Cine a fost „parintele” cooperatiei? Invatatorul care a infiintat 168 de banci populare

cooperatism, banci populare

Cine a fost „parintele” cooperatiei? Invatatorul care a infiintat 168 de banci populare

Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti este considerat „parintele“ bancilor populare si al cooperatiei. A infiintat 168 de banci populare in toata Romania si a fost delegat de catre ministrul Spiru Haret sa se ocupe de infiintarea acestor organisme financiare care sa vina in sprijinul taranimii.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti s-a nascut in anul 1861 in comuna gorjeana Scoarta. A urmat scoala primara in comuna vecina Copacioasa, dupa care s-a inscris la Scoala Normala din Targu Jiu.

Dupa absolvire, Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti s-a angajat ca functionar la Creditul agricol din Targu Jiu. Ulterior, a fost numit invatator si si-a desfasurat activitatea in localitatile Zorlesti, Musetesti, Grui si Bumbesti.

„In comuna Bumbesti a desfasurat o activitate remarcabila in domeniul scolar, dar si cultural, social si economic. A organizat cercuri pentru adulti, sezatori pentru sateni, a infiintat biblioteca in sat, atelier de lucru manual pentru baieti si fete si a indrumat copiii dotati catre invatatura de carte din scoli mai inalte”, arata Vasile Arimia, intr-o lucrare aparuta in volumul „Personalitati gorjene de-a lungul istoriei”.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti a infiintat, impreuna cu invatatorii din plaiul Vulcan, cercul cultural „Lumina Sateanului” si a contribuit major la aparitia revistei cu acelasi nume, care a avut un rol important in informarea taranimii.

Delegat de ministrul Spiru Haret sa infiinteze banci populare

Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti a fot printre primii promotori de organizare a cooperativelor si, apoi, a bancilor populare. Fiind mutat supervizor scolar in Mehedinti si, apoi, in Dolj, a sustinut infiintarea de banci populare.

„Ministrul educatiei din perioada respectiva, Spiru Haret, fiind informat de activitatea lui Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti in judetele Gorj si Mehedinti, l-a chemat la minister si i-a dat delegatie de a intemeia banci populare in toata tara. Pentru preocuparile, dar si pentru rezultatele obtinute, a fost trecut definitiv in activitatea cooperatista: controlor, inspector, inspector general, consilier, ajungand in organul de conducere pe tara. Peste 40 de ani a lucrat in domeniul cooperatiei, fiind bine cunoscut in intreaga tara, munca pe care nu a parasit-o nici dupa ce a iesit la pensie, fiind mentinut in functie de conducerea de cooperatie. (…) Conceptia lui era ca nu putem avea o tara puternica fara un taran instarit si luminat”, mai mentioneaza Vasile Arimia.

„Este precursorul de idei si fapta cooperatista”

Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti a fost considerat parintele bancilor populare, invatatorul reusind sa infiinteze 168 de banci populare. „Viata defunctului e cartea unei intregi epoci de istorie sociala romaneasca. El este apostolul, ele este precursorul de idei si fapta cooperatista”, spunea la moartea lui, in anul 1935, inspectorul general scolar al tinutului Olt.

Gheorghe Dumitrescu-Bumbesti a fost prefect cu delegatie, intre anii 1918-1919, inspector administrativ si senator.

Sursa: adevarul.ro.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu