Lecția de Istorie – 23 septembrie 1386 – Începutul domniei lui Mircea cel Bătrân

Lecția de Istorie – 23 septembrie 1386 – Începutul domniei lui Mircea cel Bătrân

Lecția de Istorie - 23 septembrie 1386 - Începutul domniei lui Mircea cel Bătrân

La data de 23 septembrie 1386 începe domnia lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai importanți conducători ai Ţării Românești, în timpul căruia s-au pus bazele principalelor instituții ale statului.

El a fost fiul voievodului Radu I şi fratele lui Dan I, cu care era asociat la domnie și pe care îl secondează la tron după moartea acestuia.

După preluarea domniei, Mircea cel Bătrân reușește să reziste tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar și ale Poloniei, care urmăreau controlul asupra gurilor Dunării, reușind și să stăvilească forțele otomane aflate în plină expansiune în zona Balcanilor.

Bătălia de la Rovine

Bătălia de la Rovine

În scurt timp Mircea va intra în conflict cu Imperiul Otoman și datorită intervențiilor sale în sprijinul popoarelor creștine din sudul Dunării. Astfel, Mircea va deveni dușmanul otomanilor, iar cel mai important moment al luptei dintre el si turci va fi în anul 1395 când sultanul Baiazid, supărat de acțiunile domnitorului muntean, va trece Dunărea în fruntea unei forțe însemnate pentru a cuceri Țara Românească.

Sultanul Baiazid

Sultanul Baiazid

Neputându-se opune într-o luptă deschisă, datorită inferiorității numerice a armatei sale, Mircea cel Bătrân a ales o tactică de hărțuire, atacând armata otomană într-un loc mlăștinos și împădurit, numit Rovine. El înfrânge în această luptă oștile turcești, dar nu poate să-și consolideze poziția la tronul țării, deoarece după o nouă luptă dată lângă Argeș, va pierde tronul țării, fapt ce îl determină să se retragă în Transilvania așteptând vremuri mai bune. Strategia militară abordată de către Mircea în lupta de la Rovine, dar și tactica retragerii din Transilvania îi aduce acestuia o mare faimă între conducătorii acelor vremuri.

Retras în Transilvania, Mircea începe să-și refacă armata, numai că în locul său, turcii îl așează în scaun pe un anume Vlad, care va fi înlăturat de către Mircea abia în 1397, cu ajutor militar din partea regelui Sigismund al Ungariei. Revenit la domnie, în 1397 pe râul Ialomița și în anul 1400 în apropiere de Giurgiu, Mircea cel Bătrân zdrobește două armate otomane ce se întorceau din expediții de jaf în Transilvania.

Baiazid și Timur Lenk

Baiazid și Timur Lenk

Apoi înfrângerea sultanului Baiazid I de către Timur Lenk la Ankara în vara lui 1402 a deschis o perioadă de instabilitate în Imperiul Otoman, iar ca urmare Mircea va organiza o acțiune împotriva turcilor. Numai că noul sultan Mahomed I va începe o nouă campanie de cuceriri în zona Balcanilor și planifică o expediție de pedepsire a voievodului valah. Pentru a evita campania sultanului, Mircea semnează spre sfarsitul vieții un tratat de pace cu Imperiul Otoman, imperiu care recunoștea independența Țării Românești în schimbul unui tribut anual.

Mircea cel Bătrân a încetat din viață la data de 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia.

A consemnat pentru dumneavoastră Lecția de Istorie.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu