Bună seara, bună ziua, sau bună dimineața, dragi români de pretutindeni!

Revista România Culturală își propune să adune, să apere și să promoveze cultura română așa cum a fost, este și să sperăm că va mai fi. Suntem o echipă extinsă de investigatori cultural istorici, etnologi, muzicologi, psihologi, interpreți muzicali, filozofi și eseiști, ghizi turistici, economiști, jurnaliști, profesori universitari conferențiari, care lucrăm împreună ca să readucem România Culturală încă odată în atenția românilor.

Motto-ul nostru este: La început a fost Valoarea!

Avem articole, știri (care vizează tot ceea ce reprezintă cultura românească dar și ceea ce îi amenință existența, cât și integritatea românească de neam și țară), prezentări, podcast-uri și interviuri, documentare etc. Avem un proiect de țară pe care îl cultivăm în fiecare zi om cu om, față către față, care vizează libertatea românilor și promovarea micului producător autohton, acel țăran, om de glie care știe să cultive pământul și să-și crească ograda, mica gospodărie țărănească, tradițiile și cultura ei. Fiecare avem valori, talanți ca daruri de la Dumnezeu, fiecare avem o vocație și pe acestea ne bazăm, pentru că da, parafrazând primul verset din Apocalipsa după Ioan spunând că la noi, LA ÎNCEPUT A FOST VALOAREA.

Rămâneți cu noi să promovăm România Culturală cu adevărat, să-i facem cor! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Urmăriți-ne pe RRC Podcast

sinecuri

Luminița Arhire – O frunză de salată pe platoul de sinecuri

Și, în timp ce președintele nostru, ales cu entuziasm, de două ori, de către electoratul român care a văzut în el: „neamțul serios”… „ein Mann, ein Wort”… „eine qualitativ hochwertige Foraibar”… „vai! cum seamănă…
ucimr, jazz cave festival, kids corner
,

UCIMR anunță THE JAZZ CAVE FESTIVAL – KIDS CORNER

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță THE JAZZ CAVE FESTIVAL – KIDS CORNER. Unul dintre cele mai inedite festivaluri internaționale de muzică din România, THE JAZZ CAVE FESTIVAL, ediția a IV-a,…
patriarhia romana, biserica ortodoxa romana

Comunicatul Patriarhiei Române: Răspunsul față de reacția institutului „Elie Wiesel” privind canonizările recente ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Biroul de Presă al Patriarhiei Române a răspuns printr-un comunicat la reacția institutului „Elie Wiesel”, care a fost deranjat de recentele canonizări ale mai multor mucenici și mărturisitori români din secolul XX, canonizări ce…
ernest bernea, simplitate

Ernest Bernea – Sensul suferinței

Omul celor două veacuri din urmă în care s-au realizat, atât cât a fost cu putinţă, înseşi idealurile Renaşterii, a fost stăpânit de o concepţie optimistă, de un sentiment de certitudine, izvorât din limita raţională pusă existenţei.…
Octavian Goga

Octavian Goga – Noi (poem)

La noi sunt codri verzi de brad Și câmpuri de mătasă; La noi atâția fluturi sunt, Și-atâta jale-n casă. Privighetori din alte țări Vin doina să ne-asculte; La noi sunt cântece și flori Și lacrimi multe, multe... Pe boltă,…
arhivele transcendente, constantin giurginca, piatra soimului, dealul istrita

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Dealul Istrița – Piatra Șoimului

Am vorbit de dealul Istrița (jud. Buzău) și templul solar care se cheamă Piscul Calului Alb, pe care localnicii îl numesc și Movila Calului. Megalitul era consacrat, ca și templul de pe Istrița, divinității Soarelui, lui Apollo, zeului…
ilie badescu

Ilie Bădescu – Într-un stat nesuveran nu există cetățeni suverani

Jucându-ne cu cuvântul „suveranitate”, legat de „suveran”, adică rege, putem vedea trei perioade mari în istoria umanității? – Prima ar fi atunci când coroana, simbol regal, era așezată pe capul regelui. Cetățenii nu…
ion vianu

IN MEMORIAM: Ion Vianu – Despre elita intelectualilor etici (1934 – 2024)

Ion Vianu (1934-2024) - in memoriam. S-a stins luna trecută, la vârsta de 90 de ani. Un intelectual de elită, cu care am avut un dialog minunat acum vreun deceniu. Iată câteva fragmente din acest dialog. Ruxandra Cesereanu: Credeți…
traditii si superstitii culturale romanesti, sfantul ilie, santilie, profetul de foc

George Pascal – Tradiții și superstiții în spațiul cultural românesc – Sfântul Ilie (Sântilie), Profetul Focului

SântIlie este ziua de celebrare a zeului solar, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. SântIlie, ca şi San-George şi Sâmedru, este o divinitate populară care a preluat numele şi data celebrării de la un sfânt creștin - Sfântul…
fitt turda
,

FITT TURDA este cu siguranță cel mai mare festival de teatru din regiune

Publicul din regiunea Turzii și spectatorii – turiști care au avut Turda ca destinație s-au bucurat de o ediție spectaculoasă a Festivalului de Teatru. Cele mai mari teatre din România, companii de artiști stradali de peste mări și…