Articole

limba romana, romgleza, barbarisme lingvistice

Daniel Aelenei – Observăm inserarea tot mai îndrăzneață a unor cuvinte din limba engleză nu numai în limbajul curent al românilor, dar chiar și în discursurile oficiale

Daniel Aelenei - Observăm inserarea tot mai îndrăzneață a unor cuvinte din limba engleză nu numai în limbajul curent al românilor, dar chiar și în discursurile oficiale Observăm inserarea tot mai îndrăzneață…
lotul noica-pillat, constantin noica, noica

La 4 decembrie comemorăm 35 de ani de la moartea lui Constantin Noica. Iată ce a declarat Mihai Șora la Securitate despre el, în Dosarele Lotului Noica-Pillat

La 4 decembrie comemorăm 35 de ani de la moartea lui Constantin Noica. Iată ce a declarat Mihai Șora la Securitate despre el, în Dosarele Lotului Noica-Pillat Constantin Noica este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de munca…
eliade, mircea eliade, a fi sau a nu mai fi roman

Mircea Eliade – „Intelectualii e fasciști!”

Mircea Eliade - „Intelectualii e fasciști!” Un domn de la „Cuvîntul liber”, pe nume Miron R. Paraschivescu, mă întreabă ce înţeleg prin „autonomia spiritualităţii”, şi dacă nu cumva aceasta nu înseamnă pur şi…
mihai eminescu, ziua lui eminescu, romania, societatea, statul, basarabia

Mihai Eminescu – La Bucovina (poem)

Mihai Eminescu - La Bucovina (poem) N-oi uita vreodată, dulce Bucovină, Geniu-ți romantic, munții în lumină, Văile în flori, Rîuri resăltînde printre stînce nante, Apele lucinde-n dalbe diamante Peste cîmpii-n zori. Ale…
generalul mihail lascar, mihail lascar

Să ne cinstim Eroii – Generalul Mihail Lascăr, cel care i-a speriat pe comuniști

Să ne cinstim Eroii - Generalul Mihail Lascăr, cel care i-a speriat pe comuniști Mihail Lascăr s-a născut pe 8 noiembrie 1889, la Târgu Jiu. A știut încă din primii ani de viață ce carieră va urma. Între 1908 și 1910 a…
roata norocului

Patrick Matiș – Roata Norocului

Patrick Matiș - Roata Norocului Ce interesant dansează destinurile! Se învârt într-un vals precum în Roata Norocului, dar orizontal, nu vertical. Oamenii nu se mai satură să se nască, să moară și să se nască din nou. Trăiesc…
sobrietate, lup, lupi, tarlin, societatea secreta, lupul alb, lup alb

Patrick Matiș – Sobrietate (poem)

Patrick Matiș - Sobrietate (poem) Cu seriozitate Am să încondeiez Aceste rânduri dacă și numai dacă, Cu sobrietate voi năzui ca să încarnez Principiul Vieții în Eternitate. Și totuși, voi scrie Din a mea simțire…
valea norilor

Patrick Matiș – Valea Norilor (poem)

Patrick Matiș - Valea Norilor (poem) Valea Norilor e sus pe creastă Cine urcă, o coboară Spre a culmilor fereastră Și a lumilor comoară. Valea Norilor e sus în zare. Cine o urcă, o trăiește. Cu a Soarelui licoare Se…
uciderea camatarilor turci, mihai viteazul, mihai viteazu

Lecția de istorie – 13 noiembrie: Uciderea cămătarilor turci de către Mihai Viteazul

Lecția de istorie - 13 noiembrie: Uciderea cămătarilor turci de către Mihai Viteazul După ce în septembrie 1593 a trebuit să cumpere cu bani tronul Țării Romanești, mulți dintre ei împrumutați de la cămătarii Porții Otomane,…
corvin lupu, fundatii straine

Corvin Lupu – Rolul evreilor în trecerea Rusiei de la regimul naționalist țarist la regimul internaționalist proletar

Corvin Lupu - Rolul evreilor în trecerea Rusiei de la regimul naționalist țarist la regimul internaționalist proletar Rusia țaristă a fost un stat naționalist condus de 3000 de mari familii ruse, în frunte cu țarul. Regimul țarist…