ULUITOR: Ministrul justiției, Cătălin Predoiu și legile justiției anunță renunțarea la suveranitatea națională și impune primatul dreptului european
ULUITOR: Ministrul justiției, Cătălin Predoiu și legile justiției anunță renunțarea la suveranitatea națională și impune primatul dreptului european
Dragi prieteni și compatrioți, trăim vremuri de o importanță gravă pentru noi. Nu ne-a dat niciodată să trăim clipe mai trădătoare decât am trăit în ultimii 2-3 ani, de la debutul plandemiei și până în prezent. Dar iată că, de această dată, ministrul justiției Cătălin Predoiu (nume predestinat) anunță predarea suveranității naționale și impunerea primatului dreptului european prin proiectul de modificare a legilor justiției, care atentează grav la identitatea și suveranitatea noastră ca neam și țară.
Mai mult, judecătorii și procurorii vor putea ignora deciziile CCR și Constituția României, ca să dea prioritate dreptului european, ne avertizează luju.ro.
Vineri, 12 august 2022, a avut loc ședința Plenului CSM, în care au fost discutate noile legi ale justiției. Una dintre cele mai importante modificări a fost indicată de către ministrul Cătălin Predoiu cu privire la „primatul dreptului european”. În acest sens, ca o mare realizare introdusă în Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (actuala Lege 303/2004) ministrul Cătălin Predoiu a menționat: „Eliminarea abaterii disciplinare care vizează ignorarea principiului dreptului european”, conform luju.ro.
Se cere abrogarea din viitoarea lege privind statul judecătorilor și procurorilor a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevăzută de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor: „Constituie abatere disciplinară nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii sau a hotărârilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.”
Tot vineri, în cadrul Plenului CSM, în care urmează să se dea un aviz consultativ proiectelor de modificare a legilor justiției, judecătoarea Gabriela Baltag a declarat, potrivit stiripesurse.ro, că „Până în prezent, nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde. Poate că e dur termenul, dar asta este noţiunea, ca cele pe care noi, astăzi, suntem chemaţi să le avizăm într-o formă sau alta. Vă spun asta pentru că nu mi-am imaginat niciodată că aproape 30 de ani, eu anul acesta fac 29 de ani ca judecător, şi am venit şi am prins şi anii de început de după Revoluţie, şi am prins şi pe colegii de care toată lumea spunea că sunt dintr-o epocă pe care nu vrem să o amintim. Şi, totuşi, dragi colegi, nu am văzut în chiar legile, nici măcar în acelea de început, mentalităţile pe care le găsesc aici.”
Ea a anunţat că va da un vot „negativ” asupra proiectelor de modificare a legilor Justiţiei.
„Eu voi da, din păcate pentru sistemul judiciar, un vot negativ public împotriva acestor legi pe care, aşa cum am spus, le consider retrograde, pentru că nu găsesc niciun progres. Dimpotrivă, găsesc concentrarea puterii în mâna unui număr restrâns de persoane, ceea ce nu este bun în primul rând nu numai sistemului judiciar, care se va forma într-un fel anume, poate că ăsta este profilul de judecător sau de procuror pe care-l căutăm. Tot am auzit în anii aceştia de un profil anume de judecător sau procuror. Eu am fost un judecător independent, am fost liberă şi toate deciziile pe care le-am luat nu le-am luat în nici un fel de presiune. Mă tem că aceste legi, prin toate mecanismele pe care le promovează – de la promovare, de la evaluare, de la Inspecţia Judiciară, toate pot deveni mecanisme de presiune asupra colegilor noştri”.
Astfel că, prin intermediul acestui precedent creat, se atentează grav la Constituția României, iar jurământul devine o glumă, ne mai avertizează luju.ro, deoarece prevederea prin care se dă mână liberă nerespectării deciziilor CCR de către judecători și procurori încalcă grav Constituția României, care prevede la art. 147 alin. 4 că: „Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor.”
Totuși, până și Legea 303/2004 este încălcată prin această prevedere, dar și noua lege privind statutul magistraților, ne spun în continuare cei de la luju.ro, pentru că impun judecătorilor și procurorilor să depună un jurământ de respectare la începerea activității a Constituției României, în care, așa cum am văzut, se statutează că deciziile CCR sunt obligatorii de respectat.
Așadar, art. 34 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor spune așa: „Înainte de a începe să-și exercite funcția, judecătorii și procurorii depun următorul jurământ: ‘Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!’”.
Ca să concluzionăm.. putem înțelege că acțiunile respectivului ministru au ordine politice în spate? Și dacă da, ce caută politica în CSM? Nu cumva trebuia să fie o Curte independentă de orice fel de politic?!
Nu putem decât să spunem că da, este o retrogradare, adică o întoarcere la vremurile de tristă amintire în care suntem iarăși împinși să ne dăm suveranitatea din mână unei organizații suprastatale precum Uniunea Europeană, la fel cum a fost și în timpurile Uniunii Sovietice, mai ales că nu putem vorbi de o constituție europeană de îndată ce a fost respinsă cu majoritate de voturi în 2003, randând această UE total ilegală, fiind moartă și îngropată, în spațiul geopolitic al Europei mileniului III. Atenție, Cătălin Predoiu menționează „dreptul european”, nu pronunță cuvintele „constituția europeană”, sau cel puțin nu am auzit noi!
Dar nu este vorba numai de atât, este vorba de o grăbire a dezmembrării României, mai ales după ce am văzut modul în care premierul ungar Viktor Orban a vizitat România ca la el acasă, ignorând total regulile de vizită oficială, din toate punctele de vedere, mai ales, vizibil fiind, din punct de vedere geografic, economic, politic, legislativ și juridic, ulterior, evident, social și ca psihologie de neam și țară, ca apartenență. Se atentează, într-adevăr, grav asupra identității naționale, cu toate că suveranitatea încă mai este garantată de către Constituție și încă a rămas în picioare datorită acțiunii a câtorva patrioți extrem de activi. Chiar acești patrioți și alții care li se vor alătura, trebuie să acționeze și în acest sens, împotriva dezintegrării României, altfel nu mai prindem trenul care ne va garanta suveranitatea pe viitor.
Am consemnat,
al vostru devotat, Patrick Matiș
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!