,

Muzeul de Artă Populară Constanța duce la Lisabona „Tradiția satului românesc” în perioada 27 iunie – 30 august 2024

muzeul de arta populara constanta, traditia satului romanesc

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 27 iunie – 30 august 2024, la sediul Institutului Cultural Român din Lisabona (Portugalia), expoziția „Tradiția satului românesc”. Aceasta reunește 100 de piese reprezentative ale universului țăranului român din provinciile istorice Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania.

Vor putea fi admirate ansambluri vestimentare femeiești (porturi de sărbătoare), țesături (ștergare, scoarțe, fețe de masă sau de pernă, așternuturi de pat), obiecte din ceramică (taiere, blide, cancee, ulcioare, figurine antropomorfe), precum și piese din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile (linguri, căuce, obiecte de cult, furci de tors).

Astfel de obiecte cu specific etnografic se regăseau cândva în locuința tradițională românească, fiind destinate decorării interiorului țărănesc sau folosite cu prilejul unor evenimente importante din viața familiei.

Vernisajul expoziției „Tradiția satului românesc” va avea loc joi, 27 iunie, de la ora locală 18.30, în prezența gazdelor și a unei echipe de specialiști din cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu