Articole

ilie tudor

Ilie Tudor – Omul spune și Dumnezeu dispune

S-au scris şi se vor mai scrie multe pagini în care teroarea închisorilor este înfăţişată cu mai mult sau mai puţin har, care în fond nici nu contează, fiindcă adevărul este atât de crud şi de real, încât oricat ai vrea să-ţi…
mihai eminescu, eminescu

Mihai Eminescu – Partea netraductibilă a unei limbi formează adevărata ei zestre

Celor ce vor o purificare absolută a limbei li vom răspunde că acele vorbe pe cari vor ei să le alunge sunt așa de concrete, așa încrescute în țesătura limbei române încât trebuie să rupi țesătura toată ca să le scoți; și…
portul popular din dobrogea, george pascal, costum popular

George Pascal – Portul popular din Dobrogea – tezaur multietnic

Dobrogea este cunoscută ca o zonă de conlocuire şi convieţuire etnică. Din acest considerent, cercetarea asupra portului popular dobrogean de la începutul secolului al XX-lea implică decodificarea impactului pe care l-a avut conviețuirea…
alin cristian, literatura, carti, scriitori, diletanti

Alin Cristian – Risipitele alaiuri ale literaturii: 1. Diletanții

Nu moare în el ceea ce vrei să moară în el, împărate! N. Stănescu, Nod 2 Confruntată cu mari pierderi de efective, ce-i amenință însăși existența, lumea literelor se vede silită să reflecteze o dată în plus la relația-i…
portul popular din sudul moldovei

George Pascal – Portul popular din sudul Moldovei

Motto: „Când îmbraci pentru prima dată ia românească, porți cu tine un întreg destin, cel al României.” Portul popular din zona Galațiului se integrează în trăsăturile specifice portului românesc, se caracterizează prin liniile…
groapa lui ouatu

Istoria Bucureștiului – Locuri pitorești și povestea lor – Mahalaua din Groapa lui Ouatu

Înainte să devină o metropolă plină de șiruri nesfârșite de blocuri de locuințe și să își piardă farmecul de odinioară, Bucureștiul avea, mai ales spre periferii, zone pitorești, care ofereau Capitalei un șarm aparte. Din sud,…

George Pascal – Tradiții și Obiceiuri Românești – Caloianul

Caloianul este una dintre cele mai interesante manifestări folclorice româneşti de tip arhaic. Întâia consemnare a Caloianului o datorăm lui Gheorghe Săulescu, la mijloculul secolului al XIX-lea: „Când nu plouă, femeile şi mai cu…
constantin giurginca, dealul istrita, cultul hiperboreic

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Dealul Istrița – centrul cultic Hyperboreic

Dealul Istrița a fost un munte sacru, sfânt, unul dintre Kogaioanele marilor noștri Pontifi, care s-au închinat divinităților primordiale: Soarele, Cerul (Uranus) și Pământul (Ghea, Gaia – Marea Zeiță Mamă a Pământului). Pelasgo-hyperboreii…
uraganul istoriei
,

Șerban Popa – Previziunea lui Constantin Cojocaru s-a împlinit: uraganul Istoriei a azvârlit România în prăpastie!

De aproape trei decenii susțin public un program pe care, de mai bine de trei ani, încerc să îl fac cunoscut și prin articole publicate în CERTITUDINEA. Program care dezvoltă și demonstrează, constant și explicit, următoarele teze: –…
21 de rubini, ciprian mega

Costinel Crețu – „21 de rubini” Apocaliptic! Trebuie interzis acum!

Sunt obligat să mărturisesc încă de la început că filmul regizat de Ciprian Mega, „21 de rubini”, pentru mine reprezintă devoalarea grotescului care a pus stăpânire pe ființa umană și pare să fi devenit un proces fiziologic,…