Cartea „Nunta partizanului cu moartea” se lansează la Cluj-Napoca, pe 3 octombrie 2024
Am marea bucurie de a vă invita, de data aceasta la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei, la evenimentul lansării volumului „Nunta partizanului cu moartea. Mărturia lui Nicolae Ciurică despre rezistența armată anticomunistă din Munții Banatului și ai Mehedințiului”, publicat recent la Editura Ratio et Revelatio, căreia îi mulțumesc din nou și pe această cale.
Evenimentul va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, în sala „Ioan Mușlea”, joi 3 octombrie, începând cu ora 18.00. Voi lua cuvântul împreună cu istoricul Ionuț Virgil Costea, conf. dr. Universitatea Babeș-Bolyai. Dânsul a avut șansa de a-l intervieva pe domnul Nicolae Ciurică încă din a doua jumătate a anilor ‵90, fiind ireversibil marcat de personalitatea și relatările acestuia. Îi mulțumesc pentru sprijinul acordat cu prilejul acestei lansări transilvănene.
Vă propun o descindere incisivă înlăuntrul organizației colonelului Ion Uță, cea mai ofensivă grupare de rezistență armată din România comunizată și ocupată de trupe rusești. În primul rând, cartea li se dedică Lor, partizanilor bănățeni și mehedințeni uciși în luptă cu trupele de Securitate și Miliție, la zidul execuțiilor sau la margini de drumuri, în șanțuri, cu un glonț în ceafă, sub pretextul așa-ziselor „evadări de sub escortă”. Ei sunt adevărații eroi și martiri. Jertfa lor e apa bună de băut.
Trebuie spus că lansarea nu ar fi fost posibilă fără inițiativa istoricului și scriitorului Cornel Jurju, președintele Asociației „Clubul Monarhiștilor Clujeni” și neobosit cercetător al partizanilor din gruparea Șușman de la Răchițele, care m-a invitat la Cluj-Napoca și mi-a propus organizarea evenimentului. Fapt ce mă onorează până dincolo de cuvinte. Mulțumesc! Cum de altfel mulțumesc esențialului proiect „Versantul Partizanilor din Apuseni”, care se numără, alături de Editura Ratio et Revelatio, printre organizatori.
Lansarea „Nunții” va prefața lansarea traseului memorial-turistic „Calea Partizanilor din Apuseni” (sâmbătă 5 octombrie), dedicat comemorării partizanilor din gruparea Șușman de la Răchițele. Neuitându-i, vom dăinui! Acest proiect e realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația „Clubul Monarhiștilor Clujeni” în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și Asociația Voluntarilor din Ciucea.
Vă așteptăm!
Răzvan Gheorghe
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!