UCIMR anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania între 26 iulie – 11 august 2025

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță deschiderea celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri internaționale dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane. Anul acesta, tema este „Slow Life. Slow Food. Slow Music.”, o invitație la reflectare și descoperire a vieții tihnite, departe de agitația citadină, în care fiecare moment e trăit din plin, savurat și încorporat în experiența personală.

În perioada 26 iulie – 11 august 2025, 17 sate și orașe din Sudul Transilvaniei vor deveni adevărate temple ale muzicii, găzduind concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice și masterclass-uri pentru instrumentiști. Timp de 17 zile, 17 localități din județele Sibiu, Cluj și Mureș (Agnita, Alma Vii, Avrig, Biertan, Brașov, Codlea, Copșa Mare, Daneș, Dumbrăveni, Hoghilag, Mediaș, Moșna, Richiș, Roșia, Rusești, Sibiu și Sighișoara) vor deveni puncte de întâlnire pentru cca. 190 de artiști de pe 3 continente, care vor susține 22 concerte și recitaluri în locații diverse, de la edificii de cult, acoperiș, pensiuni, Filarmonică sau chiar în aer liber.

Ediția din acest an a Festivalului ICon Arts propune un program eclectic, multidisciplinar și multicultural, în care virtuozitatea muzicii se împletește cu atmosfera pitorească a satelor transilvănene și cu degustarea de preparate tradiționale, spre deliciul publicului.

„ICon Arts este un festival interdisciplinar ce transportă publicul într-o lume fascinantă a sunetelor și experiențelor, explorând noi frontiere artistice, îmbinând muzica clasică cu elemente contemporane, întrepătrunderi de epoci și stiluri artistice, preparate tradiționale, dar și locații istorice. Muzica e liantul între localitățile de pe harta festivalului, între arte și comunitate. Locațiile sunt încărcate de povești, de istorie și tradiție, departe de tumultul și rumoarea citadină și constituie o sursă de inspirație pentru oricine, localnic sau vizitator. Miturile, poveștile, inscripțiile de pe ziduri contribuie la farmecul aparte al locurilor și îmbie la creativitate. Inspirația vine de la tot ce e în jur, de la coloritul caselor, porțile săsești, detaliile arhitecturale, cărămizile zidurilor care împrejmuiesc bisericile, obiectivele de patrimoniu, mirosul de natură și lemn vechi, preparatele tradiționale, cu un twist contemporan, într-un melting pot pe care ICon Arts îl aduce prin participanții de pe toate continentele. ICon Arts valorifică ce e mai frumos în Transilvania și invită la descoperire și auto-descoperire.”Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR.

ICon Arts_2025_FestivalProgramul ICon Arts XXIII

Artiști cu cariere internaționale, provenind din țări precum Cehia, Elveția, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Polonia și România vor susține 22 de concerte memorabile în cadrul Festivalului ICon Arts Transilvania, oferind o experiență muzicală rafinată prin intermediul instrumentelor de percuție, pian, vioară, violoncel, flaut, chitară, dar și prin vocea interpreților de operă. Publicul va avea ocazia să îi asculte pe unii dintre cei mai apreciați muzicieni contemporani, precum violoniștii Remus Azoiței și Ladislau Csendes, violonceliștii Răzvan Suma, Denis Severin și Ella Bokor, percuționiștii  Martin Opršàl, Irina Rădulescu, Alexandru Anastasiu și Kuniko Kato, flautiștii Matei Ioachimescu, Horațiu Roman și Karen Jones, chitariștii Costin Soare și Dragoș Ilie, pianistul Csíky Boldizsár Jr., pianistul și dirijorul David Crescenzi dar și vocile sopranei Veronica Anușca, baritonului George Petean, sopranei Diana Țugui, tenorului Salvatore Cordella și sopranei Iulia Isaev, toți mentori ai Academiei ICon Arts pentru tânăra generație de interpreți. Absolvenții masterclass-urilor Academiei ICon Arts vor susține recitaluri alături de mentorii lor și artiști invitați din țară și străinătate.

În perioada 26 iulie – 2 august 2025, la Copșa Mare, se desfășoară în parteneriat cu CMC – Contemporary Music Centre Dublin, rezidența de compoziție sub mentoratul compozitorului Mihai Murariu, cu participarea unui grup de 4 tineri creatori din România și Irlanda, iar în 3-10 august, la Râșnov, are loc rezidența de jazz cu participarea vocalistei și compozitoarei elvețiene Sarah Buechi, sprijinită prin fondul cultural Swiss Sponsors’ Fund, proiect comun al Ambasadei Elveției și al Camerei de Comerț Elveția-România. Alături de aceasta, Ana Cristina Leonte și chitaristul Ciprian Pop vor mentora tineri din România, Elveția și Irlanda. Rezidența se încheie cu concerte în Brașov, Codlea și Sibiu.

Festivalul ICon Arts Transilvania se desfășoară în locațiile deja consacrate, dar și în spații noi, oferind experiențe acustice felurite, interpretări unice ale unor opere clasice celebre dintr-un repertoriu divers, dar și creații originale.

Mediaș

Festivalul debutează și în acest an la Mediaș, în Biserica Evanghelică Sfânta Margareta, luni, 28 iulie, orele 19:00, cu un concert de operă susținut de soprana Veronica Anușca și baritonul George Petean, alături de cursanți, acompaniați la pian de David Crescenzi.

Richiș

Richiș propune două seri în ton cu spiritul satului săsesc. Miercuri, 30 iulie, orele 18:00, la Căminul Cultural, publicul este invitat la un concert de percuție cu Martin Opršál și Irina Rădulescu, alături de cursanții clasei de percuție, urmat de gastronomie locală la Curtea Richvini. Sâmbătă, 9 august, orele 18:00, în Biserica Fortificată, Karen Jones și flautiștii masterclass-ului, acompaniați la pian de Mihaela Pavel, oferă un recital de excepție, urmat de delicii locale la Curtea Richvini.

Agnita

Joi, 31 iulie, orele 18:00, la Biserica Fortificată din Agnita va avea loc un concert de violoncel susținut de cursanții ICon Arts alături de Răzvan Suma, acompaniați la pian de Andra Mărgineanu.

Alma Vii

Tot în data de 31 iulie, orele 18:00, în Biserica Fortificată din Alma Vii flautiștii Matei Ioachimescu și Horațiu Roman împreună cu studenții susțin un recital urmat de o experiență culinară la punctul gastronomic Belalma Rural.

Sibiu

Acoperișul Filarmonicii de Stat găzduiește concerte de weekend. Vineri, 1 august, orele 20:00, are loc recitalul clasei de canto, Opera sunset, cu soprana Veronica Anușca și baritonul George Petean. Vineri, 8 august, orele 20:00, urmează o seară de jazz cu elvețienii Connection Ensemble – Lucerne University Jazz Group. Sâmbătă, 9 august, orele 20:00, e programat concertul de operă cu soprana Diana Țugui și tenorul Salvatore Cordella, alături de cursanți, acompaniați la pian de Lelia Serafinceanu.

Biertan

Biserica Fortificată din Biertan, inclusă în patrimoniul UNESCO, este un punct central al festivalului. Vineri, 1 august, orele 18:00, Costin Soare și Dragoș Ilie susțin un concert de chitară alături de cursanți. Miercuri, 6 august, orele 18:00, are loc concertul clasei de vioară cu Ladislau Csendes, acompaniați la pian de Dolores Chelariu.

Dumbrăveni

Sâmbătă, 2 august, orele 12:00, în Biserica Fortificată din Dumbrăveni are loc festivitatea de absolvire ale masterclass-urilor primei serii ICon Arts Academy – canto, violoncel, flaut, MiniCellos, percuție, chitară – urmată de gastronomie locală.

Brașov

Brașov devine un epicentru cultural. Sâmbătă, 2 august, orele 19:00, Filarmonica Brașov găzduiește concertul susținut de Wrocław Baroque Ensemble, în cadrul „Armonia Continentului. Muzică poloneză pentru Europa”. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia în cadrul programului Cultura care inspiră 2025–2026. Joi, 7 august, orele 17:00, la Bastionul Țesătorilor, Ana Cristina Leonte și Sarah Buechi susțin un maraton de jazz alături de tineri din Italia, România și Elveția, iar în paralel, de la orele 19:00, la Filarmonica Brașov, se desfășoară un recital de canto și pian cu soprana Iulia Isaev și pianistul Csíky Boldizsár Jr., artiști invitați, alături de cursanții masterclass-urilor. Vineri, 8 august, orele 19:00, Remus Azoiței și cursanții oferă un recital de vioară, acompaniați la pian de Clementina Ristea-Ciucu la Bastionul Țesătorilor. Sâmbătă, 9 august, orele 12:00, are loc festivitatea de absolvire a celei de-a treia serii ICon Arts Academy, a masterclass-urilor de vioară, canto și pian, la Filarmonica Brașov.

