Articole

marina hociota, mina hociota

Marina Hociotă, călugărița-sublocotenent, „a doua Ecaterina Teodoroiu” a Armatei Române

Marina Hociotă, călugărița-sublocotenent, „a doua Ecaterina Teodoroiu” a Armatei Române Marina Hociotă s-a născut pe 19 august 1896 într-o familie de ciobani din Săliște, lângă Sibiu. Tatăl ei a murit de gută înainte…
feodor dostoievski, lucian ciuchita

Lucian Ciuchiță – Dialog cu Dostoievski

Lucian Ciuchiță - Dialog cu Dostoievski Motto: Când politicul rage, cultura se risipește ca fumul... Familiarizat cu imaginea sa, din reprezentările altor vremuri, scriitorul Lucian Ciuchiță, fără să se întrebe cum este posibil…
aurel manea, miron manega

Miron Manega – Voi, cei care tăceți…!

Miron Manega - Voi, cei care tăceți…! De la Crăciun încoace parcă s-a stîrnit iadul! Un iad surd, silențios, ca tunul sonic al lui Gogu Constantinescu. Fără bombe, fără rachete, fără fumigene, fără jandarmi, dar nimicitor…
ernest bernea, simplitate

Ernest Bernea – Întâi dragostea

Ernest Bernea - Întâi dragostea Omule bun, pune în cugetul și fapta ta întâi dragostea. Întâi dragostea. Nu dragostea nesățioasă, dragostea de bogăție, de putere, de stapânire, ci dragostea de frumusețe, de lumină, de adevăr,…
cetatea devei, cetatea deva

LECȚIA DE ISTORIE – 22 februarie: Cetatea Deva – Prima mențiune documentară

LECȚIA DE ISTORIE - 22 februarie: Cetatea Deva - Prima mențiune documentară La data de 22 februarie 1269, într-un act de donație al regelui maghiar Ștefan al V-lea, este atestată documentar pentru prima dată Cetatea Devei. Chiar…
Ion Moldoveanu

Ion Coja – Sfinţii Studenţi Ion Moldoveanu şi Vasile Baciu

Ion Coja - Sfinţii Studenţi Ion Moldoveanu şi Vasile Baciu Se va face vreodată dreptate și pentru legionari? Ceea ce, după mintea mea, înseamnă și trecerea în rândul sfinților a dumnealor VASILE BACIU și ION MOLDOVEANU. Vor…
penes curcanul, Constantin Țurcanu

Să ne cunoaștem eroii: Cine a fost cu adevărat Peneș Curcanul, eroul lui Vasile Alecsandri, care a luptat în Războiul de Independență?

Cine a fost cu adevărat Peneș Curcanul, eroul lui Vasile Alecsandri, care a luptat în Războiul de Independență Peneș Curcanu (centru, în fotografie) a fost, în realitate, vasluianul Constantin Țurcanu. Era un bărbat înalt,…
george manu, aiud, comunism

Demostene Andronescu – George Manu, fizicianul de renume mondial, figură marcantă a rezistenţei anticomuniste

Demostene Andronescu - George Manu, fizicianul de renume mondial, figură marcantă a rezistenţei anticomuniste Pe 13 februarie 1903 se năștea George Manu, fizicianul de renume mondial, figură marcantă a rezistenţei anticomuniste,…
ioan ianolide

Ioan Ianolide – Indicaţii testamentare

Ioan Ianolide - Indicaţii testamentare Doresc să plec gol din lumea aceasta, precum gol am și venit în ea, și gol am trăit toată viața. Deci, trupul să-mi fie învelit într-un giulgiu alb. Având însă în vedere mentalitatea…
regele carol al II-lea, carol al doilea

LECȚIA DE ISTORIE – 10 februarie: Instaurarea dictaturii regale a lui Carol al II-lea

LECȚIA DE ISTORIE - 10 februarie: Instaurarea dictaturii regale a lui Carol al II-lea La data de 10 februarie 1938, Regele Carol al II-lea demite guvernul condus de Octavian Goga și instaurează în România un regim de dictatură regală,…