Articole

bucegi, cheile tatarului mare, tatarul mare, valea horoabei, horoaba, arhivele transcendente, constantin giurginca

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Valea Horoaba și fisura din peretele Tătarului Mare

Valea Bătrâna, și își are obârșia sub Vârful Țapului (Culmea Strunga), de unde coboară către sud între întinsele poduri ale munților Bătrâna și Strungile Mari, configurând unul din cele mai sălbatice și pitorești canioane…
mircea eliade, mantuire, politica, istorie
ilie badescu, centenar, elite false

Ilie Bădescu – Desțărarea și uitarea de neam

Când cineva pleacă într-o călătorie își împachetează, mai întâi, lucrurile pentru plecare. El poate să arunce, în fugă, printre alte lucruri, și o fotografie, eventual o carte etc. Cel ce pleacă definitiv, însă, nu împachetează…

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Babele de la Ulmet și stanele de piatră din Dealul Cămăruței

Geologii ne spun că acele concrețiuni grezoase de la Ulmet sunt trovanți, termen la fel de insipid ca și cel de bazalt, granit, andezit etc. Românii le-au spus acelor forme impunătoare „Babe”, care au reprezentat, cândva, în timpurile…
industrializarea romaniei, industria romaniei interbelice

Teodor Stan – Adevărul despre industrializarea României (prima parte)

Istoricul George Damian, despre „noua ciocoime românească”, reprezentată de Mîndruță și care acceptă statutul de periferie al României. Adevărul despre industrializarea României „În acest text veți găsi des utilizat cuvântul…
ion coja, contrarevolutionari, roman, romanii, romani, trianon

Ion Coja – Boierul Constantin Boceanu și kominternista Ana Pauker

În amintirea boierului CONSTANTIN BOCEANU Cu ani în urmă, nu prea mulţi, Paul Georgescu, un scriitor al cărui rafinament mă umplea de mirare, ştiindu-l că fusese unul dintre teoreticienii (şi profitorii?) realismului nostru socialist…
romanii la venirea ungurilor, secuii, transilvania, ardeal

Mircea Dogaru – Secuii, un neam aparte, diferit de unguri

Toți cărturarii, călătorii, condottierii care au străbătut spațiul românesc au constatat unicitatea secuilor, ca și a sașilor (alt element de colonizare), implanturi catolice în mediul românesc. Catolicizați de unguri, acceptați…
alin cristian, geamanduri si noptiere

Alin Cristian – Geamanduri și noptiere

– lui Răzvan Diaconescu – „Drumurile le ai de la tine, Ca și a lor persoană gânditoare.” – R. Char, „Trenul martir” Lăsând la o parte pagubele, după potolirea incendiilor de pădure estivale rămânem cu împrospătata…
simion barnutiu, proclamatia catre romani

LECȚIA DE ISTORIE – La 12 martie 1848, Simion Bărnuțiu a redactat „Proclamația către români”

La 12 martie 1848, Simion Bărnuțiu a redactat „Proclamatia către români”, ce reprezenta un veritabil program politic: convocarea congresului național român, libertatea individuală prin abolirea definitivă a iobăgiei, libertatea…