Roșia

În premieră pe harta festivalului, duminică, 3 august, orele 18:00, în Biserica Fortificată din Roșia, publicul este invitat la un recital de orgă susținut de Remus Henning și Eduard Gheorghiță.

Moșna

Marți, 5 august, orele 18:00, la Biserica Fortificată, Kuniko Kato și Alexandru Anastasiu, alături de cursanții academiei, propun un concert de percuție contemporan și spectaculos.

Hoghilag

Miercuri, 6 august, orele 18:00, în Biserica Fortificată are loc un concert de violoncel susținut de Răzvan Suma și invitații.

Copșa Mare

Joi, 7 august, orele 18:00, la Casa nr. 122 din Copșa Mare, Ella Bokor coordonează concertul MiniCellos.

Daneș

Vineri, 8 august, orele 19:00, pe Domeniul Dracula din Daneș, Denis Severin, alături de violonceliștii de la masterclass, acompaniați la pian de Edit Arva, vor concerta într-un decor înconjurat de vegetație și animale.

Sighișoara

Sâmbătă, 9 august, orele 19:00, la Bastionul Măcelarilor, se aude din nou percuția. Kuniko Kato, Alexandru Anastasiu și cursanții ICon Arts vor vibra la unison.

Codlea

Tot în 9 august, orele 18:00, în Biserica Evanghelică are loc un recital de jazz într-un spațiu cu rezonanță spirituală.

Avrig

Duminică, 10 august, orele 12:00, la Palatul Brukenthal din Avrig, festivalul se încheie cu ceremonia de absolvire și concerte ale masterclass-urilor de vioară, violoncel, canto, flaut, MiniCellos, percuție.

Detalii: www.iconartsfestival.com, www.iconarts.ro, www.ucimr.ro.

Acțiune cofinanțată de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Sibiu.

Pe lângă Festivalul ICon Arts, UCIMR organizează evenimentele emblematice cu tradiție precum The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival, concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu, sau noul proiect MuziColine.

Despre UCIMR

Fondată în anul 1995, la inițiativa prim-violistului Filarmonicii bucureștene, Ștefan Gheorghiu, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este o organizație nonprofit de utilitate publică, care de 3 decenii contribuie la dezvoltarea și răspândirea muzicii clasice, atât pe plan național, cât și internațional. UCIMR susține arta interpretativă, de la soliști, coriști și instrumentiști până la dansatori sau balerini, prin inițierea și implementarea de proiecte culturale menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea artiștilor în medii cât mai diverse. Misiunea UCIMR este dezvoltarea peisajului cultural românesc prin promovarea valorilor artistice autentice. Asociația creează oportunități de afirmare dedicate tinerilor artiști, dar susține și activitatea artiștilor pensionari.

Iulia Gorneanu – Pricopul, ziua în care s-a înecat Luna

Se povestește că de Pricop, în ziua a opta a lui Cuptor, „s-a înecat Luna” și asta s-ar fi întâmplat când trecea o punte de ceară, încercând să ajungă la Soare spre a-i fi mireasă. Legenda spune că, aflând că vor să se cunune soră cu frate, Dumnezeu s-a mâniat și l-a pus pe Pricopie să topească puntea.

Pentru români, este una dintre sărbătorile considerate primejdioase și este ținută în aproape toate zonele, chiar dacă în calendarul bisericesc e marcată cu cruce neagră. În Hunedoara se crede că astăzi amuțește cucul („Precupu’ tace cucu”) iar în Bucovina, că este Ziua Lupului și că Sfântul poate lua înfățișarea acestui animal, atât de venerat în calendarul pastoral. Se povestește că un lup a furat copilul unei femei care lucra în ziua de Pricop iar când aceasta a strigat după ajutor, i-ar fi răspuns cu glas omenesc „Nu e lupul, ci Precupul” apoi, înduioșat de jalea ei, i-a adus pruncul înapoi.

