Bună seara, bună ziua, sau bună dimineața, dragi români de pretutindeni!

Revista România Culturală își propune să adune, să apere și să promoveze cultura română așa cum a fost, este și să sperăm că va mai fi. Suntem o echipă extinsă de investigatori cultural istorici, etnologi, muzicologi, psihologi, interpreți muzicali, filozofi și eseiști, ghizi turistici, economiști, jurnaliști, profesori universitari conferențiari, care lucrăm împreună ca să readucem România Culturală încă odată în atenția românilor.

Motto-ul nostru este: La început a fost Valoarea!

Avem articole, știri (care vizează tot ceea ce reprezintă cultura românească dar și ceea ce îi amenință existența, cât și integritatea românească de neam și țară), prezentări, podcast-uri și interviuri, documentare etc. Avem un proiect de țară pe care îl cultivăm în fiecare zi om cu om, față către față, care vizează libertatea românilor și promovarea micului producător autohton, acel țăran, om de glie care știe să cultive pământul și să-și crească ograda, mica gospodărie țărănească, tradițiile și cultura ei. Fiecare avem valori, talanți ca daruri de la Dumnezeu, fiecare avem o vocație și pe acestea ne bazăm, pentru că da, parafrazând primul verset din Apocalipsa după Ioan spunând că la noi, LA ÎNCEPUT A FOST VALOAREA.

Rămâneți cu noi să promovăm România Culturală cu adevărat, să-i facem cor! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Urmăriți-ne pe RRC Podcast

sfantul andrei saguna, sfântul andrei șaguna

LECȚIA DE ISTORIE: 13 februarie 1849 – „Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania, Banat şi Bucovina”

La 13 februarie 1849 Delegaţia adunării române de la Sibiu, Transilvania, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, înfăţişează împăratului austriac Franz Joseph, „Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania,…
institutul elie wiesel, memoria holocaustului, muzeul taranului roman

Institutul Elie Wiesel a pângărit și profanat Muzeul Țăranului Român cu „Zilele Filmului – Memoria Holocaustului”

Între 25 și 28 ianuarie 2024, la Muzeul Țăranului Român au avut loc proiecții de film denumite generic „Zilele Filmului – Memoria Holocaustului”, realizate de către Institutul Elie Wiesel. Justificarea adusă pe site-ul lor este…
constantin giurginca, piatra olii, culmea pietrei, muntii buzaului, piatra la oale, arhivele transcendente

Constantin 7 Giurginca – Arhivele Transcendente – Piatra Ghiocii și fabuloasa Piatra Olii sau Piatra „La Oale”

Pe pârâul Pârscovelului din satul Ruginoasa, județul Buzău, se înalță o frumoasă culme care, privită dinspre nord, pare o uriașă piramidă înclinată, un uriaș de piatră bine împovărat și care, privit din lateral, ne arată…
sarmiza bilcescu

Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa, un geniu inovator al dreptului românesc

În toamna anului 1890, Colmet de Santerre, decanul Facultăţii de drept din Paris, îi scria doamnei Sarmiza Bilcescu următoarele rânduri: „Succesele dumitale la facultatea noastră au onorat Franţa şi şcoala de drept din Paris şi…
alexandru ioan cuza, tradarea de la 11 februarie 1866

LECȚIA DE ISTORIE: 11 februarie 1866, lovitura de Palat și infama trădare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza

O zi neagră din istoria României! O zi a infamiei și a trădării! 11 februarie 1866. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice, ca urmare a conjurației „Monstruoasei coaliții” (coaliția dintre conservatori și liberal-radicali).…
haiducul ionita tunsu

Istoria Bucureștiului – Figuri de bucureșteni: haiducul Ioniță Tunsu

Primele știri despre Ioniță Tunsu ne spun că s-a născut undeva la începutul secolului al XIX-lea, în comuna Optași din județul Olt, iar în împrejurări neelucidate a ajuns în București, unde putea să îmbrace haina preoției, dat…
regina elisabeta carmen sylva

Istoria Bucureștiului – Regina Elisabeta a României, prestanţă regală şi mister

Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied (1843-1916) se căsătorește în anul 1869 cu principele Carol I, devenind în anul 1881 prima regină a României. Ca orice regină, Elisabeta a României nu a neglijat vreodată această „aplecare”…
teatrul national aureliu manea turda, carnavale di venezia
,

Teatrul Național Aureliu Manea Turda, singurul teatru din România la Carnavale Di Venezia

La Veneția în această perioadă se desfășoară faimosul Carnevale di Venezia. În 27 ianuarie s-a deschis oficial lista evenimentelor care vor purta publicul într-o călătorie (imaginară) către Orient, prin lumea commediei dell’arte,…
fluturi, teatrul de operata si musical ion dacian
,

FLUTURI – O transformare în paşi de dans pe scena Teatrului de Operetă şi Musical Ion Dacian pe 1 Martie de la ora 19.00

Primăvara începe în paşi de dans pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, cu spectacolul FLUTURI, o montare captivantă despre transformare, aspiraţie şi schimbare. FLUTURI este un fascinat melanj coregrafic, care…
comperformer, ucimr, creatie artistica
,

UCIMR selecționează ComPerformer(i) pentru rezidențe artistice de creație

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță începerea proiectului „ComPerformer. Rezidențe internaționale multidisciplinare”, o nouă inițiativă ce își propune să promoveze interpreții de muzică…