Antreprenoriatul in Romania

antreprenoriatul in romania, romania, antreprenoriat

Antreprenoriatul in Romania

In anul 2008, a fost scrisa Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei – Orizonturi 2013-2020-2030, avand ca slogan sau subtitlu „Mentine sanatos ceea ce te mentine sanatos”. Acest document a fost scris de mai multi experti din mai multe domenii care compun impreuna ceea ce se numeste dezvoltarea durabila, un concept pe care unii care cocheteaza cu domeniul antreprenoriatului cred ca, daca faci profit, ca si afacere, timp de cel putin cinci ani, inseamna ca practici dezvoltarea durabila in afacerea ta, ceea ce este incomplet spus. Acest document a fost elaborat la cererea Uniunii Europene dupa ce s-au tras mai multe semnale de alarma, de catre oamenii de stiinta, ca modelul corporatisto-consumist nu mai este sustenabil de mult, resursele naturale fiind finite si unele dintre ele pe cale de a se termina. Modelul intelectual, reperul la care au apelat si de la care s-a pornit a fost lucrarea inginerului italian Aurelio Peccei din 1972, un raport in colaborare cu mai multi oameni de stiinta de la MIT, denumit Limitele Cresterii. In aceasta lucrare s-a spus clar ca, daca vom continua in stilul tipic Revolutiei Industriale, a sistemului corporatist de astazi, care polueaza intreaga planeta la toate nivelurile, vom ramane fara resurse naturale pana in pragul anilor 2030-2050. Oare s-a luat in considerare si acest raport cu mult timp in urma scris fata de primul pe care l-am mentionat? Ne indoim, dat fiind faptul starii lumii de astazi.

Un timp, dupa ce a fost elaborata strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei, nu s-a pus nimic in practica din ea. Credem noi ca nici acum nu a fost implementat ceva din aceasta, insa o putem gasi pe internet in trei variante, doua dintre ele fiind asemanatoare. Si anume: https://www.edu.ro/sites/default/files/Strategia-nationala-pentru-dezvoltarea-durabila-a-Rom%C3%A2niei-2030.pdfhttp://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/06/2012-06-12_dezvoltare_durabila_snddfinalromana2008.pdfhttp://strategia.cndd.ro/docs/sndd10.ro.pdf. Ca si lectura, oricine poate sa se delecteze, dar in ceea ce priveste implicarea, foarte putini oameni ar fi interesati de o asemenea agenda.

Citam doar cateva dintre capitolele acestui document ca si indicare la ceea ce ar trebui sa indeplinim pana in 2030, fara intarziere. Sa vedem:

  • Schimbarile climatice si energia curata;
  • Transport durabil;
  • Productie si consum durabile;
  • Saracia globala si sfidarile dezvoltarii durabile;
  • Cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, inovarea;
  • Politica de investitii si diversificarea surselor de finantare;
  • Dezvoltarea rurala, agricultura, silvicultura si pescuitul.

Dintre toate acestea, cate credeti ca ati vazut ca au fost si sunt implementate in Romania? Poate transportul durabil? Masurile de combatere a saraciei globale (in cazul nostru nationale, locale), dar si metode de combatere a sfidarilor dezvoltarii durabile? Sau poate dezvoltarea rurala, agricultura, silvicultura si pescuitul? Acestea sunt doar cateva dintre capitolele acestui document. Cuprinsul este destul de elaborat. Ce sa mai spunem de continutul documentului in sine?

Acest document are menirea de a da Romaniei un plan bine structurat pentru a se dezvolta sustenabil pe un interval de peste 30 de ani, incepand cu 2008, care sa dureze in timp (un plan pe termen lung, gandire mare) si sa fie ca un element activ al economiei Romaniei functionand de la sine. Scopul? Dezvoltarea unei culturi participative de tip antreprenorial. Practic, tara (si cand spunem Romania, spunem romani, din toate profesiile, categoriile sociale, din toate structurile, atat de stat, cat si private) ar fi avut menirea sa devina antreprenoarea propriului sau viitor. Ce credeti, se vede ceva din tot ceea ce este scris intr-un asemenea document? Vedeti vreo dezvoltare care sa se simta ca este durabila, in Romania, si sa tina pe termen lung? Suntem in 2020. Mai avem 10 ani pana in 2030 si nu am pus aproape nimic (cu exceptia unor proiecte pe fonduri europene pentru antreprenoriat local) din ceea ce scrie acolo. Iar noua criza economica bate la usa, deja…

Dezvoltarea durabila locala, pe ici, pe colo practicata, nu este dezvoltarea durabila la nivel national. Faptul ca se infiinteaza cateva zeci sau sute de mici intreprinderi peste tot in tara, nu inseamna ca tara se dezvolta, nicidecum ca, dintr-odata, avem autostrazi si drumuri expres deja construite si practicabile. Din contra…

Cultura antreprenoriala in Romania exista, dar in foarte mica masura. Ba unii spune ca este in continua dezvoltare, iar noi am spune ca foarte lent si anevoios, datorita unei educatii financiare reale (care abia acum un an a venit si la noi prin intermediul unor echipe din organizatii educationale de acest tip, din Statele Unite), dar si din alte motive, mai mult sau mai putin personale pentru fiecare individ roman in parte. Nu exista o cultura antreprenoriala nationala. Putine comunitati sunt de-a dreptul antreprenoriale in tara, la noi. Altele sunt razlete si foarte mici in dimensiune socio-geografica.

Am mai descoperit pe wall-street.ro un paragraf care spune textual urmatoarele: „Cultura antreprenoriala a Romaniei este in continua dezvoltare, insa aceasta crestere este incetinita de mai multi factori, precum birocratia, lipsa infrastructurii, dar si nesiguranta si aversiunea fata de risc a antreprenorilor.” Acestea sunt altele dintre motivele pentru care cultura antreprenoriala este anevoioasa in Romania. In mare parte pentru ca exista factori care blocheaza mult acest tip de dezvoltare care ar putea sa ne scoata din mainile unor stapani oligarhi straini, proprietari de afaceri, de capital si chiar de teren arabil de la noi si sa ne aduca pe terenul micului proprietar care am fost cu multe sute de ani in urma cand nu devenisem inca vasali marilor imperii de atunci.

A fi antreprenor inseamna, dupa cercetarile noastre: a stii sa platesti, a muncii inteligent (construind active), a cunoaste si a fi educat financiar in ceea ce priveste fiscalitatea, a stii sa risti inteligent. Acestea se pot datora multor factori, atat personale pentru fiecare antreprenor in parte, cat si factori externi, cum sunt cele mentionate anterior, printre care si birocratia care ingradeste multe dintre deciziile pe care le iau antreprenorii romani astazi. Cel mai mare obstacol ramane, insa, cel al fiscalitatii precare si al incapacitatii functionarilor fiscali de a o aplica in mod corect. Practic, se ajunge chiar la abuzuri din partea aparatelor de stat, care au in componenta persoane care sunt angajate, nicidecum persoane care detin o afacere proprie, nicidecum proprietari de afaceri. Aceste persoane nu se pot pune in locul oamenilor de afaceri romani, fie detinatori de intreprinderi mici, mijlocii sau chiar mari. Redactia Revistei România Culturală a realizat un interviu in exclusivitate cu domnul Romeo Dunca, foarte bun prieten al nostru si al revistei noastre, despre povestea telescaunului de la Muntele Mic. O puteti viziona aici. In acest documentar interviu ne povesteste in detaliu obstacolele prin care a trecut cu functionari ai statului roman, despre litigiile prin care a trecut cu ei si despre statiul actual al proiectului sau din Muntii Trascau.

Unii antreprenori romani pot si fac sacrificii, uneori chiar mari pentru a cristaliza ceva durabil in tara noastra.

Personal, am lucrat pe proiecte realizate pe fonduri europene in antreprenoriat in Romania si pot spune ca mai avem mult pana sa avem o cultura antreprenoriala in adevaratul sens al cuvantului. Desi sunt putini dintre beneficiarii respectivelor proiecte care au un spirit antreprenorial bine dezvoltat, mentionam ca majoritatea sunt la un nivel intelectual sub-mediocru, de exemplu, ba chiar la nivel de analfabetism functional, si ne asumam ceea ce spunem pentru ca am verificat aceste cazuri. Am intalnit astfel de persoane recrutate in diversele grupuri tinta si chiar am observat printre castigatorii concursurilor de planuri de afaceri astfel de persoane, pe care nu le putem considera in categoria romanilor antreprenori. Iar din punct de vedere geo-demografic, mentionam ca jumatatea de sud a Romaniei este cea mai afectata in sensul acesta. In aceasta parte a tarii gasim multe astfel de persoane care nu ar indeplini deloc conditiile de cetateni responsabili ai tarii, sa nu mai spunem de conditiile de a fi antreprenori.

In curand vom realiza o serie de articole si pe tema antreprenoriatului si cum trebuie sa se practice acest minunat domeniu in tara noastra.

Incheiam acest articol spunand ca este timpul ca micul producator roman sa isi cunoasca geografia tarii pe indelete, nu numai la nivel fizic, dar si economic, sa stie ce resurse naturale mai are la dispozitie si sa inceapa sa creeze.

Nu uitati, un antreprenor intotdeauna este un om creativ, original, iar prin acestea devine un vizionar pe termen lung ce poate salva chiar o tara intreaga.

Asteptam toti antreprenorii romani sa iasa la rampa si sa isi exprime creativitatea si originalitatea!

Pana la o urmatoare intalnire, va uram creativitate maxima, inovatie cat cuprinde si mult spor in tot ce faceti pentru voi, pentru familiile voastre!

A incondeiat digital pe paginile virtuale ale publicatiei online Revista România Culturală, al vostru devotat, Patrick Matiș, fondator si redactor-coordonator.c

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu