Articole

nicolae ionescu-sisesti, neurolog roman

Nicolae Ionescu-Sisești, savantul biolog martirizat pe altarul științei

Nicolae lonescu Siseşti s-a născut la 11 februarie 1888, în satul Siseştii de Jos din judeţul Mehedinţi, în familia preotului Constantin Ionescu. Fratele său mai mare a fost viitorul savant agronom Gheorghe lonescu-Siseşti, directorul…
liviu cigăreanu

Liviu Cigăreanu, avocat de Timișoara, unul dintre înfăptuitorii Marii Uniri, aruncat în pușcărie de către staliniști

Având în vedere că suntem pentru cercetarea istorică, dreptul la liberă exprimare, dreptul la a avea o opinie cu privire la subiectele de interes public și pentru că nici o publicație nu poate fi suprimată conform Constituției României,…
emil cioran, corneliu codreanu

Emil Cioran, amintiri despre Corneliu Codreanu (conferință la radio, 1940)

Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată. Cei aflați între cer și pământ, n-aveau nici un conținut, decât așteptarea. Cineva trebuia să vină. Treceam cu toții prin deșertul românesc, incapabili de orice.…
sfinxul din bucegi

28 noiembrie 2023, Ziua Sfinxului din Bucegi

Puţini oameni, cei aleşi, știu că există o singură zi in fiecare an, când, la apusul soarelui deasupra Sfinxului de pe platoul Bucegi, razele blânde înconjoară chipul straniu sculptat în piatră şi coborându-se spre baza anticei…
horia macellariu, contraamiralul salvator al constantei, constanta

Contraamiralul Horia Macellariu, „Salvatorul Constanței”, eroul Marinei românești „răsplătit” cu uitarea

Având în vedere că suntem pentru cercetarea istorică, dreptul la liberă exprimare, dreptul la a avea o opinie cu privire la subiectele de interes public și pentru că nici o publicație nu poate fi suprimată conform Constituției…
wurmbrandt, gafencu, valeriu gafencu, richard wurmbrandt

Ioan Ianolide – Despre Richard Wurmbrandt, cu amărăciune

După ce Valeriu a plecat dintre noi, Richard Wurmbrandt mi-a cerut să-l botez ortodox cu numele de Valeriu. L-am amânat până în vară ca să-i dau prijej să cugete bine. I-am explicat că nu trebuie să se grăbească, întrucât consecințele…
nichita stanescu

Nichita Stănescu – Poveste sentimentală (poem)

Pe urmă ne vedeam din ce în ce mai des. Eu stăteam la o margine-a orei, tu – la cealaltă, ca două toarte de amforă. Numai cuvintele zburau între noi, înainte și înapoi. Vârtejul lor putea fi aproape zărit, și deodată, îmi…
mircea eliade, mantuire, politica, istorie

Mircea Eliade – Profetism românesc

E nevoie de o serie întreagă de experiențe sufletești pentru a căpăta acea stare de spirit care e ortodoxia. Conștiința, funcționând pe toate planurile și cu toate ramificațiile, își găsește firesc echilibrul în ortodoxie. Nu…