Pe 22 ianuarie 1862, la Bucuresti, sub conducerea lui Barbu Catargiu s-a format cel dintai guvern al Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Muntenesti. Acest guvern a fost unul de nuanta politica conservatoare, mandatul cabinetului condus de Catargiu fiind intrerupt brusc de asasinarea primului ministru la data de 8 iunie 1862.
Amintesc faptul ca din componenta acestui guvern condus de Barbu Catargiu, care detinea pe langa functia de prim ministru si portofoliul Ministerului de Interne, mai facea parte Apostol Arsache ca Ministru de Externe, Alexandru C. Moruzi ca Ministru al Finantelor, Constantin Brailoiu ca Ministrul de Justitie, Grigore Bals ca Ministrul al Cultelor si Instructiunii Publice si Ion Grigore Ghica ca Ministrul de Razboi. In timpul acestei guvernari au fost luate importante masuri pentru unificarea administrativa a noului stat care de acum inainte va prelua oficial numele de Romania.
Tot in cadrul guvernarii Catargiu va fi desfiintata Comisia Centrala de la Focsani ce avusese sarcina unificarii legislatiei celor doua Principate, precum si toate ministerele ce activasera in Moldova, instituindu-se in locul lor ca masura de tranzitie, asa numitele directorate.
Inca de la formarea sa, guvernul Barbu Catargiu a prezentat un proiect de lege pentru infiintarea unui Comitet Provizoriu de Legislatie, compus din toti ministrii si dintr-un numar de deputati, alesi de Adunarea Legislativa care sa se ocupe de elaborarea proiectelor de legi necesare functionarii statului.
De asemenea in scurta sa existenta de numai cateva luni, guvernul Catargiu a reusit sa puna in practica doua legi importante, respectiv Legea Vanzarii Sarii si Legea Urmaririi Veniturilor Statului. Dar referitor la Barbu Catargiu, personalitatea sa cu puternice convingeri conservatoare i-a facut pe adversarii sai politici sa-i doreasca moartea, iar ca o premonitie, in ultimul sau discurs politic, Catargiu ar fi spus: „Pacea, domnilor, pacea si odihna sunt scaparea tarii, si voi prefera moartea mai inainte de a calca sau a lasa sa se calce vreuna din institutiile tarii”. Asa se face ca data de 8 iunie 1862, pe cand parasea cladirea Parlamentului din Bucuresti, Barbu Catargiu a fost asasinat prin impuscare sub clopotnita de pe Dealul Mitropoliei, acest asasinat starnind un imens scandal in epoca prin implicatii sale politice, dar si prin misterul prin cu care este inconjurata aceasta crima, mister care nu a fost elucidat nici pana in ziua de astazi.
Sursa: Lectia de Istorie.
Trackbacks & Pingbacks
[…] timpul guvernului conservator condus de Barbu Catargiu (ianuarie-iunie 1862), primul guvern unitar al României, care se opunea împroprietăririi […]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!