mesterul manole opera rock, mesterul manole

„Meșterul Manole – Operă Rock – spectacol concert”, pe muzica lui Josef Ioji Kappl revine în programul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, în noua stagiune. Spectacolul ce s-a jucat până acum doar cu casa închisă, este programat pe 6 Octombrie.  Spectacolul fenomen va mai avea doar o reprezentaţie până la final de an, pe 16 Noiembrie.

Evenimentul este o experiență captivantă care aduce în lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii românești. Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice și a unei distribuții talentate, spectacolul își propune să treacă dincolo de limitele timpului și să aducă în prezent povestea universală a unui erou încercat de contradictoriile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense și o muzică care îmbină elemente contemporane cu influențe din folclorul românesc, „Meșterul Manole – Opera rock” surprinde esența trăirilor umane profunde și a luptei interioare a personajelor. Această producție reprezintă o călătorie emoțională și sonoră într-un univers mitic, în care sacrificiul și pasiunea pentru creație se întâlnesc într-un tablou fascinant.

Pentru mai multe detalii despre spectacolele Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, cât și despre stagiunea 2023-2024 vizitați site-ul teatrului: www.opereta.ro şi secţiunea Opereta Lounge: https://www.opereta.ro/opereta-lounge/.

Puteți achiziționa bilete pe: Ticketstore.ro sau la casa de bilete din blvd. Octavian Goga Nr.1

fict10

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania a fost o reușită, spun organizatorii. O reușită atât din punct de vedere al numărului de cărți vândute, a calității evenimentelor, cât și a îndeplinirii misiunii FICT, aceea de a aduce oamenii mai aproape de carte, în special tinerii. 

Ediția de anul acesta a însemnat 60 de evenimente, patru invitați speciali, 116 speakeri, 47 de lansări de carte, 13 dezbateri și conferințe, multe zâmbete și mulți tineri care au venit în căutarea cărții. 

„În acești zece ani, FICT-ul a reușit să îi facă pe tineri să citească. Chiar și anul acesta au fost foarte mulți copii, foarte mulți tineri. Cred că am reușit să dăruim ceva societății și să reușim cu adevărat să facem ceva bun. Am tot povestit de eforturile depuse pentru a organiza fiecare ediție, de lipsa banilor, de sacrificii și altele. Însă misiunea noastră este tocmai asta: să dăm ceva bun, cu adevărat bun, oamenilor. Singurul bun adevărat din lumea asta pornește de la carte. S-au cumpărat zeci de mii de cărți. Înseamnă că aceste cărți ajung undeva. Poate nu toate, dar o parte. Iar asta înseamnă că ne-am îndeplinit misiunea. Dacă reducem toată munca noastră la misiunea asta și ne dăm seama de ea, ne-am întregit sufletul”, mărturisește Gabriel Bota, directorul FICT.

În ciuda statisticilor îngrijorătoare de la nivelul României, care spun că aproximativ 7,4 milioane de români de peste 16 ani nu citesc nicio carte într-un an de zile, ce s-a întâmplat la FICT săptămâna trecută, aduce o perspectivă luminoasă pieței de carte. Concret, cele 43 de edituri prezente au vândut, cumulat, peste 40.000 de cărți. 

„Cu siguranță cel mai bine s-au vândut cărțile pentru copii și cele pentru adolescenți, ceea ce este îmbucurător. S-au vândut bine cărțile SF, istorie și dezvoltare personală. Surprinzător, cărțile de amenajare casă și grădină au fost la mare căutare. Se remarcă o ușoară creștere pe autori români contemporani. De asemenea, s-au vândut bine cărțile autorilor care au fost prezenți la festival, care au lansat cărți sau care au participat la conferințe și dezbateri”, a spus Luminița Rusu, manager editorial. 

Pentru mai multe informații, se găsesc pe site-ul FICT, dar și paginile de Facebook și Instagram

teatrul national aureliu manea turda

Cătălin Grigoraș managerul Teatrului Național Aureliu Manea Turda continuă seria deplasărilor în străinătate prin participarea în cadrul a două proiecte privind promovarea valorilor cultural-artistice în afara granițelor țării, proiecte adresate comunităților de români.

„La prima vizită în Atena, în anul 2022, împreună cu Fundația Abracadabra am stabilit câteva contacte în cadrul comunității de români de acolo. În anul ce a urmat datorită unui proiect susținut de Institutul Cultural Român și Ambasada României în Republica Elenă am reușit să ducem TRIX Show un spectacol al Teatrului Național Aureliu Manea din Turda jucat cu mare succes pentru românii din Grecia. În acest an, grație unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ne reîntoarcem la Atena cu un alt spectacol pur românesc, Drobul de sare – Prostia Omenească în regia lui Andrei Mihalache.” – a declarat Cătălin Grigoraș managerul Teatrului Național din Turda.

Actorii naționalului turdean vor juca duminică, 6 octombrie la Cinema TRIANON din Atena spectacolul Prostia Omenească, spectacol realizat de regizorul Andrei Mihalache, adaptat după texte de Ion Creangă, Anton Pann și Mihai Eminescu. De o mare surpriza vor avea parte și cei mici pentru că Teatrul din Turda le va oferi în 5 octombrie un atelier de creație bazat pe lucru cu masca.

„Pentru mine va urma apoi o deplasare la Roma alături de Magicianul poveștilor Marian Râlea unde voi juca pentru comunitățile de români din Italia. În februarie anul acesta, actorii din Turda au jucat Hellequin la Veneția în Italia și deja pregătim un alt spectacol la Turda ce, cu siguranță, se va juca în 2025 din nou în cadrul carnavalului de la Veneția. În Grecia și Italia deja ne simțim ca acasă. Teatrul Național Aureliu Manea Turda va continua să atragă finanțări și va dezvolta parteneriate solide atât în țară cât și în străinătate.” – a mai declarat Cătălin Grigoraș manager și actor TNAMT.