,

FITT TURDA este cu siguranță cel mai mare festival de teatru din regiune

FITT TURDA este cu siguranță cel mai mare festival de teatru din regiune

Publicul din regiunea Turzii și spectatorii – turiști care au avut Turda ca destinație s-au bucurat de o ediție spectaculoasă a Festivalului de Teatru. Cele mai mari teatre din România, companii de artiști stradali de peste mări și țări, artiști renumiți, muzicieni de prestigiu au trecut pragul celei de-a 8-a ediții FITT. Cu peste 100 de reprezentații, în multiple locații, și peste 400 de invitați participanți la actul artistic, orașul s-a transformat la propriu, pentru 10 zile, într-o capitală culturală a României.

Printre invitații de marcă s-au numărat Marian Râlea, Anca Sigartău, Richard Balint, Sandu Grecu, Toma Enache, actori cunoscuți din proiecte de televiziune și muzicieni apreciați precum Ada Milea, Ducu Bertzi, Fără Zahăr, la care se adaugă facilitatori internaționali reputați în commedia dell’arte și contact improvisation, respectiv Michele Modesto Casarin și Benno Voorham sau artiști stradali din Argentina, Brazilia, Italia sau Spania.

This slideshow requires JavaScript.

Pe durata evenimentelor, echipa revistei GraFITT a avut ocazia să intre în dialog cu o parte dintre invitați, care ne-au vorbit despre artele spectacolului și experiența lor.

„Este ca o mină de sare acest Festival Internațional de Teatru și îi felicit pe organizatori că n-au renunțat și duc mai departe această sărbătoare” ne spune una dintre personalitățile emblematice ale scenei teatrale românești, Marian Râlea. Cunoscuta actriță și regizoare Anca Sigartău ne mărturisește: „Când te urci acolo pe scenă se aprind luminile. Și ca să te vezi pe scenă trebuie să fii în lumină. Păi nu e aceasta lecția fundamentală pentru a trăi viața frumos?”

Mimi Brănescu, regizorul spectacolului Genul Acuzativ: „Cred că teatrul trebuie să apropie oamenii, trebuie să ofere povești pe care să le recunoască toți, deopotrivă.”

„Un teatru nu poate exista ca artă de dragul artei. Arta aparține spectatorului, arta este pentru spectator, de aceea teatrul nu poate exista în afara societății”, ne spune Sandu Grecu, o personalitate remarcabilă în domeniul artelor spectacolului.

„Un spectacol bun asta face. Îți deschide noi perspective și întrebări despre lucrurile esențiale ale vieții. Și reacțiile spectatorilor după vizionarea spectacolelor mă îndreptățesc să cred acest lucru” Toma Enache, regizorul spectacolului Viața e Vis.

Arta, sub diversele ei forme, a animat străzile din Turda prin spectacole grandioase, muzică, destindere, reprezentaţii unice şi invitați care s-au conectat la buna dispoziție a publicului, oferindu-le acestora momente de încântare care, cu siguranță, vor rămâne în memorie pentru multă vreme.

„Toate aceste întâlniri memorabile nu ar fi fost posibile fără susținerea partenerilor noștri. Le mulțumim pentru sprijin. Ne gândim deja la ediția din 2025”, a spus Cătălin Grigoraș, managerul teatrului și președintele Festivalului Internațional de Teatru Turda.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu