Sergiu Pasca, premiat in SUA pentru studiile in domeniul biologiei celulare a creierului uman

sergiu pasca, biologia celulara

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/sergiu-pasca.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://culturaromana.ro/wp-content/uploads/2018/11/sergiu-pasca.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Sergiu Pasca, premiat in SUA pentru studiile in domeniul biologiei celulare a creierului uman” font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|line_height:1.8em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUpBig”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1541971435039{margin-bottom: 0px !important;}”]Sergiu Pasca, profesor asistent de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite, a primit distinctia „Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului International pentru Biologia Celulara (ASCB).

Premiul este acordat „cercetatorilor remarcabili care au derulat in mod independent activitati de investigare timp de cel putin sapte ani”, se arata pe site-ul ASCB.

Pasca a absolvit Medicina in Romania si a conceput „o puternica tehnologie” pentru obtinerea in vitro a tesutului cerebral uman 3D auto-organizat pornind de la celule stem pluripotente. Aceste culturi sunt cunoscute si sub denumirea de sferoide neuronale sau organoide specifice regiunii cerebrale, iar laboratorul lui Pasca a demonstrat in ultimii ani cum poate fi ghidata in vitro specificitatea structurilor 3D similare tesuturilor si modul in care poate fi utilizata aceasta platforma pentru descifrarea biologiei celulare a creierului uman, mentioneaza sursa citata.

Pasca a demonstrat „in premiera ca organoidele pot fi asamblate pentru a forma asembloide cerebrale si pentru a permite migrarea celulelor sau conexiunile la distanta si generarea de circuite neuronale”, potrivit ASCB.

Forumul international precizeaza ca laboratorul dezvoltat de cercetatorul roman a reusit mentinerea pentru cea mai lunga perioada de timp inregistrata pana in prezent a unor astfel de culturi, chiar pana la cateva sute de zile.

„Culturile cerebrale 3D pot fi utilizate nu doar pentru studiul creierului uman normal, ci si pentru realizarea unor modele ale creierelor bolnave”, spre exemplu al persoanelor cu autism. „In cadrul unui studiu efectuat pe o forma monogenica de autism, laboratorul sau a descoperit anomalii in migrarea celulelor GABA si a identificat modalitati de restabilire a comportamentului celular normal”, subliniaza ASCB.

Alaturi de echipa sa, omul de stiinta roman cultiva in prezent asembloide de creier anterior din celule stem prelevate de la pacienti diagnosticati cu diverse forme de afectiuni neuropsihiatrice, inclusiv epilepsie, autism si schizofrenie.

Pasca a declarat ca aceasta platforma 3D personalizata de tesuturi cerebrale are potentialul de a aduce biologia moleculara mai aproape de psihiatrie si detine totodata un imens potential de a oferi noi informatii deosebit de importante pentru diagnosticarea si tratamentul afectiunilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pasca va prezenta cele mai recente concluzii in urma studiilor efectuate in cadrul unei conferinte organizata la 10 decembrie la San Diego de ASCB si Organizatia europeana pentru biologie moleculara (EMBO).

Sursa: agerpress.ro.

Autor: Dana Purgaru. Editor: Mariana Ionescu. Editor online: Irina Giurgiu.

Sursa foto: facebook.com/sergiu.p.pasca.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

 

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu