mihai eminescu, maica domnului

Eminescu, fratele din închisoare, ne-a salvat din mlaștina deznădejdii cu a lui Rugăciune către Maica Domnului.

(…) Intenția mea este să rectific, printr-o mărturisire simplă și adevărată, nerecunoștința mea față de Mihai Eminescu, care atât pentru mine cât și pentru foarte mulți deținuți politic a fost apostol și profet și în ultimă instanță fratele Mihai, cel ce cu „Rugăciunea” sa ne-a întărit și ne-a adus lângă Maica Domnului, grabnica ajutătoare.

Vreau să îmi cer iertare că nu am mărturisit la timpul respectiv cum m-a ajutat fratele Mihai să mă salvez din mlaștina deznădejdii în care mă aruncaseră samaritenii comuniști, dușmani de moarte ai Eminescului, altul decât creatorul lui „Împărat și Proletar”.

Aspazia Oțel Petrescu

Aspazia Oțel Petrescu

Zăceam într-o disperare neagră, izolată în închisoarea de la Mislea, blagoslovită cu patru ani de detenție peste cei zece executați deja. Singură, într-un pustiu absolut, în total regim de exterminare. De nicăieri niciun ajutor, nicio lumină, nicio speranță. În negura totală brusc mi s-a iscat în minte „Rugăciunea” eminesciană. Mi-au tot revenit cu obstinație versurile „Înalță-ne, ne mântuie / Din valul ce ne bântuie”.

A fost începutul recuperării mele.

Am realizat cu luciditate că eram în vâltoarea unui val ce mă bântuia și din care nu eram capabilă să mă ridic. Am realizat apoi că doar Sfânta Fecioară Maria mă putea înălța pe aripa rugăciunii și m-am rugat Ei. Am scris despre acest moment apocaliptic din viața mea de întemnițată, dar nevrednica de mine am omis să detaliez acest moment pe care azi îl numesc „clipa mea Mihai Eminescu”.

Prin versurile sale, el mă luase în experiența sa de credincios, m-a ajutat să-mi aflu diagnosticul și mi-a îndreptat speranța către Crăiasa îngerilor pe aripa rugăciunii sale. Cu regrete târzii vin să-i mulțumesc acum în numele meu și în numele tuturor suratelor mele cu care împreună am tot murmurat superba sa „Rugăciune” și ne-am încălzit duhovnicește la sfințenia ei. Cu smerenie rostesc „de profundis” cuvântul „iartă-mă!”.

Cu riscul de a primi încă o anatemă peste capul meu, voi încheia mărturisirea mea cu afirmația că Mihai Eminescu a fost un puternic punct de sprijin în tragica noastră rezistență la imbecilizarea comunistă. Desfid pe tot cel ce habar nu are ce cutremurător adevăr poate rosti suferința.

Acest adevăr i-a dat Părintelui Constantin Voicescu premoniția că este nevoie să fie reafirmată legătura sufletească a lui Eminescu cu Hristos și cu Maica Sa, în pofida tuturor celor necredincioase din opera sa. Altfel, de ce ar fi construit Părintele ultima sa predică rostită în ziua de 8 septembrie 1997 la Sfânta Liturghie oficiată la Mislea pe textul cunoscutei poezii eminesciene închinată Maicii Domnului?

Iată ce ne spunea Părintele Constantin Voicescu, el însuși fost deținut politic, deci știa ce a însemnat „Rugăciunea” Eminului pentru cei închiși:

„Ne amintim de versurile închinate Maicii Domnului de poetul nostru cel de toate zilele, Mihai Eminescu, care precum știți considera Biserica Ortodoxă drept maica spirituală a neamului românesc”.

Versurile evocate au fost considerate de Părintele Voicescu „adevărate file de acatist”.

Și cum nimic nu este întâmplător, ne-a mai spus atunci Părintele că singurul cuvânt de îndrumare ieșit din gura Maicii Domnului a fost: „să faceți tot ce vă spune El”, cuvânt rostit la nunta din Cana Galileii. Și sublinia Părintele că „în aceasta se cuprinde toată Evanghelia, altă cale de mântuire, altă cale de îndumnezeire nu există”. Și dacă așa este, să ne amintim ce ne spune El, blândul Iisus: „Cine este curat să ridice piatra”.

Și atunci mă întreb și eu nepriceputa, ce fel de mână are acel ce cutează să ridice piatra ca să lovească în sufletul lui Mihai Eminescu, mai bine zis în calitatea lui de martir și de român creștin? Căci nu pentru calitatea sa de ateu comunist i-au fost scurtate zilele. „Cine are urechi de auzit, să audă!”

