Articole

stefan cel mare

LECȚIA DE ISTORIE: 20 august 1469 – Bătălia de la Lipnic, pe Nistru – Ștefan cel Mare a învins oastea tătară

Pe 20 august 1470 (după alte surse 1469), la Lipnic (Lipinți), localitate în prezent situată în județul Ocnița, Basarabia, a avut loc o bătălie, în care oastea moldovenească, condusă de Ștefan cel Mare, a învins tătarii Hoardei…
sarpele glykon, glykon

Cafeluța Culturală – Statuia Șarpelui Glykon, unică în lume, și Eternul Feminin

Descoperită la Constanța, STATUIA ȘARPELUI GLYKON este unică în lume. Interesant este cum a fost găsită și ce reprezintă! Începutul anilor ′60 a fost unul excepțional, pentru arheologia românească. În anul 1961 au fost descoperite…
george topirceanu, mihai eminescu
unire, grupul pentru romania

Grupul pentru România – COMUNICATUL Nr. 23. Uniți-vă, uniți-vă, uniți-vă!

Comunicatul-apel nr. 23 al Grupului pentru România privitor la unificarea în lupta politică a Mișcării Suveraniste din România Grupul pentru România a luat act cu satisfacție despre faptul că trei partide politice cu program politic…
niciolaie ciuciuca, nicolae maciuca, un ostas in slujba tarii (talmudice)

Dan Pavel – Critică Literară A La Carte: Un Slujbaș în Cârca Țării

Confruntat cu realitățile literare autohtone, am sentimentul că „Un Ostaș în Slujba Țării” ar putea fi o lucrare mai importantă decât „Solenoid”. Ciucă este genul de crucișător literar care navighează printre metafore cu…
romania, diaspora romaneasca

Nicolae Grigorie Lăcrița – O Românie care nici nu mai pare românească și nici nu mai este a românilor

„Chiar și oamenii simplii au ajuns să înțeleagă situația cu adevărat gravă în care a ajuns țara noastră, în care nu prea mai avem nimic al nostru, care, pe alocuri, nici nu mai pare românească, care nici nu mai este a românilor…
mariuca zaharia, maria zaharia

LECȚIA DE ISTORIE – Măriuca Zaharia, fetița din nuc, căzută în luptă pe 6 august 1917, mica eroină pentru Reîntregirea Neamului

Este 6 August 1917. Cade în luptă Măriuca Zaharia, o fetiță de doisprezece ani, eroina de la Mărășești. Cine este Măriuca Zaharia? S-a născut în 1905, în Pădureni, Mărășești și a murit pe 6 august 1917, tot la Mărășești.…
Din Napoli în Micul Paris cu tenorul Ştefan von Korch şi acordeonistul Emy Drăgoi, concerte palatul bragadiru august 2024
pastorel teodoreanu

Cafeluța Culturală – Păstorel Teodoreanu, „suflet bun și spirit fin”, epigramist autoironic băutor de vin

„Unul bea că-i băutor, Altul bea că-i bestie, Numai eu, că am umor, Beau aşa, de chestie.” „Două lucruri mai alină Al meu chin şi a mea boală: Damigeana când e plină Şi femeia când e goală.” „Oare nu-ţi mai…
nicolae iorga, omul universal

Către clasa politică, la 1915, Nicolae Iorga striga dur: „Stâmpărați-vă”!

„Lupte și injurii, destăinuri și răspunsuri, calomnii și contracalomnii, ațâțări și alte ațâțări… – iată spectacolul de azi al României… Hidos și condamnabil spectacol!…V-ați mâncat între voii ca niște câini,…