Bună ziua, bună seara sau bună dimineața, români de pretutindeni, oriunde v-ați afla, vă salutăm cu stimă și respect!
Astăzi avem o temă specială pe care o abordăm din punct de vedere artistic, dar și spiritual. Vorbim despre Catharsis cu Diana Iulia Simon, pianistă, compozitoare și profesoară de pian. Definim ceea ce este catharsis-ul și facem legăturile cu diverse domenii în care apare, în muzică, pictură, literatură, cinematografie, chiar și în filozofie, psihologie, în special psihanaliză etc.
Diana și-a obținut doctoratul în muzică (summa cum laudae) la Universitatea Națională de Muzică București cu teza „Sacrificiu cristic și Catharsis în Pasiuni ale secolelor XX și XXI, Perspectivă analitică asupra unor lucrări aparținând compozitorilor Paul Constantinescu, Krzysztof Penderecki, Arvo Pärt, Osvaldo Golijov și Diana Iulia Simon”, sub îndrumarea științifică a Prof. univ. dr. Dan Dediu.
De asemenea, vorbim despre compoziția sa în cadrul doctoratului pe care l-a susținut, cantata „Patimile Mântuitorului”. Diana este printre puținii români care a compus o Pasiune în muzică sacră. Ne explică ce a atras-o să compună o cantată de acest gen, ne povestește un pic din procesul creativ prin care a trecut, dar și despre momentul cathartic ce a determinat-o să treacă la un nivel superior în compoziția sa și în menirea sa artistică.
Nu în ultimul rând, dăm și câteva repere pentru tinerele generații ca să-și trăiască propria vocație și pentru a-și pune în practică propriul catharsis.
Suntem ceea ce auzim, și mai mult de atât suntem ceea ce ascultăm. Suntem muzică. Muzica este peste tot. Suntem vibrație, vibrăm. Trăim, existăm, simțim, iar destinul fiecăruia, am putea să spunem, ține de felul în care devii OM. Omida care se purifică își trăiește catharsis-ul și devine fluture al sufletului.
Nu uitați să dați like și subscribe dacă v-a plăcut acest episod, ca să fiți notificați despre episoadele următoare.
Vizitați pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/culturaromana.ro .
Grupul România Culturală: https://www.facebook.com/groups/2019168085024833 .
Pagina oficială web: https://culturaromana.ro/ .
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!