In Stiri

COMUNICAT DE PRESA.
S-a constituit Comunitatea Evreilor Crestini „Nicolae Steinhardt” din Romania

Ingrijorati de derapajele si actiunile ostile ale Institutului Elie Wiesel fata de cetatenii romani din tara care ne gazduieste pe toti, noi, un grup de etnici evrei de religie crestina, am hotarat infiintarea Comunitatii Evreilor Crestini „Nicolae Steinhardt” din Romania.

Am ajuns la aceasta decizie oarecum extrema intrucat, incepand din 2015, Institutul Elie Wiesel, care se erijeaza tacit in reprezentant al tuturor evreilor din Romania, a initiat o serie de actiuni iresponsabile care mistifica si distorsioneaza istoria acestor meleaguri, ducand la culpabilizarea intregului popor roman. Noi nu putem accepta aceasta minciuna pe care istoria reala o contrazice.

Romanii nu sunt un popor antisemit si o spunem ferm si in cunostinta de cauza, atat prin accesul la documente publice, cat, mai ales, ca experienta nemijlocita. Ne-am nascut si am crescut aici, in Romania, printre romani, si nu am avut NICIODATA probleme comunitare cu acestia. Exista, la nivel de indivizi, atitudini antisemite, asa cum si printre evrei exista atitudini antiromanesti, dar a generaliza aceste aspecte la scara unui intreg popor, ni se pare nu numai nedrept, ci si periculos. Iar pericolul a fost semnalat, inca din 1877, de Mihai Eminescu, intr-un articol din „Curierul de Iasi”: „Adaogim din nou ca ni pare rau de acei relativ putini [evrei], chiar daca s-ar compune din 2-3.000, cari s-au identificat cu aceasta tara, si totusi trebuie sa se vada in aceleasi conditii de drept public cu imigrantii mai proaspeti; ne pare rau de ‘evreii spanioli’, cari n-au nimic comun cu cei poloni, dar fiecare poate pricepe ca, intr-o armie straina care se apropie de noi, nimeni nu va cauta sa deosebeasca pe putinii amici, ce i-ar putea avea in acea armie. Si evreii sunt o armie economica, o rasa de asociati naturali contra a tot ce nu e evreu”.

Promulgarea unor legi precum Legea 217/2015 sau asa-zisa „Lege Vexler” nu face decat sa confirme avertismentul lui Eminescu si duce implicit la prezumtia ca romanii ar fi structural antisemiti, deci se impunea aparitia unor asemenea legi protective pentru nativii evrei. Consideram ca acestea sunt provocari inutile ce se pot intoarce impotriva noastra, a evreilor, izolandu-ne de restul societatii. Pe de alta parte, este jignitor pentru poporul roman care, dimpotriva, i-a ajutat pe evrei, atunci cand le-a fost mai greu in istorie. Niciun tren nu a plecat din Romania spre cumplitele lagare de exterminare de la Auschwitz sau Dachau iar cel care este demonizat astazi de Institutul Elie Wiesel ca fiind cel mai fioros antisemit din Europa, Ion Antonescu, de fapt ne-a salvat, asa cum a recunoscut si presedintele Israelului, Shimon Peres, la o conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, in 2010.

De aceea, noi, evreii crestini, initiatori ai asociatiei Comunitatea Evreilor Crestini „Nicolae Steinhardt” din Romania, dezavuam initiativele ostile ale Institutului Elie Wiesel fata de romani si fata de Romania si nu dorim sa fim asociati cu acestea legi si nici cu initiatorii lor. Toate aceste masuri absurde ii plaseaza pe toti evreii intr-o pozitie de beligeranta fata de etnicii romani majoritari, ceea ce poate declansa, in mod artificial, atitudini antisemite.

Ne delimitam ferm de aceste masuri si ii sfatuim pe toti evreii, fie ei mozaici sau crestini, sa adopte, spre binele lor si al familiilor lor, aceeasi atitudine inteleapta si morala.

LUCIAN IONESCU

Etnic evreu, crestin ortodox,

initiator al Comunitatii Evreilor Crestini

„Nicolae Steinhardt” din Romania

Recommended Posts
Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
covid-19, economiecoronavirus, cacealma planetara