Calin Georgescu – Profesionalizarea conducerii
Calin Georgescu - Profesionalizarea conducerii
Conducerea unei tari necesita patriotism si pricepere, nu doctrine. Necesita pragmatism, necesita eficienta, necesita retea de proiecte si programe, necesita sa intelegi ca nu conteaza si nu trebuie pus accentul pe loialitatea de partid, cat pe loialitatea fata de tara. Si atunci vei intelege ca nu poti sa lasi tara pe mana unor creditori, ba sa mai fie si administrata de ei, pentru ca independenta trece prin capacitatea de a te finanta singur.
Intreprinderile de stat, ca resurse naturale, trebuie sa fie guvernate corect si gospodarite cu chibzuinta, pentru ca ele sunt singurele parghii de suveranitate economica si politica a tarii. Avem o datorie morala si fiduciara sa le aparam.
Castigam si vom castiga stand alaturi de Europa prin programe mari, prin proiecte indraznete si prin competitivitate, aceasta ramanand problema de fond a tarii noastre, care nu intelege ce inseamna termen lung si metoda. Sa gandesti solutii bazate pe rationalitate economica si suportabilitate sociala. Sa detii excelenta profesionala si tinuta morala exemplara prin oamenii care conduc natiunea.
Din pacate, se gandeste mic in aceasta tara si se actioneaza si mai mic.
Cu toata situatia jenanta din politica romaneasca, sustin ferm ca nu exista nici o fatalitate atunci cand suntem animati de un ideal comun, atunci cand stim unde mergem si atunci cand, uitandu-ne la geografia tarii, cu luciditatea de a privi viitorul, ne fructificam sansele mari pe care le avem: hrana, apa si energia. Capitalul natural bun si pozitia geografica strategica la granita cu Asia. Increderea in tineri, motivati de istoria noastra, si investitia in om, care sa fructifice genialitatea romaneasca, acestea sunt caile de progres. Excelenta si competenta nu depind de marimea tarii, ci de sistemul ei de educatie.
Imi stabilesc lista de baza a prioritatilor prin teme mari: conciliere, plus marii stimuli ai civilizatiei secolului XXI – educatia si stiinta, buna vecinatate. Si imi pun la punct un plan: Strategia Dezvoltarii Durabile, apoi zeci de politici, sute de programe nationale si mii de proiecte. Sigur, trebuie sa am un Guvern de inalta capacitate profesionala. Nu doctrine, ci retele de programe si proiecte. Pragmatism si profesionalism autentic, in care competenta este rasplatita, ca si loialitatea fata de tara si nu fata de partid.
Vitalitatea unui popor, credinta in viitorul si taria lui rezida in capacitatea sa de creatie. Pentru aceasta, avem nevoie de o economie puternica, de un sistem financiar care sa ne apartina, de politici monetare si fiscale care sa raspunda nevoilor specifice ale tarii, de o structura solida a invatamantului, sanatatii si serviciilor sociale. Resursele naturale si umane trebuie sa fie administrate corect si gospodarite cu chibzuinta, pentru ca ele sunt singurele parghii de suveranitate economica si politica a tarii. Avem datoria morala si politica sa le aparam.
Castigam si vom castiga actionand in cadrul U.E., alaturi de aliatii si partenerii nostri, prin programe si proiecte mari si prin sporirea constanta a competitivitatii. Trebuie sa iesim din capcana oportunismului pe termen scurt, fara orizont, sa dobandim o intelegere profunda a avantajelor modului de a gandi pe termen lung si de a ne apleca mai mult spre metoda. Avem nevoie de solutii bazate pe rationalitate economica si suportabilitate sociala. Este nevoie sa veghem ca excelenta profesionala si tinuta morala exemplara sa fie insusirile de baza ale oamenilor care conduc natiunea.
Sursa: Cumpana Romaniei, de Calin Georgescu, Editura Christiana, Bucuresti, 2016.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!