Articole

aura urziceanu

Mihaela Fășie Cudalbu – Aura Urziceanu, un luceafăr la apus (din diaspora culturală româno-canadiană)

Printre stelele cântului românesc (de orice fel!), o voce a strălucit timp de peste patru decenii prin frumusețea timbrală, agilitatea vocală de excepție, măiestria improvizației și excepționalul ei simț melodic. Denumită „comoara…
arta, eroii neamului, batalia de la jiu, dan puric, umorul romanesc

Dan Puric – Trezește-te, popor român!

Ți s-a luat dreptul la istorie, popor român! Ți s-a rupt legătura cu pământul și de aceea acum rătăcești, căci pentru tine, pământul nu a fost nicicând obsesia cuceritorului, ci a fost timp frământat de strămoși! Popor român,…
mihai eminescu, eminescu

Mihai Eminescu – Între legendele noastre naționale

Între legendele noastre naţionale e una (în colecţia Ispirescu) de străveche origine desigur şi de o mare adâncime. Un om primeşte de la ursite privilegiul „vieţii fără moarte şi tinereţii fără îmbătrânire”. Acesta trece…
adriana stoicescu, judecator adriana stoicescu

Adriana Stoicescu – Clasa politică e oglinda noastră

Cu mânecile cămășii albe suflecate, deschisă la primii nasturi, pe model Obama, politicianul român muncește din greu, pentru binele tău, al meu, al nostru. Pe vremuri, cominternistul făcea legea, îmbrăcat în haina tip Mao Tzedun.…
Ion Ionescu de la Brad
,

Curentul țăranist de gândire economică și gândirea economică românească în perioada interbelică

I. ÎNCEPUTURI  1. Primul ţărănist român: Ion Ionescu de la Brad Ţărănismul debutează în România cu activitatea lui Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) – pe numele său adevărat Ion Isăcescu – agronom, economist, om…
Aurel C. Popovici
nationalism, romania

Ion Coja – Fii naționalist!

Prezint, în cele ce urmează, un compendiu al ideilor și faptelor esenţiale care, după părerea mea, trebuie cunoscute și înțelese de orice tînăr din România doritor să priceapă pe ce lume trăieşte şi, eventual, chiar să…
radu gyr

Radu Gyr – Îndemn la luptă (poem)

Nu dor nici luptele pierdute, nici rănile din piept nu dor, cum dor acele brațe slute care să lupte nu mai vor. Cât inima în piept îți cântă ce-nseamnă-n luptă-un braț răpus? Ce-ți pasă-n colb de-o spadă frântă când…
17 mai 1919 Arad

LECȚIA DE ISTORIE: La 17 mai 1919, olteanul Teodor Pirici a eliberat Aradul și a fost întâmpinat cu multă căldură sufletească

La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură sufletească Armata Română eliberatoare. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi…
mihai eminescu, eminescu

Mihai Eminescu – Armata română și nelegiuirea stârpiturilor care stăpânesc această țară

Au sosit la București dorobanții de pe câmpul de război. Acești eroi, cu care gazetele radicale se laudă atâta, sunt, mulțumită guvernului, goi și bolnavi. Mantalele lor sunt bucăți, iar sub manta cămașa pe piele, și nici cojoc,…