In Stiri

Presa maghiara despre „Diktatul de la Trianon”

O publicatie din Ungaria, Pestiscracok.hu, apropriata Guvernului de la Budapesta, lanseaza noi atacuri cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, intr-un articol semnat de Pilhal Tamas si intitulat „Mesaj catre anexatori teroristi ai Transilvaniei: metoda Alba Iulia este reversibila”.

„In urma cu 101 ani –scrie Pilhal Tamas– la 1 decembrie, cei 1228 de delegati romani acceptati pe teritoriul tarii noastre au anuntat de la sine putere ca de acum Transilvania nu mai vrea sa fie parte a Ungariei, ci a pretinsei Romania. Reteta este simpla: migrezi undeva (fie ca esti chemat sau nu), te inmultesti datorita nivelului de trai ridicat, iar in momentul potrivit (infrangerea tarii gazda intr-un razboi) anunti ca anexezi acest teritoriu unui alt stat. Cu tot felul de linguseli mincinoase si povesti inventate despre presupuse abuzuri castigi bunavointa marilor puteri castigatoare, care iti servesc apoi pe tava un teritoriu cat o tara intreaga. Insa vecinul nostru din est, care sarbatoreste astazi, ar fi bine sa retina: separatismul este o cale cu dublu sens. Chiar daca politica ungara (inca) nu si-a fixat ca obiectiv, noi, maghiarii non-politici o putem face: nu ne vom abandona niciodata fratii si valorile familiale milenare”.

Dupa ce aminteste ca anul trecut au fost decorate cu steaguri tricolore pana si excavatoarele si masinile de gunoi, el adauga ca sarbatoarea va continua „in satele si orasele ocupate temporar din Ardeal si Tinutul Secuiesc, prin provocarea etnicilor maghiari”.

Si continua: „Ziua Marii Uniri – o sarbatoare europeana comuna. Rade si ficatul nostru. Vecinul nostru de la est are o abilitate aparte in a se minti fara ezitare despre istorie, sarbatoare, orice. Insa situatia nu este chiar amuzanta, fiindca isi fac de cap pe teritoriul patriei noastre, chiar daca doar pentru o perioada evidenta de tranzitie. Romania a luat nastere in 1862 prin unirea Munteniei cu Moldova, nici sa se uneasca intre ei nu a fost o misiune facila pentru ei. Cu Transilvania nu a fost nici o unire, fiindca acela nu a fost niciodata pamant romanesc (cel mult in provestile despre fanteziile daco-romane), ci un teritoriu primit pe tava de la Occident, un cadou pentru tradarea, uneltirea si atacarea pe la spate a aliatilor in timpul Primului Razboi Mondial”.

Pilhal ofera si o explicatie „istorica” despre motivul care a dus la aceasta situatie. „Dupa distrugerile otomane, statul ungar intr-un mod naiv a acceptat si in Transilvania straini, romani de ordinul sutelor de mii, carora pana in anii 1880 nici macar nu le-a cerut sa invete limba tarii in care au ajuns, maghiara. A fost o greseala uriasa. Rasplata pentru ospitalitatea oferita a venit la 1 Decembrie 1918, cand 1228 de delegati valahi au proclamat intr-un mod terorist la Alba-Iulia unirea cu Regatul, cu asa-zisul Regat al Romaniei. Romanii gazduiti in Transilvania se plangeau ca nu au primit drepturi colective de la statul ungar. O minciuna evidenta: aveau mai multe drepturi decat minoritatea maghiara de astazi din Transilvania. La Alba Iulia au promis autonomie pentru toate minoritatile nationale. Au trecut 100 de ani si o tot dau”.

Pilhal Tamas sustine ca 1 Decembrie nu ar trebui sa fie zi de sarbatoare. „1 Decembrie nu este sarbatoarea Romaniei, ci a intrusilor ilegali. A acelora care se stabilesc in gradina ingrijita si in casa ocrotita cu sange a vecinului lor, acolo se ingrasa din bunavointa si naivitatea nemarginita a gazdei lor, se inmultesc si intr-o zi anunta ca incepand de acum casa e a lor si o anexeaza la teritoriul lor neingrijit si darapanat. Iar mafiotul cu Mercedes de pe strada vecina (‘Occidentul dezvoltat’) dupa ce isi da acordul, il strange atat de tare de gat pe proprietarul de drept ca acesta este obligat sa semneze ‘acordul’. Drept rasplata, i se permite sa se retraga in liniste langa toaleta din fundul curtii sale. Asta este povestea reala a marii adunari a valahilor de la Alba Iulia, respectiv a dictatului de la Paris si Trianon. Asa a devenit Ungaria victima mafiei anexatorilor teroristi”.