Aspazia OȚEL PETRESCU (Precizări făcute la adresa lui Răzvan Codrescu. Extras din cartea de interviuri realizate de Florin Palas)

RUGĂCIUNE

Craiasă alegându-te
Îngenunchem rugându-te,
Înalța-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întărire
Și zid de mântuire,
Privirea-ți adorată
Asupra-ne coboară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!
Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pamântului,
Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

Via Mărturisitorii.ro, ActiveNews.

craciun vienez, stefan von korch, tina munteanu, robert papocsi

Spectacolul CRĂCIUN VIENEZ – eveniment ce scrie de două decenii tradiţia muzicală a sărbătorilor de iarnă din capitală, ajunge anul acesta la ediţia cu numărul 20 şi celebrează cu un spectacol de marcă. Publicul este invitat la o seară festivă de gală, ce va avea loc la Sala Palatului pe 23 decembrie. Spectatorii se vor bucura de adevărata magie a repertoriului de sezon vienez, în interpretarea instrumentiştilor de înaltă clasă din Sisi Chamber Orchestra. Ansamblul este originar chiar din capitala Austriei, are o activitate prodogigioasă pe scene de profil şi ajunge cu ocazia Crăciunului Vienez în premieră în România. Alături de această formula orchestrală autentic vieneză se va afla ca invitat de gală tenorul Ştefan von Korch, care va fi prezent în premieră pe scena Sălii Palatului, după ce în decursul verii a strălucit pe scene din Italia şi Spania.

Conducerea muzicală a Crăciunului Vienez Aniversar îi revine ilustrului maestru Robert Papocsi – actualmente dirijorul principal al Heureka Pop Orchestra din Viena și al Orchestrei Simfonice Nagykanizsa din Ungaria. Diversitatea programului muzical va fi întregită de soprana Tina Munteanu, solistă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, iar amfitrionul evenimentului programat pe 23 Decembrie la Sala Palatului va fi carismaticul Aurelian Temişan, care va aduce un plus de farmec şi eleganţă serii.

A douăzecea ediţie a Crăciunului Vienez aduce în faţa publicului un repertoriu clasic spumos,  cu piese de tradiţie: valsuri, polci, mazurci şi uverturi celebre, în interpretarea selectă a instrumentiştilor din Sisi Chamber Orchestra, de la Viena.

Standards and Originals, opereta lounge

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian reia concertele din OPERETA LOUNGE pe 17 Octombrie: primul eveniment se derulează sub titulatura Standards & Originals şi face parte din seria Sorin Zlat Jazz Series. Programul continuă apoi alături de Musica Viva, pe 24 Octombrie cu concertul România Miraculoasă.

Standards and Originals, opereta lounge

Standards & Originals 17 Octombrie

Renumitul artist de jazz Sorin Zlat continuă stagiunea de jazz în Opereta Lounge, în cadrul căreia va derula lunar concerte cu cei mai recunoscuți artișți de jazz ai momentului din țară  și internaționali.

Protagoniștii concertului din 17 Octombrie ai stagiunii SORIN ZLAT JAZZ SERIES, intitulat „Standards & Originals” vor fi Irina Sarbu – voce, Sorin Zlat – pian, Ciprian Parghel – contrabas și Iulian Nicolau – tobe. Cei patru muzicieni de excepție își unesc forțele în concertul „Standards & Originals” și vor prezenta un program de compoziții proprii și standarde de jazz reorchestrate de Sorin Zlat. Împreună vor crea o explozie de muzică cu vibrații pozitive, plină de ritm, melodie și improvizații.

Romania Miraculoasa, opereta lounge

România Miraculoasă 24 Octombrie

Muzica românească a anilor 1900-1970 este încă insuficient reprezentată la nivel înalt în spațiul european, însă fiecare lucrare care apare pe scenele internaţionale este profund apreciată. Prin urmare, Proiectul România Miraculoasă vă invită într-o călătorie sonoră prin patrimoniul muzical, cu o structură complexă de recitaluri camerale, însoțite de povestiri captivante și prezentări vizuale. Cele 7 evenimente vor aduce la lumină muzica clasică românească și europeană, lucrări inedite şi rar interpretate, realizând o punte între trecut și prezent, între tradiție și inovație, luminând calea către o mai profundă înțelegere și apreciere a valorilor și identității culturale.

Trioul Musica Viva îi include pe: Andreea Butnaru – pian, Adrian Florescu – vioară şi Florin Mitrea – violoncel.

Situat în inima Teatrului de Operetă şi Musical Ion Dacian, Opereta Lounge, cel mai nou hub cultural şi de socializare al capitalei este o poartă către o experiență unică ce îmbină armonios atmosfera selectă cu elemente vibrante din lumea artistică. Spectacolele au loc în fiecare seară de joi.

Pentru mai multe detalii despre spectacolele Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, cât și despre stagiunea 2023-2024 vizitați site-ul teatrului (www.opereta.ro şi secţiunea Opereta Lounge https://www.opereta.ro/opereta-lounge/).

Puteți achiziționa bilete pe: Ticketstore.ro sau la casa de bilete din blvd. Octavian Goga Nr.1.