Cum ar fi să locuiți într-o casă „îngropată” în pământ? Prietenoasă cu mediul, răcoroasă vara și caldă pe timpul iernii. Pe acoperiș să cultivați plante și să ieșiți la picnic oricând poftiți, că doar sunteți acasă! Sună bine, nu? Din fericire, asta nu e doar o poveste de adormit copiii, se întâmplă, deja, la Săcălaz, lângă Timișoara. Eco Living Project, o afacere de tip platformă înființată în 2015, a construit aici primele șase case de tip Eco-bordei.
Ca materiale de construcție sunt preferate, evident, variantele naturale, de proveniență locală sau chiar de la fața locului, dacă se poate. Vedete sunt lemnul, argila naturală, pământul. Pereții interiori sunt realizați printr-o tehnologie proprie – pământ turnat. Geamurile sunt de tip tripan, cu tâmplărie cu cinci camere. Orientarea și proporțiile locuințelor asigură, în mod pasiv, însorire optimă iarna și vara, astfel încât se reduc costurile cu încălzirea și se elimină nevoia de aer condiționat.
Cât despre acoperiș, ce să mai vorbim? Iarbă și verdeață, fraților, un adevărat spectacol natural! Și asta face toți banii, ca să zicem așa. „Acoperișul casei este înierbat și irigat cu o instalație prin picurare automată și programabilă. Astfel putem să asigurăm cele mai bune condiții pentru creșterea optimă a gazonului. Acoperișul este accesibil pentru proprietari, acesta pretându-se inclusiv pentru creșterea plantelor de mici dimensiuni sau pentru un picnic la înălțime”, susține Andrei Basarabă, reprezentatul Eco Living Project.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!