Marian Staș – Școala după Solomon Marcus

scoala dupa solomon marcus, solomon marcus

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/04/1073311.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2019/04/1073311.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Marian Staș – Școala după Solomon Marcus” font_container=”tag:h2|font_size:27px|text_align:center|line_height:2em” use_theme_fonts=”yes”][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Educatia este cea care defineste o natiune si o diferentiaza de toate celelalte. Impreuna cu profesorul Marian Stas, nutresc aspiratia ca Scoala va ramane un factor de emancipare pentru poporul roman si nu cadrul pentru analfabetismul viitorului in care vom avea generatii performante tehnologic poate, dar amputate intelectual. Este si un omagiu adus profesorilor mei carora le datorez ceea ce am devenit. Avem datoria morala si sociala de a da Romaniei un sistem educational din care sa iasa Oameni, nu doar absolventi!

Floriana Jucan.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1554575905776{margin-bottom: 0px !important;}”]Situatia actuala in domeniul educatiei si invatamantului este disperata. La radacina raului din educatie sta esecul educational din Romania!… Solomon Marcus, venerata-i fie memoria sus in ceruri si aici, pe pamant, dixit.

De cand le-am auzit in priza directa prima oara, la Palatul Victoria, rostite exploziv de iconoclastul academician, furios pe starea de fapt pana la iesirea din sine, in fata prim-ministrului de atunci, vorbele de mai sus imi stau ca pumnale de foc infipte de-o potriva in inima si creier. Ma urmaresc si ma obsedeaza, fara putinta de a ma salva eu de ele in vreun fel – nici macar de-as vrea. Diagnosticul crud da, nemilos, masura reala a raului adanc din noi.

Ne-am cunoscut si am interactionat direct cu vreun an si putin in urma – ultima data, la Palatul Cotroceni, in seara lansarii oficiale a proiectului prezidential Romania Educata. Cunosteam, de buna seama, legenda vie Marcus de pe vremea cand citeam Semiotica matematica a artelor vizuale. Acum, insa, parca nu-mi venea sa cred ca am bucuria de a-i fi discipol si coechipier direct in proiecte precum Romania noului val, ori reflectia si actiunea asupra arhitecturilor curriculare de veac XXI, necesare vital Romaniei de maine. Aura sa mi-a bucurat sufletul, asemeni celui al lui Adso atins fast de lucrarea maestrului Guglielmo, dupa cum scrie Eco, in Numele Trandafirului.

A plecat prea repede si n-am apucat sa-i multumesc indeajuns. Nonagenar de forta, a fost de departe cel mai viguros si cel mai transant dintre noi in virulenta cu care a sanctionat seria oficiala de planuri-cadru pentru gimnaziu scoase la vedere de establishment la finele lui 2015-debutul lui 2016, pe care le-a numit, dur, caricaturi. Din acest motiv de fond, pun volumul de fata in cheia exercitiului de integrare necesar onorarii memoriei academicianului Solomon Marcus, dar si ca impuls necesar pentru schimbarea paradigmei educatiei in Romania.

Extras din cartea Scoala dupa Solomon Marcus, de Marian Staș.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu