Articole

sarmiza bilcescu

Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa, un geniu inovator al dreptului românesc

În toamna anului 1890, Colmet de Santerre, decanul Facultăţii de drept din Paris, îi scria doamnei Sarmiza Bilcescu următoarele rânduri: „Succesele dumitale la facultatea noastră au onorat Franţa şi şcoala de drept din Paris şi…
alexandru ioan cuza, tradarea de la 11 februarie 1866

LECȚIA DE ISTORIE: 11 februarie 1866, lovitura de Palat și infama trădare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza

O zi neagră din istoria României! O zi a infamiei și a trădării! 11 februarie 1866. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a conjurației „Monstruoasei coaliții” (coaliția dintre conservatori și liberal-radicali).…
haiducul ionita tunsu

Istoria Bucureștiului – Figuri de bucureșteni: haiducul Ioniță Tunsu

Primele știri despre Ioniță Tunsu ne spun că s-a născut undeva la începutul secolului al XIX-lea, în comuna Optași din județul Olt, iar în împrejurări neelucidate a ajuns în București, unde putea să îmbrace haina preoției, dat…
regina elisabeta carmen sylva

Istoria Bucureștiului – Regina Elisabeta a României, prestanţă regală şi mister

Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (1843-1916) se căsătorește în anul 1869 cu principele Carol I, devenind în anul 1881 prima regină a României. Ca orice regină, Elisabeta a României nu a neglijat vreodată această „aplecare”…
catalin ciobanu, ecoul dintre stanci

Cătălin Ciobanu – Ecoul dintre stânci (poem)

Te-am aruncat într-o prăpastie adâncă, Și am sperat c-am să te văd ultima oară, Zâmbeam în zorii unei dimineți de vară, Privind cum te sfârșești strivită sub o stâncă. N-am șovăit deloc când te-am împins spre moarte, Căci…
ion luca caragiale, caragiale

Ion Luca Caragiale – Jalba hoților din închisori (poem)

Dați-ne drumul din pușcărie, Dați-ne posturi, Cu bune rosturi, Dați-ne voie la tâlhărie, C-a sta în lanțuri Când alții danțuri Trag  fără frică sus la putere, și când ei fură Fără măsură, E…
hanul cu teiMugur Popa

Istoria Bucureștiului – Magdalena Chitilă: Povestea Hanului cu Tei

Hanul cu Tei este situat între străzile Blănari și Lipscani din București. Numele său vine de la teii ce umbreau cândva curtea hanului. Hanul a fost construit „în 1833 de către Atanasie Hagi, Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici”,…
cheiul garlei, bucurestiul antebelic

Istoria Bucureștiului – Infrastructura urbană la cumpăna secolelor XIX și XX

În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, oraşele româneşti trăiesc schimbări majore care se înscriu în amplul proces de modernizare a lumii europene. Treptat, pe măsura dezvoltării capitalismului,…
scoala normala din campulung, dimitrie gusti

Dimitrie Gusti – Nu vom avea şcoli bune săteşti decât cu condiţiunea de a avea mai întâi învăţători

În contextul epocii, era nevoie de învăţători săteşti mai bine pregătiţi într-o şcoală organizată pe principii pedagogice. Unica şcoală normală de la Iaşi nu mai putea să ofere, singură, necesarul mare de învăţători…
alunis, muntii buzaului

La 1234, ungurii și sașii se românizau și treceau la ortodoxie. O spune Papa de la Roma

Vă amintiţi desigur Numele trandafirului, nu? Unii aţi citit şi cartea, dar filmul cu siguranţă l-aţi vizionat cu toţii. Aţi văzut ce tulburări erau în Biserica Catolică încât Sfânta Inchiziţie mereu trebuia să salveze alte…