dar și de ritmurile propuse în 7 iulie de Trio-ul Emeric Imre, care includ secvențe de muzică ușoară și pop instrumental. Cunoscutul muzician și producător muzical Mike Godoroja va încânta publicul în 6 iulie cu ritmuri de blues, jazz sau rock, iar Dreamcatchers Band din Sibiu, o trupă ce nu a lipsit de la nicio ediție FIT,  vor concerta  în 5 iulie pe ritmuri de pop, dance sau retro.

Pentru cei interesați de îmbinarea stilurilor muzicale, formația româno-chiliană Alumii va oferi un concert în 30 iunie cu influențe latino-balcanice, iar în 1 iulie actrița Raluca Radu alături de muzicianul Andrei Gheorghiu vor acoperi o multitudine de genuri, de la indie, blues și bossa nova, la jazz și romanțe.” A spus Cătălin Grigoraș – Președintele festivalului.

ada milea, Teatrul Național Aureliu Manea Turda, festivalul international de teatru turda 2024

ducu bertzi, Teatrul Național Aureliu Manea Turda, festivalul international de teatru turda 2024

Prin varietatea de concerte și evenimente muzicale, care cuprind momente teatrale, secvențe de improvizație, elemente de sound și video design, FITT 2024 invită publicul într-o călătorie muzicală potrivită pentru toate gusturile.

Biletele la aceste evenimente sunt deja disponibile și pot fi achiziționate de pe  https://eventbook.ro/festival/fitt sau de la casieria teatrului din Piața Republicii, nr.15.

Detalii despre bilete și programul festivalului pot fi accesate pe site-ul oficial tnamt.ro sau fitturda.ro.