,

Corul TRONOS şi TRONOS JUNIOR concertează la Sala Dalles în Postul Sfintelor Paşti

corul tronos

În aşteptarea sărbătorilor Pascale şi în chiar în perioada liturgică a Postului Mare, trei evenimente cu semnificație spirituală și-au găsit locul pe scena Sălii Dalles: concertele susţinute de corurile Patriarhiei Române, Tronos şi Tronos Junior, dar şi o piesă de teatru creştin.

corul tronos, tronos junior

31 Martie – Corul Tronos – Muzică bizantină – meditaţie pentru suflet

În perioada liturgică a Postului Mare, perioadă premergătoare a Sărbătorii Sfintei Învieri, corul TRONOS al Patriarhiei Române continuă tradiţia concertelor sustinute la Sala Dalles. în care minunatele cântări psaltice vor umple din nou sufletele celor prezenţi printr-o interpretare de înaltă vibrație sufletească ce leagă pământul de cer și oamenii laolaltă.

Grupul psaltic „Tronos” a fost înfiinţat în anul 1997 la iniţiativa părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din București. Numele corului – Tronos – a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și amintește de cetele îngerești care aduc slavă lui Dumnezeu. Corul este format din tineri teologi, diaconi și preoți, slujitori ai sfintelor altare,  cu totii iubitori de muzică psaltică de tradiţie bizantină.

corul tronos, tronos junior, urma pasilor tai

5 Aprilie Urma pașilor tăi” teatru creștin

Spectacolul este o încercare de a retrăi, artistic și religios, cutremurul duhovnicesc al drumului Mantuitorului despre care a scris Olga Greceanu și de a atrage spectatorul într-o experiență plină de sens. Astfel, se recuperează o dimensiune uitată a teatrului, și anume cea sacră, care leagă omul de divin.

Reprezentația din 5 aprilie este caritabilă întrucât toate fondurile strânse din vânzarea biletelor vor merge către reconstrucția Mănăstirii Turnu din Prahova și către Așezământul Social pentru copii „Leagăn Prins de Stele” al Mănăstirii, oferindu-le acestor copii vulnerabili șansa la un viitor mai bun și mai luminos. 

corul tronos, tronos junior, osanale

28 Aprilie „Osanale” – Corul Tronos Junior

Pe 28 aprilie 2024, incepand cu ora 17.30,  iubitorii de muzică bizantină sunt invitaţi la Sala Dalles pentru un concert extraordinar: Corul de Copii al Patriarhiei Române “Tronos Junior” se prezintă pentru prima data în faţa publicului larg, cu repertoriul psaltic pe care îl descoperă şi aprofundează sub îndrumarea psaltului Ioan Balaban, aducând în dar mângâierea muzicii bizantine în Sfânta Duminică a Floriilor.

Corul Tronos Junior numără aproximativ 100 de copii au deprins interpretarea pe notatie bizantina a muzicii psaltice, dorind să aducă în inimile celor prezenți la eveniment atmosfera litugica specifică Postului Mare dar și smerenia intrării în Săptămâna Patimilor, prin cântarea lor autentică.

Corul de copii al Patriarhiei Române „Tronos Junior” a fost înființat în ianuarie 2023 la inițiativa Pr. Arhid. Mihail Bucă și a lui Ioan Balaban, psaltul bisericii Foișorul Mavrocordatilor.
Potrivit Pr. Arhid. Mihail Bucă „acest cor de copii își propune în principal formarea de psalți bine pregătiți pentru stranele bisericilor dar și o formarea completă și performantă a oamenilor de mâine din societatea românească.”

Concertul vine ca o punte între generaţii şi duce mai departe concertele Corului Tronos al Patriarhiei Române, ajunse la rang de tradiţie pe scena Sălii Dalles. Toate încasările rezultate din vânzarea biletelor vor reveni Corului Tronos Junior, pentru  susținerea studiilor muzicale

Biletele se găsesc la Sala Dalles sau pe Ticketstore.ro.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu