,

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – Un nou gen de crustacee marine de pe Coasta Mexicană a Pacificului poartă numele dr. Ileana Negoescu

ileana negoescu

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” - Un nou gen de crustacee marine de pe Coasta Mexicană a Pacificului poartă numele dr. Ileana Negoescu

Cu mare bucurie vă anunțăm că un nou gen de crustacee marine de pe Coasta Mexicană a Pacificului poartă numele colegei noastre, Dr. Ileana Negoescu, o autoritate mondială în studiul crustaceelor din Superfamilia Anthuroidea.

Doi cercetători mexicani denumesc noul gen Negoescuanthura n. gen, motivându-și decizia prin faptul că în 1994, Dr. Ileana Negoescu a descris o primă specie din acest nou gen, Accalathura singularia, din Noua Caledonie, după un singur exemplar pe care l-a avut spre analiză. Dr. Ileana Negoescu face mențiunea că noua specie descrisă diferă de toate celelalte specii din gen, lucru care se poate constata și din numele pe care l-a ales pentru ea – singularia.

Negoescuanthura n. gen., este singurul gen de Anthuroidee care prezintă la nivelul pedunculului antenal (baza antenei) niște formațiuni cuticulare asemănătoare unor ventuze (sucker-like cuticular structures) similare cu structuri întâlnite la alte ordine de crustacee – tanaidacee (Pagurapseudes) sau isopode (Ligia). Toate exemplare colectate în studiul din 2021, provin din tuburi construite de polichete (Sabellariidae) sau corali morți. Se pare că aceste structuri le ajută pe micuțele crustacee să ramână ancorate în cavitățile tubulare pe care le-au luat în stăpânire.

Lucrarea în care este descris acest nou gen:

Jarqun-Martnez U, Garca-Madrigal MDS. New genus and four new species of anthuroid isopods (Crustacea: Peracarida) from southern Mexican Pacific. Zootaxa. 2021 Oct 5;5048(1):31-57. doi: 10.11646/zootaxa.5048.1.2. PMID: 34810817.

negoescuanthura, ileana negoescu

negoescuanthura, ileana negoescu

Dacă v-a plăcut, sprijiniți Revista România Culturală pe Patreon!
Become a patron at Patreon!
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lăsați un comentariu