In Prezentări, Stiri

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” - Eveniment dedicat scriitorului MARIN PREDA la Palatul Mogoșoaia

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, vă invită duminică, 23 octombrie 2022, începând cu ora 10.30, la fosta Casa de Creație a Scriitorilor (Vila Elchingen), la evenimentul dedicat Centenarului Marin Preda: Marele singuratic – de la Siliștea-Gumești la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

De cum sosesc, invitații vor păși pe urmele lui Marin Preda și ale personajelor sale, într-un pelerinaj ghidat în complexul istoric Mogoșoaia care include: Curtea de onoare – Ghețăria – Serele Nicolae Bibescu – Cuhnia – Turnul porții – Biserica „Sfântului Gheorghe” – Parcul englezesc amenajat sub îndrumarea Marthei Bibescu – Palatul Brâncovenesc – Centrul de conferințe și rezidențe (se deschide publicului cu acest prilej camera în care a locuit și a scris Marin Preda în ultimii ani de viață).

În continuare se vizitează o expoziție de carte, fotografii, documente și manuscrise inedite.

Urmează în Sala Marin Preda de la Vila Elchingen evocarea: „Marin Preda – 100 de ani”. Participanți: Nicolae Pungă – director Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și scriitorii Varujan Vosganian – prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Scurtu, Ștefan Mitroi. Moderator: Mariana Sipoș.

Programul include, de asemenea, proiecții video cu Marin Preda într-o suită de interviuri și filmul documentar „Moromeții – azi” realizat în 1995 de Mariana Sipoș, film care include convorbiri realizate la Mogoșoaia si la Siliștea-Gumești, cu participarea lui Eugen Simion, Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Cornel Popescu, Vasile Popovici, Elena Preda și a rudelor lui Marin Preda din sat.

La eveniment vor participa Niculae și Alexandru Preda – fiii scriitorului.

Proiectul a fost inițiat și conceput de Mariana Sipoș, membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră în conducerea Filialei București, secțiunea Proză.

Recent Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
haideti la piata, sustinem micul producator local, tudor urse, sustinem micul producator roman, hai la piatalegile justitiei, adrian toni neacsu