Compania de Teatru Concordia anunţă programul lunii Octombrie şi invită publicul la DIVORŢUL ANULUI pe 17 Octombrie 2024 la Sala Dalles

Compania de Teatru Concordia propune publicului o serie de comedii savuroase, în luna octombrie. Bucureştenii se vor putea delecta cu „Divorţul anului” pe 17 Octombrie la Sala Dalles, iar comediile „Eu te cred, da’ tu mă minţi”, „Sistemul perfect” şi „O noapte furtunoasă” vor ajunge în mai multe oraşe din ţară, după programul disponibil mai jos.

Despre întâlnirile teatrale ale lunii octombrie, actriţa Monica Davidescu spune: Credem cu tărie că e nevoie de cultură, că e nevoie ca oamenii să râdă ori să plângă umăr lângă umăr. Şi mai credem în puterea energiei pozitive şi vindecătoare a teatrului. Abia aşteptăm întalnirea cu voi, spectatorii, dorindu-ne să vă aducem bucurie, multe zâmbete şi surprize plăcute!

Divortul Anului, compania de teatru concordia

DIVORŢUL ANULUI

„Divorţul anului” – o adaptare a marelui actor Ion Lucian, după o idee a unui film celebru în perioada anilor ’70 şi readaptată de regizorul Ovidiu Cuncea – îi are în distribuţie pe artiştii Aurelian Temişan, Monica Davidescu şi Ovidiu Cuncea. Comedia cu… cântec va aduce veselie spectatorilor, pentru că publicul este un personaj important în această piesă.

17 octombrie – Bucureşti, sala Dalles, ora 19.30

18 octombrie – Târgu Mureș, Palatul Culturii, ora 19.00

19 octombrie – Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” (Sala Mare), ora 19.00

Sistemul perfect, compania de teatru concordia

SISTEMUL PERFECT

Piesa regizată de Toma Enache îi are în distribuţie pe Aurelian Temişan, Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea, Silviu Biriş, Vasile Revnic, Kira Hagi. Jucată la intensitate maximă de artişti talentaţi şi iubiţi de public, această comedie îi va face pe spectatori, timp de două ore, să uite de orice grijă – transportându-i în lumea colorată şi veselă a personajelor –, în aşa fel încât fiecare om din public să plece, la finalul spectacolului, mai relaxat şi încărcat cu energie pozitivă.

30 septembrie – Brăila, Casa de Cultură  a Tineretului, ora 19.00

26 octombrie – Chiajna, Casa de Cultură

27 octombrie – Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii, ora 19.00

28 octombrie – Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, ora 19.00

O noapte Furtunoasa, compania de teatru concordia

O NOAPTE FURTUNOASĂ

Celebra creaţie a lui Caragiale are parte de o nouă răstălmăcire după ideile regizorale ale lui Alexandru Nagy. Întâmplările prin care trec personajele binecunoscute sunt trăite la maximum, cu talent și dăruire, de Aurelian Temişan, Ovidiu Cuncea, Adrian Nartea, Monica Davidescu, Cosmin Vîjeu, Monica Odagiu şi Radu Ştefan Bănică.

8 octombrie – Buzău, sala Consiliului Judeţean, ora 19.30

15 octombrie – Slatina, Casa de Cultură  a Sindicatelor , ora 19:30

Eu te cred da tu ma minti, compania de teatru concordiaEu te cred da tu ma minti, compania de teatru concordia

EU TE CRED, DA’… TU MĂ MINŢI

O comedie romantică, regizată de Liviu Lucaci, în care se nasc diferite situaţii hilare. Băiatul este  îndrăgostit de o fată care… „ajustează” mereu adevărul cu minciuni nevinovate. În ce tăvălug de situaţii limită ajung personajele şi ce situatii comice apar puteţi afla doar venind la spectacolul în care joacă Aurelian Temişan, Monica Davidescu, Alexandra Sălceanu, Cosmin Vîjeu, Letiţia Vlădescu.

22 octombrie – Alexandria, Centrul Cultural Multifuncţional pentru Tineret, ora 19.00

Iar pentru luna noiembrie, Compania de Teatru Concordia anunţă premiera VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ de William Shakespeare, concertul OAMENI – susţinut de Aurelian Temișan şi dedicat muzicianului Marius Ţeicu, găzduit la Teatrul Naţional Bucureşti, sala „Ion Caramitru” şi alte piesele de teatru ce vor ajunge la publicul din Bucureşti, Târgovişte, Brăila, Câmpina.

Biletele se găsesc pe Tickestore.ro, iar informaţii suplimenatare se găsesc în paginile de Facebook şi de Instagram ale Companiei de Teatru Concordia.

LECȚIA DE ISTORIE: 15 octombrie 1451 – A încetat din viață Bogdan al II-lea, la Reuseni, Suceava

Fiul nelegitim al lui Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun și tatăl lui Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei între 12 octombrie 1449–15 octombrie 1451. Cu toate că el îl numește pe Alexandru cel Bun, în hrisoavele emise din porunca sa, „părintele nostru”, iar cea mai mare parte a istoriografiei românești îl consideră ca fiind, într-adevăr, unul dintre copiii nelegitimi ai acestuia, este posibil, totuși, așa cum susțin, de altfel, unii cercetători, ca Bogdan al II-lea să-l fi avut drept tată pe „Bogdan, fratele lui Alexandru cel Bun”. De altfel, până și fiul său, Ștefan cel Mare, care, în actele sale oficiale, îl numea pe Alexandru cel Bun „sfântrăposatul nostru bunic”, îl recunoaște, cu claritate, pe jupanul Bogdan, ca „bunic” al lui, în textul epitafului de pe piatra funerară a acestuia (în biserica mănăstirii de la Rădăuți).

A venit la domnia Moldovei în urma bătăliei la Tămășeni, de pe râul Siret, câștigate împotriva lui Alexăndrel, voievodul de până atunci al țării, cu ajutorul lui Iancu de Hunedoara. A dus numeroase lupte împotriva polonezilor. A fost ucis în noaptea de 15/16 octombrie 1451, în satul Reuseni, în timp ce se afla la un ospăț. Ucigașul a fost unul dintre frații săi vitregi, Petru Aron, pentru a-i lua tronul, cu complicitatea unei părți a boierimii moldovene. Corpul lui Bogdan al II-lea a fost înmormântat în satul Reuseni.

După ce l-a omorât pe Bogdan al II-lea în octombrie 1451, Petru Vodă devine voievodul Moldovei pe care o conduce doar până în 1454, când pierde tronul în favoarea lui Alexăndrel, însă îl recuperează în 1455. În luna aprilie 1457, Petru Aron este înlăturat definitiv de la cârma Moldovei chiar de nepotul său Ştefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea.

Uciderea mişelească a lui Bogdan al II-lea a pus capăt celei mai valoroase guvernări din Moldova intervalului celor 25 de ani scurşi de la moartea lui Alexandru cel Bun şi până la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare, doi voievozi cu cele mai glorioase domnii din istoria statalităţii noastre de la răsărit de Carpaţi. În cei 25 de ani, Ţara Moldovei a cunoscut nu mai puţin de 16 schimbări de domnie şi aproximativ 20 de exprimări de pretendenţe la aceasta, astfel că, indiscutabil, cârmuirea scurtă dar demnă al lui Bogdan al II-lea poate fi apreciată drept benefică, meritând să fie înscrisă în Cartea de Aur a Ţării Moldovei.