Lecția de istorie – 13 noiembrie: Uciderea cămătarilor turci de către Mihai Viteazul

uciderea camatarilor turci, mihai viteazul, mihai viteazu

Lecția de istorie - 13 noiembrie: Uciderea cămătarilor turci de către Mihai Viteazul

După ce în septembrie 1593 a trebuit să cumpere cu bani tronul Țării Romanești, mulți dintre ei împrumutați de la cămătarii Porții Otomane, Mihai Viteazul a fost înscăunat ca domn, dar nu a trecut decât un an și cămătarii turci s-au înfățișat spre a-i cere să plătească banii împrumutați și o mare dobândă.

Astfel, sătul de intervenția turcească în treburile țării și de lăcomia cămătarilor ce „jupuiau” țara, Mihai s-a hotărât să acționeze, iar la data de 13 noiembrie 1594 i-a anunțat pe cămătarii turci că le va plăti datoria și i-a chemat pe toţi la vistierie pentru a le da banii. Însă după ce toţi cămătarii turci au intrat în clădirea visteriei, aceasta a fost bombardată cu tunurile și incendiată. Cei care au scăpat totuși de tunuri şi de foc au fost ucişi de oștenii lui Mihai, care vor anihila și garnizoana turcă, de peste 2.000 de ieniceri, ce se afla la București.

După această acțiune, Mihai va rosti în fața poporului următoarele cuvinte: „Mă liberez în fața lui Dumnezeu și a voastră, de toate îndatoririle și închinăciunile de până acum. O viață avem, români, și o cinste; deșteptați-vă, că am dormit destul”.

Și ca să preîntâmpine orice răzbunare a turcilor, Mihai trece la ofensivă, învingând trupele otomane la Giurgiu, Brăila, Hârşova, Putineiu, Stăneşti şi Rusciuk. După aceasta, Mihai începe tratativele cu principele Transilvaniei Sigismund Báthory şi cu domnul Moldovei Aron Tiranul, în vederea inițierii unei ample acțiuni antiotomane în țările române.

Însă această acțiune inițiată de către Mihai Viteazul nu putea rămâne fără reacție și de aceea, sultanul Murad al III-lea va trimite o armată numeroasă, condusă de Sinan Pașa, spre a-l înlătura pe Mihai de la domnie. Astfel, după mai multe luni de pregătiri din partea turcilor, la data de 23 august 1595 are loc memorabila confruntare de la Călugăreni, unde oastea condusă de Mihai Viteazul îi zdrobește pe otomani și obține o nouă și strălucită victorie.

Sursă: Lecția de Istorie.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu