La 28 ianuarie 1865 este intemeiata din initiativa lui Constantin Esarcu, a lui Nicolae Kretzulescu si a lui Vasile Alexandru Urechia, Societatea culturala „Ateneul Roman”, societate ce si-a propus sa construiasca la Bucuresti un edificiu al artelor, stiintei si culturii romanesti. Insa costurile realizarii proiectului fiind ridicate, iar societatea nedispunand de intreaga suma necesara, datorita neimplicarii autoritatilor din acea vreme, initiatorii au apelat la o colecta publica ce avea indemnul „Dati un leu pentru Ateneu”, o colecta care s-a transformat intr-o lectie de unitate si de trezire a constiintei nationale.
Timpul necesar strangerii fondurilor pentru constructia lacasului va fi insa destul de lung, astfel ca abia in 1886 se va incepe constructia propriu-zisa a Ateneului, planurile cladirii fiind concepute de arhitectul francez Albert Galleron, la indicatiile lui Alexandru Odobescu.
In anul 1888 constructia era doar partial finalizata, intarzierile legate de finalizarea constructiei fiind datorate lipsei de fonduri, astfel ca lucrarile vor continua pana in anul 1897, desi in salile Ateneului, inca inainte de aceasta data, vor avea loc conferinte, expozitii de pictura si concerte ale Societatii Filarmonice Romane.
Referitor la stilul arhitectural al Ateneului, este cunoscut faptul ca el are o inaltime de 41 m si este construit in stil neoclasic cu elemente de decoratie tipice arhitecturii franceze de sfarsit de secol al XIX-lea. Fatada cladirii este un peristil cu latimea de 48 m, avand sase coloane cu o inaltime de 12 de metri ce sustin un fronton triunghiular, ele fiind identice in dimensiuni cu cele ale Erechteionului din Atena. Sub peristil se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al Romaniei, Vasile Lupu si Matei Basarab. In interior bolta salii este ornata cu elemente zoo si antropomorfe in relief policromat aurit, ce au ca sursa de inspiratie basmele populare romanesti. Pe peretii salii se desfasoara o fresca de 75 de metri lungime si 3 metri latime realizata in tehnica „al fresco” de pictorul Costin Petrescu in 1938, ce prezinta in 25 de episoade, momente importante din istoria noastra nationala.
Cunoscut ca un templu al artei si culturii romanesti, Ateneul Roman ramane, nu doar o cladire de patrimoniu universal, ci si un simbol de traditie spirituala a poporului nostru.
Sursa: Lectia de Istorie.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!