Casa prispa, generatoare de curent electric
[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/casa-prispa.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/casa-prispa.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Casa prispa, generatoare de curent electric” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1542020405940{margin-bottom: 0px !important;}”]O echipa de tineri arhitecti romani a realizat un proiect demn de toate laudele – o casa independenta din punct de vedere energetic, denumita simplu si inspirat „Casa Prispa”. O familie din judetul Bacau deja traieste intr-o asemenea casa iesita din comun, prima din Romania care produce din razele solare mai multa energie electrica decat poate consum.
La marginea unei paduri din comuna bacauana Margineni, departe de ochii lumii, a fost ridicata in 2013 o casa cocheta, izolata de restul locuintelor. Putini dintre oamenii locului stiu ca aceasta constructie este unica in Romania si ca a fost realizata de un grup de studenti din Bucuresti. Locuinta produce chiar mai multa energie electrica decat are nevoie, iar surplusul ar putea fi redistribuit si vandut in Sistemul Energetic National sau inmagazinat pentru a fi utilizat mai tarziu.
Casa are 90 de metri patrati, 60 situati la parter si 30 la mansarda, si a fost montata la Margineni in mai putin de 30 de zile, de catre echipa de 50 de studenti participanti la proiect.
Pe acoperis sunt montate 32 de panouri fotovoltaice, cu o suprafata totala de aproximativ 70 de metri patrati, care ar produce, in conditii optime, 8 kWh, o cantitate de energie mai mult decat suficienta pentru a alimenta toata aparatura electrica din casa.
Economia anuala pentru proprietari, estimata de producatori, este de 1.700 de euro pe an. Conform calculelor realizate de proiectanti, majoritatea studenti la Bucuresti, casa poate produce anual 9.501 kWh, in conditiile in care necesarul propriu de consum este de 7.508 kWh.
PRISPA este un proiect-pilot, o alternativa sustenabila pentru revitalizarea modului de viata rurala din Romania. Proiectul casei raspunde unui context romanesc, de la implicatii economice la implicati socio-culturale. Casa, alimentata cu energie solara, ofera o mare importanta luminii naturale, iar camerele au dimensiuni mai mult decat generoase.
Materialul de baza pentru Casa Prispa este lemnul, iar lutul este solutia aleasa pentru finisarea pe interior a peretilor. Un complex sistem fotovoltaic este montat pe acoperisul metalic al casei.
Constructia este realizata din pereti portanti. O parte reprezinta panouri structurale separate, care au fost transportate la Bacau gata asamblate. S-au folosit lemn procesat, cherestea, precum si o serie de conectori metalici si suruburi, elemente folosite la imbinari. Izolatia termica a fost realizata din saltele din fibra de sticla. Cuplul de bacauani a cumparat casa cu toate dotarile interioare, inclusiv mobilier si aparatura electrocasnica necesara.
Casa Prispa a avut parte de articole pozitive in presa straina. Gizmag, de pilda, descrie in detaliu proiectul romanesc, apreciind cat de bine au lucrat arhitectii.
„Fatada nordica a fost gandita astfel incat sa protejeze cladirea in fata conditiilor grele din timpul iernii din Romania, cu vanturi puternice venind din nord si caderi masive de zapada. Exteriorul sudic prezinta, in schimb, fereste de mari dimensiuni si usi glisante care dau intr-o terasa. In zidurile dinspre est si vest au fost montate ferestre speciale, care permit patrunderea luminii naturale, dar impiedica patrunderea caldurii, evitand astfel efectul de sera”, scrie autorul articolului.
Principalul atuu al casei PRISPA este faptul ca toate spatiile locuibile – livingul, locul de luat masa, bucataria, baia, dormitorul, zona de studiu, supanta – sunt iluminate natural.
Pe fatadele de est si de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticla cu emisivitate redusa), astfel ca permit doar patrunderea luminii in interior, nu si a caldurii, evitand efectul de sera. Aceste ferestre sunt prevazute cu sisteme de protectie impotriva insoririi excesive – obloane glisante de lemn – ce ofera posibilitatea de a obtura complet patrunderea luminii in timpul verii. Mai mult decat atat, pentru a evita lumina foarte puternica de la apus, geamul de pe vest are un tratament aditional cu folie metalica.
Inspiratia traditionala se regaseste si in demersul de creatie a corpurilor de iluminat. Astfel, avem 4 corpuri de iluminat, fiecare dintre ele reinterpretand cate un motiv cheie al expresiei grafice romanesti: zig-zag-ul, lampa, fantana cu cumpana, fusul de lana.
Pretul pentru prototipul acestei case este de 120.000 de euro. Acest pret include structura, finisajele, atat cele interioare cat si cele exterioare, tamplaria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de incalzire, ventilatie si aer conditionat, sistemul de instalatii electrice si sanitare) si izolatia. Prototipul este mai scump decat versiunea industrializata a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt usor diferite. Aceste diferente sunt date de conditia ca prototipul sa poata face fata la 3 transporturi succesive, 3 asamblari si 2 dezasamblari.
Versiunea industrializata va fi disponibila pentru un pret de 90.000 de euro, urmand ca pe masurace casa va avea succes sa scada la 70.000 euro.
„Studentii care au realizat casa sunt inscrisi la facultatile de Constructii, Arhitectura, Arte Plastice, Comunicare si Geografie, fiecare cu rolul lui, bine stabilit, in proiect”, a explicat pentru adevarul.ro, Pierre Bortnowski, seful echipei care a lucrat la acest proiect.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][vc_video max_width=”700″ link=”https://youtu.be/eVQet_UKHNo”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1542021210079{margin-bottom: 0px !important;}”]Tinerii care au facut „Casa Prispa” au dus proiectul in septembrie 2012 la Madrid, in Spania. Constructia romanilor a fost expusa, alaturi de alte 19 proiecte, la Solar Decathlon Europe 2012, cel mai important concurs de arhitectura si tehnologii aplicate organizat anual pe plan mondial. In clasamentul general, studentii romani au ocupat locul 9, dar au iesit pe 2 la capitolul „Eficienta Energetica”, pe locul 4 la „Bilantul Energiei Electrice” si au fost a doua optiune la sectiunea „Alegerea Publicului”.
Sursa magazinuldecase.ro[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!