Articole

Octavian Goga

Octavian Goga – Noi (poem)

La noi sunt codri verzi de brad Și câmpuri de mătasă; La noi atâția fluturi sunt, Și-atâta jale-n casă. Privighetori din alte țări Vin doina să ne-asculte; La noi sunt cântece și flori Și lacrimi multe, multe... Pe boltă,…
arhivele transcendente, constantin giurginca, piatra soimului, dealul istrita

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Dealul Istrița – Piatra Șoimului

Am vorbit de dealul Istrița (jud. Buzău) și templul solar care se cheamă Piscul Calului Alb, pe care localnicii îl numesc și Movila Calului. Megalitul era consacrat, ca și templul de pe Istrița, divinității Soarelui, lui Apollo, zeului…
ilie badescu

Ilie Bădescu – Într-un stat nesuveran nu există cetățeni suverani

Jucându-ne cu cuvântul „suveranitate”, legat de „suveran”, adică rege, putem vedea trei perioade mari în istoria umanității? – Prima ar fi atunci când coroana, simbol regal, era așezată pe capul regelui. Cetățenii nu…
ion vianu

IN MEMORIAM: Ion Vianu – Despre elita intelectualilor etici (1934 – 2024)

Ion Vianu (1934-2024) - in memoriam. S-a stins luna trecută, la vârsta de 90 de ani. Un intelectual de elită, cu care am avut un dialog minunat acum vreun deceniu. Iată câteva fragmente din acest dialog. Ruxandra Cesereanu: Credeți…
traditii si superstitii culturale romanesti, sfantul ilie, santilie, profetul de foc

George Pascal – Tradiții și superstiții în spațiul cultural românesc – Sfântul Ilie (Sântilie), Profetul Focului

SântIlie este ziua de celebrare a zeului solar, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. SântIlie, ca şi San-George şi Sâmedru, este o divinitate populară care a preluat numele şi data celebrării de la un sfânt creștin - Sfântul…
nae ionescu, gandirea, metafizica, constiinta nationala

Cezar Florea – Metafizica lui Nae Ionescu

În ciuda tuturor afirmaţiilor ce îl ponegresc, Nae Ionescu, a marcat puternic filosofia românească până în zilele noastre, în special prin gânditorii pe care i-a influenţat într-un fel sau altul. Filosoful fără operă avea într-adevăr…
ce ne e scris, alin cristian, literatura, scriere

Alin Cristian – Risipitele alaiuri ale literaturii: 2. Ce ne e scris?

Pe Fluviile calme, cum lunecam la vale, N-am mai simțit că-s dusă de edecarii mei: Piei Roșii, țintuindu-i cu trupurile goale De stâlpii de pe maluri, trăseseră în ei.   Baudelaire, Corabia beată (trad. Petre Solomon) Ce-i…
grupul pentru romania, mergeti la vot, alegeri

Grupul pentru România – COMUNICATUL Nr. 21. Despre alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024

Cetățeni ai României, GpR a urmărit cu interes modul în care s-au organizat și desfășurat alegerile din data de 9 iunie 2024. Prima constatare a fost anterioară acestei date, anume aceea că pe listele electorale din România continuă…
of inimioara, stefan von korch, alexandru burca, fang shuang

Tenorul ŞTEFAN VON KORCH, baritonul FANG SHUANG şi pianistul ALEXANDRU BURCĂ în premieră împreună la Sala Dalles, pe 17 Iulie 2024 în concertul extraordinar „Of, Inimioră”

O întâlnire inedită va avea loc în cadrul seriei de concerte Musical Extravaganza: tenorul Ştefan von Korch, singurul solist român ce a concertat anul trecut în 27 de oraşe din China şi baritonul Fang Shuang, originar din China, acompaniaţi…
solomonari, solomonarii

George Pascal – Solomonarii – Magicienii aducători de furtuni și ploi din mitologia română

Solomonarul este unul dintre cele mai enigmatice și misterioase personaje ale mitologiei populare romanesti. Mai mult decât niște simpli vrăjitori sau magi, solomonarii, numiți și grindinari, hultani, ghețari, izgonitori de nori sau zgrăbuntași…