La data de 25 ianuarie 1465, Stefan cel Mare al Moldovei cucereste cetatea Chiliei, punct strategic de la gurile Dunarii, ce era aparat de o puternica garnizoana ungara.
Documentele istorice atesta ca in 1448, domnitorul Moldovei, Petru al II-lea a cedat cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, pe atunci guvernator al Ungariei, iar din acel an si pana in 1465, cetatea a fost aparata de catre armata ungara. Numai ca odata cu venirea la conducere a lui Stefan cel Mare, Moldova s-a straduit sa redobandeasca Chilia, cetate ce-i apartinea de drept.
Cucerirea cetatii s-a realizat in cea de-a doua campanie militara initiata de Stefan in acele tinuturi, dupa ce o prima incercare realizata in anul 1462 se soldase cu un esec, domnitorul fiind ranit la glezna in acea campanie. De data aceasta, evenimentul se va incadra intr-o campania reusita in care va mai fi cucerita si Cetatea Alba, cetate cu un mare rol strategic, pe care Stefan a considerat-o vitala pentru actiunile lui de aparare a tarii.
Dupa doua zile de asediu puternic, la 25 ianuarie 1462, Stefan cucereste cetatea Chiliei, iar in vederea eventualelor riposte ale otomanilor care si ei erau interesati de aceasta cetate, face importante pregatiri de aparare, punand la conducerea cetatii pe parcalabul Isaia, cumnatul sau.
Cucerirea Chiliei si administrarea ei de catre ostenii lui Stefan cel Mare, au intarit pentru o vreme sistemul de fortificatii al Moldovei pe directia cea mai amenintata de armatele otomane. Turcii vor reusi totusi sa cucereasca cetatea, dupa opt luni de asediu, in iulie 1484, iar cetatea va fi stapanita de otomani pana in 1812, cand odata cu cedarea Basarabiei catre Imperiul Tarist, va avea loc si cedarea acestei importante cetati de la malul Dunarii.
Sursa: Lectia de Istorie.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!