Jurnalistul enumera si o serie de decizii ale diplomatiei romanesti care au dus la extinderea teritoriala a Romaniei. „In timpul razboiului din Balcani, Romania si-a atacat pe la spate aliatul, Bulgaria: rasplata a fost un teritoriu bulgar de 3000 de kilometri patrati. In timpul Primului Razboi Mondial au tradat Imperiul Austro-Ungar. In ciuda parafarii acordului de neutralitate, au patruns in Transilvania si au atacat Ungaria, a carei armata lupta pe alt front. Dupa ocuparea Bucurestiului au parafat un acord secret de pace, dar au incalcat tot ce au promis si au patruns din nou in Transilvania, intr-o tara deja iesita din razboi si demilitarizata complet de regimul Karolyi, astfel ca au luat tot ce putea fi luat. Si-au atins forma obisnuita si in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand au tradat din nou si si-au atacat in spate aliatii. Mai mult, in 1940, ei au fost cei care au cerut ca Occidentul sa decida ceea ce avea sa fie al doilea Dictat de la Viena si revenirea Transilvaniei de Nord la Ungaria. Deci, romanii au cerut asta, ei au si semnat acordul, luand cunostinta de decizie”.

diktatul de la trianon, trianon, presa maghiara, pilhal tamas

In final, Pihal Tamas lanseaza o noua serie de acuzatii si jigniri. „Declaratia separatista de la 1 Decembrie, urmata de Tratatul de pace de la Paris, a creat situatia de astazi. Cel mai josnic act al istoriei mondiale a fost desenarea granitelor Ungariei prin lasarea deliberata a teritoriilor in intregime maghiare in afara liniei de demarcatie. Au fost predate unui stat artificial care ne ura nemarginit, care era invidios pe succesele, calitatile, economia si civilizatia noastra, care inca de atunci isi propune doar exterminarea si alungarea definitiva a maghiarilor. In replica la minciunile privind abuzurile maghiare: in 200 de ani, intre 1700 si 1900, numarul romanilor din Transilvania a crescut dramatic, in timp ce in ultimii 100 de ani, aproape o treime dintre maghiari au fost alungati de pe teritoriul lor natal prin metode teroriste. Acesta este un tip de epurare etnica”.

Concluzia lui Pilhal Tamas publicata in pestisracok.hu este o amenintare pe fata: „Putem sa o spunem fara retinere: Transilvania a ajuns in maini nedemne. Noua gazda temporara timp de 101 ani n-a stiut ce sa faca cu ea, mai mult fiindca mentalitatea ei balcanica o impiedica sa inteleaga lumea central-europeana, ce este si a fost acolo. In schimbul tarii primite pe tava, in loc sa fie recunoscatori si generosi cu cei care erau deja acolo, ei prefera sa ii persecute (poate si din cauza sentimentului de vinovatie si a mustrarilor de constiinta). Dar avem o veste proasta pentru vecinii nostri care sarbatoresc amplasand steaguri tricolore pe masina de gunoi: sarbatoarea separatismului de la 1 Decembrie este un drum bidirectional. La momentul potrivit, cand se vor alinia planetele si pozitia marilor puteri, metoda Alba-Iulia va putea fi inversata. Si va functiona, va garantez. Asa cum ai castigat ceva ce nu ti se cuvine, asa o sa si il pierzi. Daca nu generatia noastra, dar generatia copiilor si nepotilor nostri va fi martora la acest eveniment. De ce sa acceptam situatia actuala? Nu, nu, niciodata”.

Autorul si publicatia nu sunt la primul articol de acest fel la adresa Romaniei. La 23 august, Pilhal Tamas scria despre tradarile multiple ale Romaniei fata de aliatii sai, iar la 16 noiembrie publicatia elogia meritele lui Horthy in „alungarea” armatei romane din Budapesta.

Sursa: evz.ro.

Titlul original: Scandalos! Provocare in presa din Ungaria: „1 Decembrie, o anexare terorista a Transilvaniei”.

Autor: Andrei Diaconu.

Recommended Posts
Comments
  • Titi
    Reply

    Ce vorbesc bozgorii din ungaria fascista ar trebui sa le dea dureri de cap celor din guvernul si conducerea tarii noastre .Ar trebui inchisa granita tuturor bozgorilor din ungaria si ungurii din romania daca fac nazuri izgoniti din romania

Lăsați un comentariu

Redacția noastră vă ascultă. Contactați-ne!

Suntem bucuroși să stăm de vorbă. Așteptăm mesajele voastre.

Not readable? Change text. captcha txt
china, sua, 5g
%d bloggers like this: