Documentați-vă despre floră și faună prin observarea neimplicată. Nu deranjați animalele sălbatice sau plantele doar pentru a le „vedea mai bine”. Observați animalele sălbatice de la distanță, astfel încât acestea să nu fie speriate sau forțate să fugă. Grupurile mari cauzează adesea mai multe daune mediului și pot deranja animalele sălbatice, așa că mențineți un grup mic. Dacă aveți un grup mai mare, împărțiți-vă în grupuri mai mici, dacă este posibil, pentru a minimiza impactul.
Mișcările rapide și zgomotele puternice sunt stresante pentru animale. Călătoriți în liniște și nu urmăriți, nu hrăniți și nu forțați animalele să fugă. (O excepție este în zona urșilor, unde este bine să faceți puțin zgomot pentru a nu speria urșii, ci doar ca să vă simtă prezența). Pe vreme caldă sau rece, deranjul poate afecta capacitatea unui animal de a rezista la mediul riguros. Nu atingeți, nu vă apropiați, nu hrăniți și nu ridicați animalele sălbatice. Este stresant pentru animal și este posibil ca acesta să găzduiască rabia sau alte boli.
Animalele bolnave sau rănite vă pot mușca, ciupi sau zgâria și vă pot trimite la spital. Animalele tinere îndepărtate sau atinse de oameni bine intenționați pot determina părinții animalelor să le abandoneze. Dacă găsiți animale bolnave sau animale în pericol, trebuie să anunțați un paznic de vânătoare.
Turiștii atenți care campează observă animalele sălbatice de la distanță, oferă animalelor o distanță mare, depozitează mâncarea în siguranță și păstrează gunoiul și resturile de mâncare departe de animale. Nu uitați că sunteți un vizitator în casa lor.
Permiteți animalelor accesul liber la sursele de apă, oferindu-le spațiul tampon de care au nevoie pentru a se simți în siguranță. În mod ideal, taberele ar trebui să fie amplasate la cel puțin 200 de metri de sursele de apă existente. Acest lucru va reduce la minimum deranjul pentru animalele sălbatice și va asigura accesul lor la prețioasa apă potabilă. Evitând gurile de apă pe timp de noapte, veți avea mai puține șanse să speriați animalele, deoarece locuitorii zonelor aride sunt de obicei mai activi după lăsarea întunericului. Având în vedere că apa este limitată în ținuturile aride, turiștii trebuie să se străduiască să reducă impactul pe care îl au asupra animalelor care se luptă pentru supraviețuire.
Spălatul și eliminarea deșeurilor oamenilor trebuie făcute cu atenție, astfel încât mediul să nu fie poluat, iar animalele și viața acvatică să nu fie afectate. Înotul în lacuri sau cursuri de apă este în regulă în cele mai multe cazuri — dar în ținuturile aride și în alte astfel de zone este mai bine să se lase puținele ochiuri de apă nederanjate și nepoluate, astfel încât animalele să poată bea din ele.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!