Expoziţie de sculptură: RETROSPECTIVĂ Teudoru-Teofil Doagă pe 7 Noiembrie 2024 în cadrul Festivalului Ion Dacian
Festivalul Ion Dacian concretizat într-o săptămână dedicată iubitorilor de artă și cultură include în seara de 7 noiembrie vernisajul expoziției „Retrospectivă”, o incursiune emoționantă în creația și viață artistului Teudoru-Teofil Doagă. Expoziţia include 32 de lucrări emblematice din creaţia sculptorului ce vor rămâne expuse în foaierul Teatrului până pe 31 decembrie.
Vernisajul va însemna posibilitatea de a viziona în premieră lucrările, chiar sub îndrumarea autorului, într-un captivant moment ghidat ce va dezvălui aspecte inedite ale procesului de creaţie şi semnificaţii ascunse ale formelor expuse şi va fi completat de un recital de muzică de cameră susţinut de ansamblul cameral al elevilor Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu.”
Expoziția „Retrospectivă” este o celebrare a artei și dezvoltării umane. Ea aduce în fața publicului lucrări reprezentative, care reflectă atât influențe brâncușiene, cât și propriile căutări și trăiri ale artistului la vârsta de 66 de ani. Tema centrală a expoziției este evoluția emoțiilor și a stărilor umane, fiecare sculptură fiind o mărturie a unei perioade din viața artistului. Printr-o abordare minimalistă, Doagă redă profunzimea sentimentelor prin eliminarea detaliilor fizionomice, aducând în prim-plan trăiri precum deznădejdea, visarea, fericirea și însingurarea.
„Împărtășirea emoțiilor mele prin aceste sculpturi este un act de curaj și vulnerabilitate. Fiecare lucrare dezvăluie o parte din mine, o trăire, o amintire. Sper că privitorii să regăsească în ele nu doar povestea mea, ci și propriile lor stări și emoții.”, a declarat Teudoru-Teofil Doagă.
De-a lungul carierei sale, lucrările lui Teudoru-Teofil Doagă au ajuns în colecții importante, atât în țară, cât și în străinătate, fiind apreciate de personalități precum Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, și Nadia Comăneci.
Publicul este așteptat la vernisajul din 7 noiembrie, ora 19:00 pentru a descoperi universul creativ al unui artist ce îmbină tradiția cu modernitatea, oferindu-ne o perspectivă unică asupra complexității umane prin sculptură. Intrarea este gratuită, în baza unei rezervări efectuate pe Ticketstore.ro.
Născut în 1958 în Asău, județul Bacău, Teudoru-Teofil Doagă este un sculptor ce a contribuit la peisajul artistic românesc prin opere ce îmbină tradiția cu simplitatea formelor moderne. Absolvent al Școlii Populare de Artă Bacău, secția Sculptură, artistul s-a format sub îndrumarea profesorului Dumitru Huțanu, care l-a introdus în tainele sculpturii brâncovenești şi a celei contemporane.
Despre Teudoru-Teofil Doagă
Teudoru-Teofil Doagă s-a născut în 1958 în Asău, județul Bacău. A absolvit Liceul de Construcții, secția Arhitectură, în 1978, urmând ulterior Școala Populară de Artă din Bacău, secția Sculptură, unde s-a specializat în sculptură brâncovenească sub îndrumarea profesorului Dumitru Huțanu. De-a lungul carierei sale, a participat la numeroase tabere de creație, colaborând cu artiști renumiți precum Crăiță Mândră Vasile și Dumitru Garea.
Operele lui Teudoru-Teofil Doagă au ajuns în mâinile unor personalități, importanți oameni de afaceri şi şefi de stat, cum sunt Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, și sportivă Nadia Comăneci. Sculpturile sale explorează complexitatea emoțiilor umane, fiind caracterizate de o combinație de influențe clasice și minimalism modern, cu o puternică inspirație brâncușiană.
Pentru mai multe detalii despre spectacolele Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, cât și despre stagiunea curentă vizitați site-ul teatrului: www.opereta.ro, şi secţiunea Opereta Lounge: https://www.opereta.ro/opereta-lounge/.
Puteți achiziționa bilete pe: Ticketstore.ro sau la casa de bilete din blvd. Octavian Goga Nr. 1.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!