Articole

hortensia papadat-bengescu

Hortensia Papadat-Bengescu, rafinament psihologic, literatură poetică sau literatură senzorială

Hortensia Papadat-Bengescu, rafinament psihologic, literatură poetică sau literatură senzorială Hortensia Papadat-Bengescu a fost un talent care s-a lăsat așteptat. O imagine completă a prozei interbelice românești nu se poate…
mihai eminescu, ziua lui eminescu, romania, societatea, statul, basarabia

Mihai Eminescu – Reflecțiunile unui agricultor

Mihai Eminescu - Reflecțiunile unui agricultor Ne-am întreţinut în mai multe rânduri şi foarte pe larg cu o persoană care în toată viaţa ei s-a ocupat de agricultură, de un caracter moderat şi foarte imparţial, care niciodată…
fauna, etica in aer liber

Etică în aer liber (6) – Respectă fauna și flora

Etică în aer liber (6) – Respectă fauna și flora Documentați-vă despre floră și faună prin observarea neimplicată. Nu deranjați animalele sălbatice sau plantele doar pentru a le „vedea mai bine”. Observați animalele…
mircea eliade, mantuire, politica, istorie

Mircea Eliade – Destinul culturii românești

Mircea Eliade - Destinul culturii românești Puţine neamuri se pot mândri că au avut atâta nenoroc în Istorie, ca neamul românesc. Ca să putem înţelege destinul culturii româneşti, trebuie să ţinem mereu seama de vitregia…
sat pestera, bucegi, etica in aer liber, cele 7 principii, diminueaza impactul focurilor de tabara
,

Etica in aer liber (5) – Diminuează impactul focurilor de tabără

Etica în aer liber (5) - Diminuează impactul focurilor de tabără Focuri sau vetre? Se pune întrebarea. Utilizarea focurilor de tabără, cândva o necesitate pentru gătit și pentru încălzire, are multă istorie…
ecaterina teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu – Viaţa mea de până acum în calitate de cercetaşă româncă, de soldat voluntar-femeie (scrisoare)

Ecaterina Teodoroiu - Viaţa mea de până acum în calitate de cercetaşă româncă, de soldat voluntar-femeie (scrisoare) Prin aceste rânduri subsemnata Ecaterina Teodoroiu din comuna Vădeni lângă Târgu Jiu îmi…
statuia lui bruckenthal

Dan Diaconu – Scârba

Dan Diaconu - Scârba Începând cu anul acesta, din manualul de istorie care se predă la gimnaziu a dispărut Răscoala lui Horea. În schimb, în centrul Sibiului, a răsărit statuia lui Samuel von Brukenthal, torționarul lui Horea…
dan chitic, panisteria

Dan Chitic – Sindromul Afghanistan sau despre iminenta extincție a lumii omului alb

Dan Chitic - Sindromul Afghanistan sau despre iminenta extincție a lumii omului alb Trăim într-o lume pe moarte. Constatarea aceasta este atât de evidentă, de des întâlnită – scrisă sau rostită, încât a devenit un truism. Azi…
constantin noica, filozofie crestina, crestinism, religia crestina, invatatura crestina, cautarea fericirii

Constantin Noica – Despre istorie

Constantin Noica - Despre istorie Se pare că originea geometriei e legată de unul din evenimentele pe care istoria le‑a proslăvit cel mai mult: revărsările Nilului. Egiptul, un dar al Nilului… Dar dacă şi geometria ar fi un…
avram iancu, tebea

Adrian Păunescu – Iancu la Ţebea (poem)

Adrian Păunescu - Iancu la Ţebea (poem) Ce veşti mai aveţi voi români despre IancuSă spună ce ştiu toţi acei care ştiu,Ce veşti să avem, suntem oastea lui IancuLa Ţebea, la Ţebea, eroul e viu.Eroul ne cheamă,…