Moții țin Ziua Pricopului de frică să nu îi ia pe sus două vânturi rele -Harcodan și Dornados-, așa cum a pățit un boier necredincios din Apuseni; dobrogenii îl sărbătoresc cu credința că el le păzește cânepa iar oltenii, pentru că are puterea de a „arde boabele de grindină”, adică de a topi gheața și de a o preschimba în ploaie curată.

Precupul, asemeni Solomonarilor, poartă nu numai grindina pe cer, ci și fulgerele și trăsnetele, pedepsindu-i pe cei care lucrează de ziua lui. Din chestionarele lui Th. Speranția aflăm că atunci când niște oameni „s-au apucat să treiere grâu în ziua de Pricopie, până seara s-au aprins paiele şi apoi a ars tot”.

O altă poveste, întru totul inedită, culeasă de data aceasta de Marcel Lapteș de la o bătrână din satul hunedorean Ohaba, dezleagă misterul amuțirii cucului în ziua de Pricop. „De tare mult, să spune că odată un uom o prins un cuc… nu știu ce-o făcut… cum o făcut da’ l-o prins șî s-o gândit să-l ducă acasă să-l mânce. O pus cucu-n straiță și-o plecat…da’ n-o mărs bine și să-ntâlnește cu un moș… acesta era Sântu’ Pricopie… da’ uomul ce să știe?… Zâce sântu’: dă-mi mie pasărea din straiță și te-oi răsplăti… uomul îi răspunde: ba, l-oi duce acasă să-l mânc. Nu-ți fă păcat, zâce sfântu’, că-i suflet a lu’ Dumnăzău, ca tăt ce-i pe lume. Uomul n-o ascultat, o ajuns acasă și s-o apucat să mânce cucu’. Cum mânca el, ce crezi?… S-o stârnit o vântoasă cu grindină și fulgere de credeai că-i sfârșitu’ lumii… odat-o trăsnit pe șița cășii… o luat foc casa de s-o prăpădit cu toate cele… grajd, șură, poiată… tăt ce-o fost… o căzut foc și pe uom de-o pierit. De aia se spune că nu mai cântă cucu la sărbătoarea de Pricop, că l-o fi mâncat hăl rău.”

Peste această străveche sărbătoare populară numită Pricop în Moldova și Bucovina, Precup în Oltenia și Muntenia, Procopie sau Procope în Transilvania, se suprapune ziua Marelui Mucenic Pricopie, transferând asupra sfântului atribuțiile reprezentării mitice despre care am povestit.

Mircea Eliade, referindu-se la aceste permanente suprapuneri și fuziuni ale sărbătorilor populare cu cele religioase, spunea că moștenirea noastră orientală „a permis dezvoltarea unui creştinism popular care nu numai că a rezistat interminabilei terori a istoriei, dar a avut şi un întreg univers de valori religioase şi artistice, ale cărui rădăcini pornesc din neolitic.”

În concluzie, Pricopul este o străveche divinitate agrară, ambivalentă, care veghează la coacerea grânelor și poartă de grijă celor ce lucrează pământul, dar care nu se dă în lături să abată incendiile și grindina asupra holdelor celor ce nu-i cinstesc ziua. Nu întâmplător, Calendarul Roman îl celebra la aceeași dată pe Consus, zeul pământului și al agriculturii „care în ascuns păzește semănăturile ca să le aducă rod”. (At. Marian Marienescu,1884).

A consemnat pentru dumneavoastră Iulia Gorneanu.

Festivalul Internațional de Teatru Turda 2025 s-a încheiat

Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Teatru a ajuns la final, lăsând în urmă zece zile intense de spectacole, emoții și întâlniri memorabile. Sub tema Unitate”, festivalul a reunit unele dintre cele mai relevante voci ale teatrului românesc contemporan, oferind publicului o experiență artistică complexă și profundă.

„În 10 zile de festival, sute de artiști din țară și străinătate au adus emoție autentică în fața a peste 10.000 de specttatoriși au fost răsplătiți cu aplauze la scenă deschisă. Una dintre marile bucurii ale festivalului au fost faptul că, majoritatea evenimentelor indoor au fost sold-out, semn că festivalul de teatru de la Turda produce calitate.” – Cătălin Grigoraș – Președintele Festivalului Internațional de Teatru Turda.

Evenimentele indoor au fost sold-out, iar spectacolele pentru copii s-au bucurat de un public entuziast. Festivalul a animat peste 10 locații din Turda, transformând orașul într-o adevărată scenă urbană evenimentele au adus spectacole pentru copii care s-au bucurat de un public entuziast dar și de frumoasa curte a Centrului de Cultură, artă și Tradiții.

Pe lângă producțiile teatrale, festivalul a inclus și seri dedicate muzicii live, completând astfel paleta artistică și atrăgând publicul pasionat de multiple forme de expresie culturală.

fitt turda 2025

Festivalul Internațional de Teatru Turda își reconfirmă statutul de eveniment cultural major în România, un spațiu de întâlnire, reflecție și celebrare a artei scenice, unde diversitatea vocilor și formelor teatrale creează punți de dialog și solidaritate.

Mulțumim tuturor artiștilor, partenerilor, voluntarilor și spectatorilor care au făcut posibilă această ediție dedicată unității!

Ne revedem în 2026, pentru ediția aniversară cu numărul 10!

Lucian Ciuchiță – De ce domnește prostia?

Am scris, am vorbit, am avertizat. Ani la rând. Am radiografiat metodele sofisticate prin care se produce îndobitocirea colectivă. Am demascat strategiile perfide prin care omul este dezbrăcat de spirit critic și împins, cu o blândețe toxică, spre superficialitate, spre confortul găunos al bârfei și al divertismentului de duzină. Degeaba. Am strigat în zadar, pentru niște surzi. Lumea, cu o voluptate aproape suicidară, se agață de nimicuri și idolatrizează nonvalori, ca și cum salvarea ar veni din minciună.

Rezultatul? O societate amorțită, redusă la simpla funcție de consum și obediență. Un popor care nu mai pricepe că a fost manipulat, care nu mai vede că propria prostie a devenit normă, nu excepție, este un popor pierdut. Iar într-un astfel de decor, sistemul — acest monstru fără chip, dar cu nenumărate mâini — face ce vrea. Când mintea îți e leneșă și sufletul anesteziat, accepți orice inepție cu pretenții de adevăr, orice aberație livrată într-un ambalaj strălucitor.

Procesul a început de mult. Eu, și nu doar eu, am tras semnale de alarmă. Am fost însă întâmpinat cu dispreț sau, și mai grav, cu indiferență. Pentru că prostia are o armură greu de pătruns: se simte bine cu sine, nu are dubii, nu se rușinează. Și, mai nou, se crede deșteaptă.

Când milioane de oameni își culeg „adevărul” din gura unor prezentatori mieroși, crescuți în incubatoarele Securității de rit nou, nu mai avem de-a face doar cu o manipulare mediatică. Avem de-a face cu un cult al prostiei, cu o religie a imposturii. Iar credincioșii acestui cult se ceartă între ei cu o furie oarbă — unii acuzându-i pe ceilalți că ar fi inculți, când, de fapt, toți sunt egali în ignoranță, toți pasageri ai aceleiași bărci găurite.

„Finala” despre care vorbiți, acel simulacru de opțiune democratică, nu este o consecință a voinței populare, ci o victorie a ingineriei sociale. Cei mai valoroși, cei care ar fi pus binele țării mai presus de propriul interes, au fost eliminați încă de la început. De ce? Pentru că sistemul nu are nevoie de caractere, ci de marionete. Și le-a obținut, cu sprijinul necondiționat al votantului care confundă democrația cu un show de televiziune și inteligența cu popularitatea în sondaje.

Iar acum, privind în jur, ce vedem? O țară desfigurată, o clasă politică în criză morală și intelectuală — și un popor care încă se întreabă, cu o inocență agresivă: „De ce o ducem așa prost?”. Răspunsul e simplu: pentru că tu, alegătorule cu minte puțină, ți-ai încredințat sufletul celor care l-au batjocorit. Nu te-au înșelat o singură dată. Ci de fiecare dată. Te-au dresat. Iar tu ai aplaudat.

Au fost de ajuns bananele și blugii — simboluri ale unei libertăți iluzorii — pentru a cumpăra conștiințele celor cu minte puțină.

A consemnat pentru dumneavoastră Lucian Ciuchiță.

RRC Podcast – Rec. Car. – De la Catastrofa Globală, la Extincția în Masă, de Emil Străinu (recenzie carte)
To view this content, you must be a member of Revista's Patreon at $5 or more
Already a qualifying Patreon member? Refresh to access this content.