Articole

pace si neutralitate, grupul pentru romania

Grupul pentru România – COMUNICATUL Nr. 19, privitor la necesitatea imperioasă a neutralității în războaiele altora

Neutralitate, nu război! Noi nu dorim să fim ajutați militar după ce vom fi implicați în război. Noi dorim SĂ NU FIM IMPLICAȚI ÎN RĂZBOI! Cetățeni ai României, Politicieni din conducerea României, Ofițeri ai sistemului de…
arcul de triumf bucuresti, grupul pentru romania

Grupul pentru România – COMUNICATUL Nr. 18. Poziția GPR față de proiectele legislative privind apărarea națională și managementul situațiilor de criză

Grupul pentru România consideră că apărarea națională este un domeniu fundamental pentru existența națiunii române, a statului național unitar român și a etniei române, cu toate acumulările ei istorice. Grupul pentru România…
manastirea tismana, mircea cel batran

LECȚIA DE ISTORIE: 27 Iunie 1387 – Primul document păstrat de la Mircea cel Bătrân, prin care Mircea întăreşte vechile posesiuni pe care Mănăstirea Tismana le avea de la Radu I și de la Dan I

Primul document păstrat de la Mircea cel Bătrân este din 27 iunie 1387, şi în el este vorba de „sfântrăposatul fratele domniei mele, Io Dan voievod”. Într-un hrisov din 27 iunie 1387 emis de Mircea cel Bătrân, se prevedea ca viețuitorii…
noaptea de sanziene, sarbatoarea sanzienelor, sfantul ioan botezatorul

Tradiția sărbătorii Sânzienelor, a Solstițiului de vară și a zilei Sfântului Ioan Botezătorul

Noaptea de Sânziene este o noapte magică, un moment de liniște, de echilibru, în care se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Se spune că mai ales în această noapte (23-24 iunie, noaptea…
mankurti, romania, romania pe cale de disparitie
stefan octavian iosif

Ștefan Octavian Iosif – Înșiră-te mărgăritare (poem)

Au fost odată trei secerătoare ce se iveau din lanuri pân-la brâu – trei flori ce-acum se deschideau la soare, acum piereau în aurul din grâu... au fost odată trei secerătoare... Înșiră-te frumos, mărgăritare! Şi iată…
nicolae steinhardt, valeriu gafencu

Nicolae Steinhardt – Un evreu printre legionari

Închisoarea, după Securitate, e un liman, o oază, un rai. Apoi, cea dintâi întâlnire cu legionarii (la carantină nu e numai lotul nostru); de la care mă reped să învăț alfabetul Morse și versuri de Crainic și Gyr. Grăbitul meu…
vasile militaru, mos craciun

Vasile Militaru – Comoara păiajenului (poem)

Odată un păiajen ce viețuia la vie, Țesu-ntr-o noapte plină de Mai, cu măiestrie Și fără nici un greș, O plasă uriașă, în chipul unei stele, pe-o creangă de cireș… A două zi, din somnu-i când l-a trezit un cuc, Păianjenul…
anghelus dinicu, ciocarlia

Istoria Bucureștiului – Cea mai cunoscută melodie românească, Ciocârlia, a fost compusă cu boabe de fasole și mazăre uscată

Fiu al lui Costache, lăutarul cu ștaif de la curtea lui Grigore Ghica Vodă, Angheluș Dinicu este cel care a compus faimoasa melodie românească „Ciocârlia”. „Umplea naiul său cu boabe de fasole ori mazăre uscată iar aplauzele…
Lupul Alb si Decebal, patrick matis

Patrick Matiș – Lupul Alb și Decebal (baladă)

Portalul se deschise Și din el se ivise, Prin lumina ce se strecura Un tarabosteu cu coșmelie pătrundea. Se apropie de Lupul Alb hotărât de întâlnire, Să fie dimpreună la cumpănă în sfătuire.   Cei doi se întâlniră…