Bună seara, bună ziua, sau bună dimineața, dragi români de pretutindeni!

Revista România Culturală își propune să adune, să apere și să promoveze cultura română așa cum a fost, este și să sperăm că va mai fi. Suntem o echipă extinsă de investigatori cultural istorici, etnologi, muzicologi, psihologi, interpreți muzicali, filozofi și eseiști, ghizi turistici, economiști, jurnaliști, profesori universitari conferențiari, care lucrăm împreună ca să readucem România Culturală încă odată în atenția românilor.

Motto-ul nostru este: La început a fost Valoarea!

Avem articole, știri (care vizează tot ceea ce reprezintă cultura românească dar și ceea ce îi amenință existența, cât și integritatea românească de neam și țară), prezentări, podcast-uri și interviuri, documentare etc. Avem un proiect de țară pe care îl cultivăm în fiecare zi om cu om, față către față, care vizează libertatea românilor și promovarea micului producător autohton, acel țăran, om de glie care știe să cultive pământul și să-și crească ograda, mica gospodărie țărănească, tradițiile și cultura ei. Fiecare avem valori, talanți ca daruri de la Dumnezeu, fiecare avem o vocație și pe acestea ne bazăm, pentru că da, parafrazând primul verset din Apocalipsa după Ioan spunând că la noi, LA ÎNCEPUT A FOST VALOAREA.

Rămâneți cu noi să promovăm România Culturală cu adevărat, să-i facem cor! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Urmăriți-ne pe RRC Podcast

festivalul international de teatru turda, fitt 2024
,

Diversitatea Culturală sărbătorită la Turda – Programul complet FITT 2024

În perioada 28 iunie – 07 iulie, Teatrul Național Aureliu Manea Turda va organiza o nouă ediție FITT, continuând pentru al 8-lea an consecutiv un concept de festival care transformă orașul într-un epicentru cultural. Cu un program…
noaptea de sanziene, sarbatoarea sanzienelor, sfantul ioan botezatorul

Tradiția sărbătorii Sânzienelor, a Solstițiului de vară și a zilei Sfântului Ioan Botezătorul

Noaptea de Sânziene este o noapte magică, un moment de liniște, de echilibru, în care se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Se spune că mai ales în această noapte (23-24 iunie, noaptea…
mankurti, romania, romania pe cale de disparitie
stefan octavian iosif

Ștefan Octavian Iosif – Înșiră-te mărgăritare (poem)

Au fost odată trei secerătoare ce se iveau din lanuri pân-la brâu – trei flori ce-acum se deschideau la soare, acum piereau în aurul din grâu... au fost odată trei secerătoare... Înșiră-te frumos, mărgăritare! Şi iată…
anca sigartau, fitt 2024
,

Anca Sigartău revine la Turda cu 3 producții spectaculoase

În al doilea weekend al FIT Turda 2024 pe scena teatrului turdean vor urca actori recunoscuți atât din domeniul artelor dramatice, cât și din televiziune, în trei spectacole regizate de Anca Sigartău: Hoți de onoare, Îmblânzirea scorpiei,…
nicolae steinhardt, valeriu gafencu

Nicolae Steinhardt – Un evreu printre legionari

Închisoarea, după Securitate, e un liman, o oază, un rai. Apoi, cea dintâi întâlnire cu legionarii (la carantină nu e numai lotul nostru); de la care mă reped să învăț alfabetul Morse și versuri de Crainic și Gyr. Grăbitul meu…
vasile militaru, mos craciun

Vasile Militaru – Comoara păiajenului (poem)

Odată un păiajen ce viețuia la vie, Țesu-ntr-o noapte plină de Mai, cu măiestrie Și fără nici un greș, O plasă uriașă, în chipul unei stele, pe-o creangă de cireș… A două zi, din somnu-i când l-a trezit un cuc, Păianjenul…
muzeul de arta populara constanta, traditia satului romanesc
,

Muzeul de Artă Populară Constanța duce la Lisabona „Tradiția satului românesc” în perioada 27 iunie – 30 august 2024

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 27 iunie - 30 august 2024, la sediul Institutului Cultural Român din Lisabona (Portugalia), expoziția „Tradiția satului românesc”. Aceasta reunește 100 de piese reprezentative…
anghelus dinicu, ciocarlia

Istoria Bucureștiului – Cea mai cunoscută melodie românească, Ciocârlia, a fost compusă cu boabe de fasole și mazăre uscată

Fiu al lui Costache, lăutarul cu ștaif de la curtea lui Grigore Ghica Vodă, Angheluș Dinicu este cel care a compus faimoasa melodie românească „Ciocârlia”. „Umplea naiul său cu boabe de fasole ori mazăre uscată iar aplauzele…
jazz cave festival
,

UCIMR anunță programul celei de-a patra ediții THE JAZZ CAVE FESTIVAL 2024

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță programul celei de-a patra ediții THE JAZZ CAVE FESTIVAL, unul dintre cele mai inedite festivaluri de muzică din România. Între 16 și 18 august 2024, THE JAZZ…