Evenimentele lunii aprilie la Palatul Mogoșoaia
Evenimentele lunii aprilie la Palatul Mogoșoaia
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia invită publicul, în luna aprilie, la o serie de evenimente culturale:
Sâmbătă, 2 aprilie 2022, de la ora 15:30, la galeria Parter se va deschide expoziția EUCLIDIAN BORDERLINES, artist Vásárhelyi Antal, curator Ana Negoiță.
Spațiile geometrizate ale lui Vásárhelyi Antal expun o lume compusă, asamblată din module complexe, structuri vizuale hiperordonate care generează un univers imposibil, matematic sesizabil, construibil, dar imposibil de reperat in situ. Seria de suprafețe euclidiene reprezintă de fapt o succesiune de peisaje, arhitecturi interioare, sisteme geometrice utopice care expun privitorul la un tip de interacțiune de lungă durată, constrângându-l să-și acomodeze printr-un proces temporizat privirea de la detaliu la ansamblu și viceversa.(…) Lucrările impun privitorului un tip de angajament vizual bazat pe descifrarea detaliului, facilitând demararea unui proces de căutare a algoritmului de bază care generează această hipercomplexitate euclidiană a spațiilor din pictura lui Vásárhelyi Antal.
Ana Negoiță
Galeria Cuhnie, găzduiește tot sâmbătă, de la ora 16.00, deschiderea expoziției de pictură MEDITAȚII ESTETICE ÎN LUMINA ÎNVIERII, organizată în colaborare cu Universitatea din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră și Cenaclul Sfântul Simeon Noul Teolog. Evenimentul va fi prezentat de către Pr. Prof. Univ. Dr. Nicușor Beldiman.
Expoziția va fi însoțită de prelegerea intitulată: „Persoana umană, lumină și taină în teologia Sfântului Simeon Noul Teolog”, susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea.
Genericul sub care se desfășoară această manifestare culturală este – Meditații estetice în Lumina Învierii, a tot ceea ce înseamnă căutarea unor reprezentări expresive, ce fac aluzie la vechile reprezentări iconografice bizantine, îndemnând astfel privitorul la o dezbatere interioară. Subiectul prezentei expoziții poate fi interpretat ca un segment de instruire a studenților teologi, care prin trudă și răbdare, scot la iveală formele unei lumi spirituale precum și lumina icoanelor bizantine. Alături de exerciții și studii, expozanții studenți pun în evidență virtuțile materialelor de lucru, alternând elementele plastice cu cele decorative. Toată această meditație împlinește un ambient spiritual, o reflexie contemplativă asupra sărbătorilor Sfintelor Paști.
Lucrările au fost realizate de către studenții anului I licență, Specializarea Artă Sacră, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră, al din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Coordonator și curator al expoziției: Prof. Univ Dr. Dumitru Sorica
Fotograful Alexandru Manaf vă invită la galeria Foișor pentru a vizita expoziția LUMEA TĂCERII, în perioada 02 aprilie – 02 mai 2022. În cadrul vernisajului care va avea loc în data de 10 aprilie 2022, începând cu ora 17.00, fotograful Alexandru Manaf va prezenta publicului povestea din spatele sculpturilor fotografiate.
Expoziția prezintă câteva cadre ce surprind statui funerare din cimitirul Bellu – București dar și fotografii realizate în cimitirele monumentale din Italia (Certosa di Bologna, Verano din Roma, Staglieno din Genova și San Michelle din Veneția).
Fotografiile prezentate în această expoziție aduc în lumină estetica sculpturilor funerare lucrate în piatră, cele mai multe dintre ele realizate de către artiști renumiți. Atât în cimitirele monumentale din Italia, cât și în Cimitirul Bellu, aceste sculpturi sunt obiecte de artă, care au devenit în zilele noastre, monumente istorice.
Expoziția de fotografie Imagini picturi murale. Grigore Popescu Muscel și Maria Popescu Dragomir se va deschide la galeria Ghețărie, sâmbătă 2 aprilie, de la ora 15.00.
Grigore Popescu-Muscel și Maria Popescu Dragomir sunt printre cei mai remarcabili restauratori de biserici clasate monument istoric, din România. De-a lungul activității artistice, iconarul, pictorul muralist Grigore Popescu-Muscel, alături de soția sa, Maria Popescu Dragomir, la rându-i pictor muralist şi restaurator, au realizat restaurarea mai multor biserici. Imaginile din cadrul expoziției fac parte dintr-un ansamblu de fotografii care au fost donate Centrului de Cultură Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, în anul 2011, în urma expoziției Maeștrii picturii murale, expusă la Galeria Cuhnia.
Duminică, 10 aprilie, de la ora 12.00, în Sala Scoarțelor va avea loc evenimentul „Îngeri și flori”.
Distribuție: Diana Radu-Stan, Monalisa Basarab, Daniela Giurgiu, Dan Bălășoiu și George-Ioan Hodor.
Scenariul și regia Iuliana Mușetescu.
Invitați: actrița Bianca Brad și violonista Natalia Pancec.
Sâmbătă, 16 aprilie 2022, de la ora 12.00, în Sala Scoarțelor va avea loc un recital de muzică, poezie și euritmie, intitulat ÎNGER DE PACE.
Distribuție: Diana Radu-Stan, Monalisa Basarab, Daniela Giurgiu, Dan Bălășoiu și George-Ioan Hodor
Scenariul și regia Iuliana Mușetescu.
Invitați: actrița Bianca Brad și violonista Natalia Pancec.
În cadrul evenimentului, Kata Rudakova, Director artistic al Teatrului Bravo din Kiev, va susține un moment artistic.
Tânărul pianist, Alexandru Manolache, va susține în data de 1 aprilie, în Sala Scoarțelor a Palatului Brâncovenesc, un recital, începând cu ora 16.00.
Concertul cameral organizat de Camerata București va avea loc pe 2 aprilie 2022, în Sala Scoarțelor, începând cu ora 16.00.
În program:
George Enescu – Preludiu la unison
Johann Sebastian Bach – Concertul Brandenburgic nr. 3
Edward Elgar – Serenada op. 20
Gustav Holst – Suita Sfțntul Paul op. 29
Jean Sibelius – Impromptu op. 5
Duminică, 03 aprilie 2022, Fundația culturală „Remember Enescu” vă invită la un nou recital, începând cu ora 15.00.
Vă așteptăm la Palat cu universul de așteptare al unei emoții intense!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!